Gyurkity Péter

Januárban jönnek az első hibrid chipek

Friss értesülés szerint az Intel még januárban bemutatná most készülő hibrid asztali és mobil chipjeit, miközben az AMD egy gyorsabb asztali változattal erősíti saját pozícióját.

Az elmúlt héten szinte minden napra jutott egy fontosabb hír az Intel háza tájáról, ami jól mutatja a várakozás fokát - a processzorgyártó a 32 nanométeren készülő, a Westmere architektúrára épülő fejlesztéseivel bizony ismét nagyot robbanthat, pláne hogy ezen példányok már beépített grafikus vezérlővel érkeznek majd.


Az asztali Clarkdale család

A vállalat terveit ismerők azt állítják, hogy a bemutatóra valószínűleg a január 7. és 10. között Las Vegasban megrendezésre kerülő CES-kiállításon kerülne sor, bár a cég meglehetősen tágasra nyitotta az ablakot. Egyelőre csak annyit tudni, hogy az asztali Clarkdale és a mobil Arrandale sorozat tagjai január 2. és február 6. között debütálnának a nagyközönség előtt, míg az Atom családot megújítani hivatott Pineview mindenképpen januárban érkezne. Az asztali újdonságokat már két alkalommal is végigvettük (Core i5 és i3 név, legfeljebb 3,46 GHz-es órajel, 32 nanométeres csíkszélesség, integrált 45 nanométeres grafikus vezérlő és memóriavezérlő), így most inkább a mobil számítógépekbe szánt Arrandale családra koncentrálunk.

A laptopokban és noteszgépekben eszerint hét eltérő modell mutatkozhat be, Core i7 620M, 640LM, 620LM, 640UM és 620UM, valamint Core i5 540M és i5-520M néven. Ezek pontos adatai nem ismertek, ám az nyilvánvaló, hogy az órajel mellett a fogyasztás és a támogatott technológiák terén is különböznek majd egymástól. A beépített grafikus chip, memóriavezérlő és a PCI Express interfész révén nem lesz szükség északi hídra az alaplapokon, így a chipek közvetlenül a PCH chippel kommunikálnak majd, amely ellátja a merevlemezek, a PCI-eszközök, a hálózati interfészek és egyéb kiegészítők vezérlését. Az Intel partnerei a CES alatt kész termékekkel állnak elő, amelyeket a fenti processzorok hajtanak majd.

Az AMD ezalatt a Phenom II X4 965 Black Edition chippel erősíti helyzetét, amely 3,4 GHz-en fut, 2 MB másodszintű gyorsítótárát 6 MB megosztott harmadszintű cache egészíti ki, integrált kétcsatornás DDR2/DDR3 memóriavezérlővel. A chip AM2+ és AM3 foglalatokban működik, 140 wattos fogyasztással, természetesen még 45 nanométeren. A processzor nem tudja felvenni a versenyt az Intel leggyorsabb fejlesztéseivel, így az áttörés még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #5
    Gondolom nagy fejlődés lesz :) talán egy source motoros játékot nem csak minimum grafikán lehet majd rajta futtatni :DD
  • readswift #4
    hú de jó ez a larabi . És mit fognak vele renderelni, tárgyalótermet?
  • kvp #3
    Az uj atom proci a larrabee egy vagy ket magos valtozata. Ha kijon a 16 vagy 32 magos, akkor az nagyjabol eleg is lesz mind cpu-nak, mind gpu-nak. A jo az egeszben az, hogy midig oda lehet csoportositani a magokat, ahol eppen tobb ero kell es ha nincs szukseg egyre, akkor halt-ba lehet kuldeni, amitol a kovetkezo hardveres megszakitasig kikapcsol az adott mag (akar az osszes), igy ha a gep eppen nem szamol semmit, akkor minden masodpercben akar az ido 90%-at is jelentos aramfogyasztas nelkul toltheti a rendszer. Ezt jelenleg egy mai gpu sem tudja.
  • torcipepe #2
    én kivárom, míg az új atom procit normális grafikus vezérlővel párosítva kínálják, addig felesleges a mostanit lecserélnem.
  • Ahoy #1
    Hát kíváncsi leszek mit tud a grafikus csip benne. Szerintem biztos, hogy jó gyenge lesz, Intel GMA szinten max. Akkor van értelme, ha pl használatlan időszakban kikapcsolja a VGA-t, és kevesebbet fogyaszt.

    Viszont irodai gépekbe jólesz, vagy notikba.