SG.hu

Megjelent az első magyarul tudó médiacenter

Az Intel és az Ansys Informatika Kft. bemutatta magyarul tudó, Intel-architektúrára épülő HTPC (Home Theater Personal Computer) médiacenterét, amely egy készülékben egyesíti a nappaliban megtalálható szórakoztató elektronikai eszközök képességeit.

A szórakoztató központ alapját egy nagy teljesítményű, Intel-platformra épülő számítógép adja, amely Windows XP Home operációs rendszeren egy speciális magyar nyelvű felhasználói felületet futtat. Ez az összeállítás képes átvenni több, a lakások nappaliját már hosszú idők óta elcsúfító műszaki eszköz funkcióját. Otromba külsejével és hangos zúgásával nem zavarja a nappali nyugalmát, hiszen gondosan formatervezett külseje különlegesen alacsony, 25 dB-nél alacsonyabb zajszintű hűtőrendszert takar.

A készülék kezelőfelületét a lehető legegyszerűbbre tervezték annak érdekében, hogy a kisgyerektől a nagymamáig a család minden tagja problémamentesen sajátíthassa el kezelését. A nappaliban már megszokottnak nevezhető távirányító segítségével vezérelhetjük a főbb funkciókat, de akár internetezhetünk is a karosszékünkből a vezeték nélküli billentyűzet, illetve egér segítségével.


A készülék beépített Dual Layer CD/DVD-írójának köszönhetően meghallgathatjuk kedvenc zenei CD-inket, megnézhetjük DVD-inket, vagy felvehetjük az éppen futó, vagy előre beprogramozott műsorokat. De a műsorújság rendszeres megvásárlása is fölöslegessé válik, hisz a készülék magyar nyelvű, automatikusan frissülő elektronikus programfüzettel bír, amelyen percről percre nyomon követhetők az esetleges műsorváltozások, vagy az adás csúszása. De nemcsak a tévéújságoknak mondhatunk búcsút, hanem a napilapoknak is, hiszen a készülék az általunk választott hírcsatornák legfrissebb híreit automatikusan eljuttatja hozzánk. Lehetőségünk van arra is, hogy ezen hírcsatornák információt egy tetszőleges tévécsatorna megtekintése közben a képernyő alján futófelirat formájában nyomon követhessük. A médiacenter zenei gyűjteményünk bővítésében is szerepet vállal: segítségével zenei- és videoklipek ezrei tölthetők le az internetről.

A médiacenter azonban ezeken túl is még számos funkcióval bír. Az úgynevezett "Időeltolás" segítségével egy gombnyomással bármikor megállíthatjuk az élő TV-adást, és később pontosan onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk, így nem maradunk le a legjobb jelenetekről egy váratlan telefon, a kifutni készülő tej, vagy egy látogató érkezése miatt. Az Ansys HTPC-re lementhetők a féltett CD-lemezek, így ezek akkor is hallgathatók, ha az eredetit kölcsönadták valakinek. Ennek a szolgáltatásnak a haszna házibulikban is élvezhető, ahol nem kell a lemezek cserélésével vesződni, megszakítatlanul szólhat a zene az egész éjszakán át. A katalógusban szabadon válogathatunk az előadók vagy a címek között, és a maximális változatosság érdekében beállíthatjuk azt is, hogy teljesen véletlenszerűen játssza a dalokat.

Amennyiben DVD-filmet helyezünk be a készülékbe, szélessávú inernetkapcsolatunk segítségével azonnal letöltődnek a filmmel kapcsolatos információk egy központi adatbázisból és a szereplők nevén, a tartalmon és a stáblistán kívül a film plakátja is pillanatok alatt elérhetővé válik. Ha kedvet kapunk a kedvenc színészünk nevével fémjelzett egyéb alkotások megvásárlására is, egy külön menüpontban le is ellenőrizhetjük, melyek az adott héten megjelenő DVD-újdonságok országunkban és rögtön meg is nézhetjük ezek előzeteseit.

A rendszer lelke egy Intel Pentium 4 630 sorozatú processzor (3 GHz, 800 MHz FSB, 2MB L2 cache, HT-technológia támogatással) amely garantálja a nagyfelbontású videoanyagok lejátszása és egyéb funkciók egyidejű használata esetén is a kompromisszumoktól mentes minőséget. A Micro BTX alaplapok szélesebb körben való elterjedésével párhuzamosan várhatóak az egyre vékonyabb megoldások ebben a kategóriában, amelyekben továbbra sem kell lemondanunk a zajmentes hűtési megoldások nyújtotta előnyökről. A hifi-hangzást kedvelő felhasználóknak kedvez az a tény is, hogy egyre több ilyen készüléken található 7.1 -es hangkimenet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ratty #4
    Ez mind igaz, de ne feledjük el, hogy a htpc külön kategória. A lámáknak készült nem nekünk. Aki ért hozzá nem feltétlenül vesz ilyet (bár nekem személy szerint nagyon bejön a F-S ScaleoC)
    Az átlag emberke, aki nem tudja, hogy mi az a számítógép csak bemegy a boltba megveszi bedugja otthon, és működik (már ameddig a win bírja)
    De azt sem írták, hogy van-e benne hdtv vevő, meg mekkora a vinyó, mennyi ram meg hasonlók. Mert ugye az átlag usernek ezt nem kell tudni(A hdtv-t talán). Nemhiszem, hogy megérné összehasonlítani a többi pc-vel, mert ilyen szempontból más. Bár nálam az igazi kérdés, hogy a linux mennyire szereti
  • szombi #3
    Egy nagyteljesítményű multimédia PC sokkal többet ér és olcsóbb, mint ez a sz*r.
    Minden funkció - ami egy MC-hez kell, átültethető egy gépre is.
    Például az én gépemben TV-tuner és TV kimenetes videókari is van,
    mellette CD-DVD-író és hangkütty. A tunerhez távirányító is jár.
    A timeshift-et alapból tartalmazza. Vajon a MC ismeri a videókódolást? Mármint nem a lejátszást, hanem a tömörítést?
    Vagy be lehet állítani, hogy egy film inkább nagy helyet foglaljon el vagy kisebb minőségű legyen?
    Annyi a különbség, hogy bizonyos funkciócsoportok eléréséhez nem elég a távirányító, kattintani is kell.
    Amire pedig 1000%, hogy a nagymamámat - de még anyámat - sem tudnám rávenni...
    De informatikus vagyok, majd csak írok egy olyan alkalmazást winfos alá, ami egy tanítható távvevőt valósít meg...
  • Laceee #2
    mutass egy távirányitót amin eligazodnak a mai öregek , fikázni csípőböl - ehez nem kell egyetem
  • Jötün #1
    Első és legnagyobb hibája:
    "amely Windows XP Home operációs rendszeren egy speciális magyar nyelvű felhasználói felületet futtat."
    Érdekes lehet a krimi vége helyett a kékhalál képernyő :-)
    Egyszerű? Nagymama által használható???
    Látjátok eme távirányítót???? Kíváncsi vagyok melyik nagyi igazodik ezen ki?
    Hát srácok (tervezők), ennek fussatok neki mégegyszer.

    Üdv Jötün