SG.hu

Itanium 2 Európa leggyorsabb számítógépében

Az Intel bejelentette, hogy Itanium 2 processzor működteti Európa leggyorsabb szuperszámítógépét.

Az Intel gratulációját fejezte ki a CEA-nak és Bullnak a Tera-10, egy 50 teraflopos rendszer (50 billió lebegőpontos művelet másodpercenként) megalkotásáért, amely a LINPACK Benchmark alapján 42,9 teraflopos teljesítményével új európai sebességrekordot állított fel. A TERA- 10 rendszer 4532 darab Intel Itanium 2 (korábbi kódnevén Montecito) processzorra épül.


Az 544 darab, egyenként 8 kétmagos processzorral ellátott Bull NovaScale 6160 csomópont, kizárólag adatfeldolgozásra készült. A TERA 10 szuperszámítógép a CEA szimulációs védelmi rendszerhez készült, melynek célja, hogy garantálja a francia nukleáris elrettentő erő biztonságos és megbízható működését. A CEA világszerte számos partnerrel dolgozik közös együttműködési projektek létrehozásán.


Az Itanium processzor család olyan alkalmazások számára készült, melyek hasznot húznak a nagyméretű gyorsítótárból és a fejlett párhuzamos feladatvégrehajtási képességekből. Az Intel alapú rendszerek a TOP500 lista első tíz helyéből hármat foglalnak el. Az ötödik helyen álló CEA rendszer mellett Intel processzorok irányítják a NASA/Ames Kutató Központ (negyedik hely), valamint a Sandia National Laboratories rendszereit (hatodik hely). Összességében, Intel mikroprocesszorok irányítják a Top500 rendszereinek több, mint hatvan százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #7
    van egy akademiai cluster is fokent egyetemeken talalhato desktop szamitogepek ejszakai uresjarata helyett, raadasul ez egy nemzetkozi halozat resze, alkalmas feladat eseten brutalis teljesitmenyt tud leadni, persze kevesbe-alkalmas feladatok eseten nyilvan nem veszi fel a versenyt igazi szuperszamitogepekkel :)
  • dez #6
    A mértékenység becsületes neve flops.
  • Balage80 #5
    A Szegedi Tudományegyetem is vett egy SGI-Fujitsu osszeallitasu gepet az ev elejen
  • lyzu #4
    de ezt azért ne hasonlítsd össze pl ezzel a rendszerrel :))
  • Fenjoy #3
    Köszi!
  • RoLii #2
    Van

    A OMSZnek van egy zsiruj SGI Altix-a 144 procival.
    Ezenkivul ott a regi IBM Regattajuk.
    A NiiFnek van egy 3 nodeos Sun Fire 10k/15k clustere.
  • Fenjoy #1
    Magyarország van Szuperszámítógépe és ha igen hol, milyen?!

    Aki tudja irja, köszönöm!

    :)