SG.hu

Intel: 34 nanométeres NAND flash SSD

Az Intel egy fejlettebb, 34 nanométeres csíkszélességű gyártási eljárást vezet be NAND flash memóriachipekre épülő szilárdtestes meghajtói számára, melyek alternatívát kínálnak a számítógépek merevlemezeire.

A cég közleménye szerint a 34 nanométerre történő áttérés lehetővé teszi, hogy az SSD-k árai akár 60 százalékkal csökkenhessenek a számítógépgyártók és vásárlók számára egyaránt, köszönhetően a chip kisebb méretének és a fejlett felépítésének. A cellánként két bit tárolására képes MLC (multi-level cell) szervezésű Intel X25-M mainstream SATA SSD laptopokat és asztali számítógépeket céloz meg, és 80 valamint 160 gigabájtos kivitelben érhető el.

"A célunk nem egyszerűen az volt, hogy elsőként érjük el a 34 nanométeres NAND flash memória technológiáját, de tegyük mindezt az 50 nanométeres változatainkkal összevetve legalább ugyanolyan vagy jobb teljesítmény mellett" -- mondta Randy Wilhelm, az Intel NAND Solutions Groupjáért felelős alelnök és vezető. "Tavaly elég nagy hatást gyakoroltunk a piacra áttörést jelentő SSD-inkkel, és az ugyanolyan vagy jobb teljesítményt biztosító új termékekkel vevőink, beleértve a fogyasztókat és gyártókat egyaránt, töredék áron élvezhetik ki előnyeiket."


A 34 nanométeres flash memóriával szerelt Intel X25-M változat tökéletesen kompatibilis, csereszabatos a jelenlegi 50 nanométeres verzióval, és természetesen továbbra is teljeskörű kompatibilitást biztosít a merevlemezek lecseréléséhez. Az előző, 50 nanométeres változattal összevetve, az új Intel X25-M javított késleltetést és nagyobb sebességet ígér véletlenszerű írási műveletek esetén (IOPS). Egészen pontosan 25 százalékkal csökkentett késleltetést kínál az Intel új SSD-je az adatokhoz történő gyorsabb hozzáférés érdekében, 65 mikroszekundumos (0,065 milliszekundum) késleltetéssel működve, szemben egy merevlemez nagyjából 4000 mikroszekundumos (4 milliszekundum) értékével.

A véletlenszerű írási teljesítmény kétszeresére emelkedett, amivel az X25-M modell még távolabb került a rivális SSD-ktől. A másodpercenként akár 6600 darab 4 kilobájtos írási és 35 000 olvasási művelettel (IOPS) az X25-M továbbra is az SSD-k mércéjét képezi, miközben túlmutat az eddigi merevlemezeken, melyek mindössze néhány száz IOPS-ra képesek. Mindez a rendszer érezhetően gyorsabb működését és az alkalmazások válaszidejének javulását eredményezi. A késleltetés és a műveleti sebesség nem csak a hagyományos PC-felhasználók, de a szerverekkel és munkaállomásokkal dolgozók számára is hasznos.

A 80 gigabájtos X25-M új nettó nagykereskedelmi listaára 225 dollár, ami 62 százalékkal kevesebb a tavalyi 595 dolláros kezdőárnál. A 160 gigabájtos változat új ára 440 dollár, ami több mint 53 százalékos csökkenés az eredeti 945 dollárhoz képest. Az X25-M egy szabványos, 2,5 hüvelykes formátumot használ. Az X18-M, az 1,8 hüvelykes kivitelű34 nanométeres változata még ebben a negyedévben érkezik.

Mivel bármilyen SATA csatolófelületű merevlemezt kiválthat, és az összes operációs rendszerrel kompatibilis, az X25-M a Microsoft Windows 7-et is támogatni fogja. Az új Windows megjelenésekor az Intel egy új firmware frissítés kiadását tervezi, mely támogatni fogja a Windows 7 Trim parancsát, továbbá egy végfelhasználói eszközt, mely lehetővé teszi az SSD-k teljesítményének optimalizálását Windows XP és Vista operációs rendszereken is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!