Berta Sándor

Újabb német internetellenőrzési tervek

A szövetségi és a tartományi belügyminiszterek egyöntetű véleménye alapján Németország egyáltalán nincs felkészülve a terrorizmus és az online bűnözés elleni harcra.

A politikusok legutóbbi tanácskozásukon az ország jelenlegi védelmi felkészültségét egyetlen szóval minősítették: elégtelen. A belügyminiszterek ezért kidolgoztak egy jelentést, amelyben különböző intézkedéseket és elképzeléseket írtak le. Ezek megvalósítása reményeik szerint változtathat a helyzeten. A dokumentumból a Handelsblatt nevű gazdasági lap "szemezgetett". Az egyik legfontosabb változtatás az lenne, hogy kibővítenék a német szervek nyomati jogkörét és bizonyos esetekben engedélyeznék a Bundeswehr, vagyis a szövetségi hadsereg bevetését belföldön.

"Különösen a korszerű információs és kommunikációs technikák használata követeli meg a megfelelő törvényi háttér megteremtését. Elengedhetetlenül szükség van olyan jogosítványok beszerzésére, amelyek lehetővé teszik a titkos behatolásokat a számítástechnikai rendszerekbe, a telekommunikációs ellenőrzési lehetőségek és intézkedések megvalósítását a G10 törvény biztosította keretek között" - olvasható az Innere Sicherheit (Belső Biztonság) című jelentésben, amit Wolfgang Schäuble szövetségi belügyminiszter és tartományi kollégái mutattak be.

A 71 oldalas dokumentum az első belbiztonsági fenyegetéseket összefoglaló mű 1994 óta. Az irat kitér többek között a muszlimok integrációjára, a szélsőségesek jelentette növekvő veszélyekre és futballstadionokban növekvő erőszakra. A politikusok leginkább amiatt aggódnak, hogy a számos online támadás érte, illetve érheti a fontos német adattároló rendszereket. Az ilyen akciók ugyanis a mai információs társadalomban kockázatot jelentenek, bűnözők néhány kattintással ezrek életét keseríthetik meg vagy tehetik tönkre. Különösen a vállalatok és a kormányhivatalok számítanak kiemelt célpontnak. Minden óvintézkedés ellenére az internet a jövőben is csak nehezen lesz ellenőrízhető.

A terveket azonnal bírálta az ellenzéki FDP. Gisela Piltz, a párt frakciójának belpolitikai szóvivője szerint, amennyiben mindez megvalósul, akkor azzal gyakorlatilag teljesen aláássák az emberek jogállamiságba vetett hitét. A politikus hozzátette, hogy az internet nem jog nélküli tér, de ugyanígy igaz az is, hogy itt is érvényesek a német alkotmány és az abban rögzített jogok. Nem engedhető meg, hogy kiterjesszék az online házkutatásokat és hogy más módokon vonják szigorúbb ellenőrzés alá a világhálót.

A Bundeswehr februárban jelentette be, hogy külön kiberháborús egységet hoz létre. Az okok között elsősorban a kancellári hivatalt és a minisztériumokat ért korábbi online támadásokat említették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hang Szóró #10
    Die Grosse Zeit ist jetzt angebrochen.
    A Nagyszerű Idők most jönnek.
  • Hang Szóró #9
  • toto66 #8
    Köszi!
  • KillerBee #7
    "Aki mindig csak azt hangsúlyozza, hogy a kommunikációs és információs szabadságot állítólag elsősorban a terroristák használják ki, az az emberek szabadságát kezdi ki." (Szó szerint a baltával.)

    #5:
    A német tisztasági törvénnyel (Deutsches Reinheitsgebot) semmi baj nincs, amíg csak a sörre alkalmazzák. Sajnos mostanság arra se nagyon.
  • Amergin #6
    Vegyenek példát Kínáról, ott már sokkal előrébb tartanak ennek a problémának a megoldásában
  • B0nFire #5

    "Aza... izé... ööö... Mi is? Ja, megvan! NÉMETTISZTASÁGITÖRVÉNY"
  • toto66 #4
    Légyszi, magyarul is, azoknak is akik törik a "dajcsot"! C:
  • hdo #3
    Hmm ... érdekes. Felkeltette a figyelmemet, köszi!
  • KillerBee #2
    Olvasd végig, amit Gisela Piltz mondott. A cikkben megadott linken is érdemes elolvasni, ide csak egy mondatot idézek be:

    „Wer immer nur betont, dass die Freiheiten der Kommunikation und der Information angeblich vor allem Terroristen nutzen, legt die Axt an die Freiheit der Menschen“, warnte Piltz.
  • hdo #1
    "Az irat kitér többek között a muszlimok integrációjára..."

    Mármint úgy értik hogy asszimilációjára ... mert sajnos a megvalósításban erről van szó.

    "A politikus hozzátette, hogy az internet nem jog nélküli tér, de ugyanígy igaz az is, hogy itt is érvényesek a német alkotmány és az abban rögzített jogok."

    Megalkották a virtuális felségterület fogalmát. XD
    Vannak olyan alkotmányos jogok amiket _nem_lehet_ az internetre alkalmazni, mert maga az automatizált adatátviteli technológia, amivel az információcsere alapvetően megtörténik, már kihágást okoz ellene, és még nincs emberi tényező bevonva.

    Ezeknek teljesen elgurult a gyógyszerük.