Gyurkity Péter

Fizetőssé tennék a híroldalakat

A hagyományos napilapok és az internetes híroldalak csatája újabb érdekes lépéssel folytatódhat: a nagyok között induló News Corp. vezére fizetőssé tenné összes online szolgáltatásukat, megszűnne az ingyenesség.

A cég negyedéves üzleti eredményeinek ismertetése közben Rupert Murdoch vezérigazgató kitért az internetes újságírás jövőjére is, illetve a cégen belül tervezett lépésekre. Kiemelte, hogy az általánosan kedvezőtlen helyzetben nagyot zuhantak a reklámbevételek, amely sem a hagyományos televíziózást, a napilapokat, sem pedig az online szférát nem kerülte el. Valószínűleg ezt is pótolnák a tervezett előfizetéses modellel.

Murdoch ugyanis jelezte, hogy összes online platformjuk esetében tervezik a fizetőssé válást, vagyis megszűnnének az ingyenes hozzáférések. Indoklása szerint a világháló megkönnyíti az információ terjedését és annak elérését, ám nem varázsolja ingyenessé azt. Éppen ezért nagy választás előtt állnak, amely vagy rendkívül jövedelmező lesz és megújulást jelent majd számukra és az iparág egészére nézve, vagy együtt mennek a halál völgyébe, ami nyilván az újságírás történetének egy újabb (számukra kedvezőtlen) fordulópontját jelentené.

A beszámoló szerint a vezető nem tervezi politikai támogatás gyűjtését, a szerzői jogi szabályozás módosítását, ami arra utal, hogy kellőképpen erősnek gondolja hazai bázisát. Meg is jegyezte, hogy a Wall Street Journal felvásárlása fontos pont volt a cég életében, hiszen ezzel tovább erősítették pozíciójukat a hagyományos nyomtatott sajtóban, valamint az interneten egyaránt. Szerinte egyedül ez a lap tudott mindkét szférában növekedést felmutatni a válság idején, ami nem lebecsülendő teljesítmény. Tervei között szerepel e-olvasó készülékek piacra dobása, amelyek a mobiltelefonoknál megszokott módon előfizetéseken keresztül nyújtanának hozzáférést az online tartalmakhoz.

A nagy kérdés most az, hogy a felhasználók mennyiben lesznek hajlandók megbarátkozni az előfizetésekkel, ennek elmaradása esetén ugyanis nyilván átvándorolnak majd a rivális platformokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mike at home #39
  most sincs ilyen
  a net meg itthon kibaszott dára volt, emlékszem 98-99-ben volt hogy kifizettem havi 20k-kat is telefonszámlára, és akkor még 33-as modemmel nyomtam

  nyugodtan offolj, a téma már lecsengett, senki nem ír már ide

  azt irtad: 3
  30 évvel ezelött
  10 évvel ezelött

  a bankkártyáról meg csak annyit, hogy az MHB-nál dolgoztam, elsők között volt bankkártyám Mo-n, és igen, nekem ingyenes volt, de az átlegnak nem
 • halgatyó #38
  Azért mert kb. nemrég nőttél ki a dedóból, nem kell ekkora arccal ide kiállni.
  Jó, fogadd naaagy elismerésem, mert angol nyelvű ovodába jártál, és már el tudtad olvasni a külföldi sajtót.

  Amiket pontokba szedtem, azok nem teljesen egyidejű dolgok. Nem kívántam mindegyiket pontos dátummal ellátni.
  Csak pár apróság: az internet fizetős volt, de ha a díjat kifizetted, akkor az EGYES WEBLAPOKAT már kedvedre nézhetted. Nem volt ez a "minden kattintás pénzbe kerüljön" törekvés.
  Az ilyen Reuters -t meg hasomlókat nagyon kevesen olvasták, de azok, akik a hazai helyzetet felénk közvetítették, olvasták. Ez volt a munkájuk. Hogy ebből mennyit hoztak le felénk, az más kérdés. Aki csak népszabóságot olvasott, annak úgy kell.
  A többi pontról nem akarok offtopic vitát nyitni.
 • hol9672 #37
  Persze, tiz ember létezik a világon összesen, a többiek csak a mátrix által kivetitett hologramok...
 • Sanyix #36
  Már megint magaddal beszélsz?
 • phoenix1 #35
  Ez mondjuk elkerülte a figyelmemet, igazad van. De az internetes hírportáloknál nem megszokott, hogy fizetni kell ha megszeretnél tudni valamit a nagyvilágból.
 • hol9672 #34
  Egy kis háttérinfó : hottoldnak igaza van!

  ...Rupert Murdoch, akinek az anyja volt zsidó származású (Green Elisabeth) már észrevenni is tilos a zsidókat úgy látszik!

 • Mike at home #33
  régen is volt fizetős híszolgáltatás, max nem neked, magánszemélynek, illetve te is előfizethettél rá, ha futotta rá
  egyet mondok csak: REUTERS
  96-ban azon követtem az eseményeket
  lényeges több információval rendelkeztél, mint amit a magyar sajtó leadott
 • Mike at home #32
  inkább nem minősítelek minek nevezném amit csinálsz, lényeg: buta vagy

  - volt egy autópálya
  - de volt
  - most is ingyen van, fel is veheted magnókazettára
  - leszartuk a szerzői jogot, mindenki azt lopott amit akart
  lopott külföldi tv csatornák, tv előfizetési dij akkor is volt
  - mikor volt ingyenes a net? :o
  - nem volt bankszámlavezetési dij? :o még készpénzfelvételi dij is volt
  - egy nagy lófaszt

  nem tudom honnét szedted ezeket, de egetverő baromságok
 • atis78 #31
  Nekem erről az jut az eszembe ami régen a tv-vel volt, kb az van most az informatikában, majd elmúlik
 • dilofekete #30
  A híradóról meg az a véleményem, hogy az is eggy nagy reklám. Most 20 milliárd vagy 100 milliárd volt eggy park felépítése, de arról nincsen benne szó, hogy más ember ezt mennyiből oldaná meg(tehát vagy nekiállnak az emberek maguktól megcsinálni vagy rákényszerül az állam megcsinálni, amire nem várt). Ha én ithonra bútorlapokat vennék a szekrényemhez sokkal tovább kéne rá gyűjtögetnem, mintha bemennék a gyárba és a faforgácsot meg a többit beöntöm a gépbe és start gomb. Senki nem foglalkozi senkivel. Ez sem a fejlődésről szól. Újra járhatunk templomba, hogy okosodjunk, mint amikor a kaja előtti imát elmondom, hogy ne hánjam el magam az adalékokból meg a fertőtlenítő szerekből készült kajáktól. Ja meg az unalmas olcsó, de hízlaló mócsingtól.
  Kb ezt a színvonalat fogja nyújtani ez az új ötlet is. Tartja a távolságot a rétegek között. Hiába vagyok az utlsó előtti helyen, akkor is azt mondom, hogy ez jó.