semmikozod#17
Az én világnézetem szerint egy bitekből álló kódsor lemásolása nem lopás. Lefordítom, hogy megértsd: Digitális anyag másolását nem számítom lopásnak.
Az a lopás amikor bemész egy üzletbe és leemelsz a polcról egy tárgyat, kézzel fogható, tapintható, évek múltán is megmarad. Egy letöltött gennyedék csak a merevlemezeden van, nem tudod megfogni.
Az én utópiám:
Zene ingyenesen terjeszthető->zenészek koncertbevételből élnek->limitált cd kiadás gyűjtőknek, a zenészek által kiadva (kiadók nuku hehehe)
Filmekért egyszer kell fizetni, amikor elmész moziba megnézni->utána ingyen nézhetőek, korlátozott minőségben->gyűjtőknek limitált dvd(vagy más) kiadás
Szoftverek kicsit más a helyzet... itt az volna a legjobb, ha egyszer végigjátszható lenne a játék ingyen. Mondjuk letöltöd a játék meg x idő elteltével használhatatlanná válik vagy törlődik. Így azt a játékot, amit úgy gondolod végigjátszanál újra elmész megvenni. Komolyabb szoftverek ingyenesek otthoni felhasználásra, kereskedelmi célra pedig nagyobb összegbe kerülnének.
cateran: Gondolom arra gondolt, hogy bemegy a boltba és megveszi. Akkor tényleg nincs pk. :)