• BlackRose
    #27
    Érdekes, hogy a DHS laptop kutatása és a kábítószerek mennyire egy téma :)

    Kábítószerek léteznek és léteztek USA nélkül is (és akármi más nélkül is), a kérdés, hogy nagy vagy kis üzletről van e szó. Valamikor a tea is nagy üzlet volt mert az állam irányította, aztán mikor felfedezték, hogy létezik dohány akkor a tea már nem volt érdekes, később eszükbe jutott, hogy az alkoholt is ellenőrizni tudják és akkor lett két "legális" nagy üzlet (dohány és alkohol), és ez mellé még kitalálták, hogyan csinálhatnának a kábítószerből is nagy üzletet (ami addig kis üzlet volt), persze úgy, hogy látszólagosan ellene legyenek. A tea ma kis üzlet... csupán azért mert az állam talált magénak "jobb játékot" pedig valamikor talán a legnagyobb volt :)

    A kérdés a követkető, hogyan lehet a tea kis üzlet (hiszen az emberek sok teát fogyasztanak) a kábítószer pedig nagy üzlet (pedig az emberek viszonylag kevés kábítószert fogyasztanak) amikor mindkettőt technikailag hasonlóan lehet előállítani. A válasz mert a kábítószerpiac a tiltás által manipulálva van, a kereslet növekedő a kínálat viszont kisebb mint a "természetesen" elérhető (mert a magas kockázat miatt igen is korlátolt a termelés pl. a teához képest).

    Mindez egy érdekes kört zár be, magas kereslet, alacson kinálat mint kereslet = magas ár... magas ár = növekvő kínálat (mert a kockázatot mind kifizetőbb vállalni)... növekvő kínálat = növekvő állami intervenció (rendőrség, bíróság, stb.) ami mind növekvő kiadást jelent... mindez lehetővé teszi, hogy az árak viszonylag stabilak maradjanak, tehát nagyobb bevétel, a termelői költségek persze növekszenek és a növekvő bevételeket "reklámra" költik a kereskedők amivel nagyobb keresletet biztosítanak. A kábítószerek évtizedek óta nem változtak (bár nem lényegeset) a piac pedig néhányszorosra növekedett... ezt nehéz lenne elérni szabad piaci viszonynál, ugyanis ott piacot szélesíteni csak fejlődés által lehetséges, a termelői költségek és ez által az árak csökkenése nélkül szinte 100%, hogy nincs piaci növekedés... kivéve a kábítószerek esetében ahol termelési költségek növekedése mellett semmi fejlődés nélkül is sikerült és még mindég sikerül növelni a piacot. Nem azért mert a kábítószer valami más (a függőség nem elég erő, hogy áthidalja a gazdasági korlátokat, főleg ha tudjuk, hogy a függő gazdaságilag gyengül), hanem azért mert egy ilyen kört alakítottak ki.