Gyurkity Péter

Korlátozzák a laptopok átkutatását

Az amerikai vámtisztek továbbra is elkobozhatják a beutazók elektronikus készülékeit, ám csak gyanú esetén tarthatják vissza azokat, és ritkábban őrizhetik meg az azokon tárolt információkat.

Az amerikai belbiztonsági minisztériumhoz az elmúlt egy évben számos panasz érkezett be, amelyekben az állampolgárok és az országba beutazók azt kifogásolták, hogy a vámtisztek minden indok nélkül tartották vissza laptopjaikat és mobiltelefonjaikat, az azokon lévő anyagokról pedig minden bizonnyal másolatot is készítettek ezen idő alatt. Erre lehetőségük is volt, most azonban szigorítanak a feltételeken.

Az új adminisztráció által előirányzott javaslatcsomagból most a legtöbb pontot át is veszik, aminek eredményeként ugyan továbbra is számíthatunk az elektronikus kütyük elkobzására és azok néhány napig történő visszatartására, ám a minisztérium garantálja, hogy az eltárolt információkat hét napon belül törlik (kivéve, ha alapos gyanú áll fenn, hogy azok szerepet játszottak valamilyen bűncselekményben), a keresések alatt pedig minden alkalommal magasabb rangú tiszt lesz jelen az esetleges visszaélések elkerülése érdekében. A vámtiszteknek az ügynökség jogi szakértőivel kell konzultálniuk, ha fontos személyes anyagokat, avagy orvosi papírokat szeretnének átnézni, és ugyanide tartoznak az újságírók munkával kapcsolatos anyagai. A bevándorlási hivatal ügynökei 30 napnál tovább nem tarthatják vissza az elektronikus készülékeket.

A módszert ellenzők az emberi jogok védelmére, valamint az alkotmány kiegészítéseire hivatkoznak, kiemelve, hogy az iszlám vallású egyének kiemelésével amerikai állampolgárokat szégyenítenek meg. A kormányzat azonban védi a kereséseket, és a fontosabb eredményeket hangsúlyozzák ki - ilyen volt, amikor 2006-ban egy holland férfi laptopján találtak képeket az al-Kaida magas rangú vezetőiről, valamint videókat robbanóanyagokról és -szerkezetekről, amelyet az illető végakarata egészített ki (a férfit gyorsan kiutasították az országból).

A keresések tehát folytatódnak, bármennyire szégyenteljesnek is tartják azt a beutazók. Tavaly október óta egyébként mintegy 221 millió utazó fordult meg az amerikai határon, ebből ezer esetben folytattak le ilyen elektronikus keresést az eszközökön, 46 ízben pedig részletes vizsgálatra került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ratata22 #32
    Így van, fel kell rakni egy TrueCrypt-et és utána csókolgathatják a v@l@g@mat , a jagellók...
  • BlackRose #31
    És az USA-ban azért 2x nagyobb a fogyasztás mint Európában mert nálluk van a "War on drugs", amióta ez meglett a fogyasztás 10x nagyobb lett, nem beszélve, hogy a bőrtönökben 10x több ember van a rendőrség kereteiben 20x annyian a narcotic departmentnál dolgoznak, 10x kábítószert érintő bírósági ügy van... és, hogy ez mind 30x többe kerül. Szép kis biznisz, persze nem produktív és a társadalomnak egyáltalán semmi haszna, aki kábítoszerezni akar az így is kábítószerezik... NEM kell milliárdokat költeni egy nemlétező probléma kilátástalan megoldására. Az egész nem más mint egy politikailag biztosított jövedelemforrás azoknak akik sorba állnak és sorra kerülnek a megfelelő ajtónál.

    Különben a társadalmat nem rombolták, negatív hatás az biztos, de az amit ez ellen teszünk az sokkal negatívabb, sokkal okosabb lett volna a kábítószereket szabadon hagyni az embereket meg felvilágosítani, az sem számolta volna fel a kábítószerezést, de sokkal olcsobban nagyobb eredményt ért volna el... a baj csak, hogy az kisebb üzlet a drága politikusoknak és barátjaiknak valamint a társadalom annak a részének aki képtelen a piacnak szükséges dolgokkal szolgálni és ezért azt szereti ha a hatalom csinál neki piacot méghozzá nem is akármilyent hanem olyant amelyiken méág az aranytól is drágább lesz az amit elképesztő mennyiségben primitív technológiával az irástudatlan barom is elő tud állítani. Szóval erről szól az egész.
  • Epikurosz #30
    Aranyom!

    A kokain világpiac éves forgalma kb. 100 milliárd dollár.
    Az USA-ban 1 g kokain = $20 – $75

    Fogyasztás:
    USA: kb. 300 t (50%)
    Európa: 150 t

    Arányosan világ legnagyobb fogyasztója Spanyolország: felnőtt lakosság 3%-a.

    Magyarországról nincs adatom.

    Ja, és amint fent látható, 1 g kokain min. $20.
    Ehhez képest 1 g arany kb. ugyanennyi, de inkább olcsóbb.

    Ez megmagyarázza, hogy miért éri meg ezzel egyeseknek kereskedni. Közben, rombolják a társadalmunkat.
  • BlackRose #29
    Gondolod, hogy az olyan gyilkos aki a kivégzést jónak látja ráadásul olyan esetben amikor nem sértett meg valaki erőszakkal senkit jobb mint a narkós?

    Ha az között kellene választanom, hogy egy olyan totalitáris bűnőző banda parancsa alatt vagy narkósok melett kellene éljek akkor inkább 1000 nárkos legyen 1001 embere mint 1 totalitáris bűnöző diktátor a 1000000000-ra. A világ nem tökéletes, adaptálodni kell hozzá úgy, hogy szabadság legyen, ázsiában és Kínában lehet, hogy valamivel kevesebb narkós van mint mondjuk az USA-ban vagy Svájcban, de ennek az ára nagyon magas, és csak totalitáris kényszer parancs által lehet a társadalmat rávenni, hogy megfizesse elképesztő lehetőségeket veszítve el ezen az úton amelyiken nem is önkéntesen jár.
  • kadar1 #28
    Én rövid leszek és tömör , az össze narkóst kivégezném, még a birtoklót és a terjesztőt is úgy mint az ázsiai országok nagy részében .Bevezetném a Kínai mintát, nyilvános kivégzést.
  • BlackRose #27
    Érdekes, hogy a DHS laptop kutatása és a kábítószerek mennyire egy téma :)

    Kábítószerek léteznek és léteztek USA nélkül is (és akármi más nélkül is), a kérdés, hogy nagy vagy kis üzletről van e szó. Valamikor a tea is nagy üzlet volt mert az állam irányította, aztán mikor felfedezték, hogy létezik dohány akkor a tea már nem volt érdekes, később eszükbe jutott, hogy az alkoholt is ellenőrizni tudják és akkor lett két "legális" nagy üzlet (dohány és alkohol), és ez mellé még kitalálták, hogyan csinálhatnának a kábítószerből is nagy üzletet (ami addig kis üzlet volt), persze úgy, hogy látszólagosan ellene legyenek. A tea ma kis üzlet... csupán azért mert az állam talált magénak "jobb játékot" pedig valamikor talán a legnagyobb volt :)

    A kérdés a követkető, hogyan lehet a tea kis üzlet (hiszen az emberek sok teát fogyasztanak) a kábítószer pedig nagy üzlet (pedig az emberek viszonylag kevés kábítószert fogyasztanak) amikor mindkettőt technikailag hasonlóan lehet előállítani. A válasz mert a kábítószerpiac a tiltás által manipulálva van, a kereslet növekedő a kínálat viszont kisebb mint a "természetesen" elérhető (mert a magas kockázat miatt igen is korlátolt a termelés pl. a teához képest).

    Mindez egy érdekes kört zár be, magas kereslet, alacson kinálat mint kereslet = magas ár... magas ár = növekvő kínálat (mert a kockázatot mind kifizetőbb vállalni)... növekvő kínálat = növekvő állami intervenció (rendőrség, bíróság, stb.) ami mind növekvő kiadást jelent... mindez lehetővé teszi, hogy az árak viszonylag stabilak maradjanak, tehát nagyobb bevétel, a termelői költségek persze növekszenek és a növekvő bevételeket "reklámra" költik a kereskedők amivel nagyobb keresletet biztosítanak. A kábítószerek évtizedek óta nem változtak (bár nem lényegeset) a piac pedig néhányszorosra növekedett... ezt nehéz lenne elérni szabad piaci viszonynál, ugyanis ott piacot szélesíteni csak fejlődés által lehetséges, a termelői költségek és ez által az árak csökkenése nélkül szinte 100%, hogy nincs piaci növekedés... kivéve a kábítószerek esetében ahol termelési költségek növekedése mellett semmi fejlődés nélkül is sikerült és még mindég sikerül növelni a piacot. Nem azért mert a kábítószer valami más (a függőség nem elég erő, hogy áthidalja a gazdasági korlátokat, főleg ha tudjuk, hogy a függő gazdaságilag gyengül), hanem azért mert egy ilyen kört alakítottak ki.
  • Epikurosz #26
    " A kábítószer is az USA segítségével került be. "

    Na, ha ilyeneket szerkesztenél bele a wikibe, akkor inkább ne.
    Javosolom tanulmányozd az "assassin" szó etimológiáját.
    Utána majd visszakapaszkodhatsz ide. De csak illedelmesen.
  • qetuol #25
    a megoldás: TrueCrypt
  • pixx #24
    Csak ne keverd össze az törzsi rituálékon használt "kábítószert" (általában gombák, vagy gyökerek főzete, vagy valamilyen nővény elszívása), azzal, aki disco előtt dob be egy ex-est. a kettő nem ugyanaz az.
    Az indiánok se szívtak folyton béke pipát, csak akkor ha volt rá indok.

    Ja mert a wiki ezt írja, bemegyek gyorsan át is szerkesztem, tényleg nincs miről beszélni veled.
    Ha egyáltalán fogalmad lenne, miért van ott háború folyamatosan. A ruszkik kezdték közel harminc éve, hogy destabilizálják az övezetet, mert féltek, hogy az akkori forradalom át fog ütni a határon, ráadásul Pakisztán USA barát volt. Rengeteg önkéntes ment az országba, akiket az USA képzett ki, és fegyverzett fel, hogy a ruszkikkal össze akasszák a bajszukat. A kábítószer is az USA segítségével került be. Meg elvileg Oszama Bin Laden is (akiről nem hiszem el, hogy létezik vagy legalábbis biztosan nem egy ember).
    Hidd el megérzi azt az országot háborúban tartani.
  • Epikurosz #23
    Te csak kiegészítetted, amit én itt sebtében, időhiány miatt, nem fejtettem ki részletesen.

    Köszike, csüccs le!