SG.hu

Korábban jönnek az Intel új platformjai

Pat Gelsinger, az Intel alelnöke és a Digitális Vállalati Csoport (Digital Enterprise Group) vezérigazgatója bemutatta, miként fog az Intel nagyobb teljesítményt és energiatakarékosságot biztosítani.

"2006 a változás éve az Intelnél -megújul gyártástechnológiánk és olyan új, nagy teljesítményű mikro-architektúrák és új platformok megjelenése várható, amelyek választ adnak a felhasználók összetett problémáira", mondta Gelsinger. "Ebben az évben egy sor új olyan vállalati platformmal és technológiával lépünk piacra, amelyek ösztönzést jelentenek a fejlesztőknek, az informatikai vezetőket pedig bámulatba ejtik a költségkezelés és üzletvezetés terén nyújtott képességeikkel".

Mint azt az Intel technológiai igazgatója, Justin Rattner is elmondta, a vállalat a következő generációs mikroarchitektúrákon alapuló energiatakarékos teljesítmény elérését állította erőfeszítéseinek középpontjába. A cég szerint 2006 végére az Intel Core mikroarchitektúra lesz a PC és szerver platformok szíve. Az asztali számítógépek említésre méltó teljesítmény növekedése mellett Gelsinger bemutatta a Conroe névre hallgató kétmagos processzort, amely 40 százalékkal kevesebb energia felhasználás mellett több mint 40 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt.


Pat Gelsinger

Gelsinger bejelentette továbbá, hogy a Conroe, az Averill kódnévre hallgató Professzionális Üzleti Platform (Professional Business Platform) részét képezi majd, amely 2006 második felében lesz kapható. Az Averill-t a kétmagos Conroe processzornak, a Broadwater névre hallgató új chipsetnek, az Intel Virtualizációs Technológiának és az Active Management Technológia második generációjának köszönhetően nagyon jó kezelhetőség és a világszínvonalú IT biztonság jellemzi majd.

A kétprocesszoros szerverek és munkaállomások számára az Intel három új processzorral áll elő 2006-ban. A jövő héttől lesz kaphatóa Sossaman, amely egy olyan ultra alacsony energia- felhasználású processzor, amelyet blade szerverekhez, tárolóeszközökhöz és telekommunikációs berendezésekhez terveztek. A Dempsey a hónap végén jelenik meg és ez az első olyan processzor, amely a Bensley kódnevű, új Xeon-ra épülő platformhoz készült.

2006 harmadik negyedévében az Intel a Bensley platformot a Woodcrest processzorral frissíti, ami további 35 százalékos csökkenést jelent a fogyasztás és több, mint 80 százalék növekedést a számítási teljesítményt illetően. Gelsinger előadásához Gary Campbell, a HP Enterprise Storage and Servers részlegének alelnöke és technológiai igazgatója is csatlakozott, aki kihangsúlyozta, hogy a HP mind a Bensley, mind a Woodcrest platformot támogatja, így a szervert és munkaállomást vásároló felhasználók a lehető legjobb teljesítményt ill. hatásfokot érik el.

A fejlesztők először tekinthették meg nyilvánosan egy működő, kétprocesszoros szerverekhez készült, Clovertown kódnevű, négymagos processzort, ezzel Gelsinger megerősítette az Intel többmagos, piacvezető termékek gyártására irányuló rövid távú terveit. A Clovertown foglalata kompatibilis a Bensley platformmal. Szállítása 2007 elején várható. Megnövekedett számítási kapacitás jellemzi majd, és kiválóan alkalmas lesz az olyan többszálú alkalmazások futtatásához, mint amilyenek például az adatbázisokban, pénzügyi szolgáltatásoknál és ellátási lánc menedzsmentben használatosak. Az Intel egy másik, a high-end asztali PCk-be szánt négymagos processzor szállítását is tervezi 2007 elejére, mely Kentsfield kódnévre hallgat.

Az Intel betekintést engedett a vállalati szerverekhez tervezett virtualizációs technológia következő generációjába is. A szerver virtualizáció az informatikai szervezeteknek az infrastruktúra gördülékenyebbé tételében, a felhasználás optimalizálásában, a költségek csökkentésében és a versenyképesség növelésében nyújt segítséget. Az Intel a múlt évben kezdte szállítani az Intel VT-vel ellátott processzorokat. Az Intel virtualizációs technológiájának következő generációja az Intel Virtualization for Directed I/O (Intel VT-d), már a be-és kimenetek virtualizációját is támogatja, amivel ki- és bemeneti eszközök is csatolhatók a virtuális gépekhez, ezzel sokkal erőteljesebb, nagyobb teljesítményű platformot biztosítva a virtualizált rendszerekhez.

A vállalat bejelentette továbbá, hogy a fejlesztők számára a lehető leghamarabb elérhetővé teszik a technológia specifikációit, hogy a jövőbeni, Intel VT-d által támogatott termékek fejlesztései megkezdődhessenek. A Microsoft és a VMware képviselői is bejelentették, hogy támogatják és együttműködnek az Intel VT-d specifikációjával.


Egyre kevesebb energia kell

Diane Greene, a VMware vezérigazgatója felvázolta a cég 2006-os terveit, miszerint minden vállalati virtualizációs termékükben, köztük az ESX szerverben támogatják az Intel virtualizációs technológiáját. Pillanatnyilag a VMware a Workstation 5.5 és a VMware szerver termékeiben támogatja az Intel virtualizációs technológiát és a tervek szerint 2006 második felére az Intel VT gyártási támogatását is tervezi. A két vállalat közös marketing programba kezd, melynek célja a szerver virtualizáció minél szélesebb körben való elterjedése. 2007-ben a VMware szintén támogatni fogja az Intel legújabb virtualizációs technológiáját, a VT-d-t.

Bob Muglia, a Microsoft Server & Tools Business csoportjának alelnöke szintén csatlakozott Gelsingerhez a pódiumon. Beszélt a Microsoft és az Intel együttműködéséről a Intel VT-d specifikációjának kapcsán, és arról is, hogy ez a technológia hogyan biztosítja a Windows virtualizációs architektúrája számára a hardver hátteret. Ismertette továbbá, hogy a két vállalat hogyan működik együtt a PC-k kezelhetőségének javításában. Az Active Management Technology (AMT) és a Microsoft Systems Management Server termékével együtt lehetővé válik az informatikai szakemberek számára, hogy kezeljék a számítógépeket a saját hálózataikon, még akkor is, ha ezek az eszközök kikapcsolt állapotban vannak vagy a merevlemezeik és operációs rendszereik nem működnek.

Az AMT lehetővé teszi, hogy távolról is karbantarthassák a rendszert anélkül, hogy az ottani felhasználót megzavarná. Gelsinger ezt követően szólt néhány szót az AMT következő generációjáról és egy Circuit Breaker kódnevű szolgáltatásról, amely proaktívan véd a bejövő támadásoktól, például a vírusoktól, képes elszigetelni a fertőzött PCk-et, mielőtt azok elérnék a hálózatot.


Az Intel szerint a szerverek egyre nagyobb számítási teljesítményt igényelnek

A jövő PC platformjai biztonságának további fejlesztésével kapcsolatos Gelsinger következő bejelentése, miszerint a LaGrande Technology (LT) előzetes specifikációja már elérhető a fejlesztők számára. Az LT olyan, az Intel szilíciumhoz kapcsolódó hardver kiegészítésekből áll, ami lehetővé teszi a platform számára, hogy ellenálljon a szoftver alapú támadásoknak, valamint hogy megőrizze a PC-n tárolt adatok bizalmasságát és integritását. Az Intel az LT hardvert már idén elérhetővé teszi bizonyos üzleti felhasználásra szánt asztali PC-ken, beleértve az Averill platformokat, hogy ösztönözze az új PC-s biztonság lehetőségeinek innovációját.

“A személyi számítógépek és szerverek platformjainak a fejlődése csak egy része a történetnek" - mondta Gelsinger. “Hatalamas növekedést látunk az IP-alapú szolgáltatások terén, ami több lehetőséget jelent a fejlesztőknek, hogy megtervezzék és kialakítsák az ezen szolgáltatások nyújtásához szükséges hálózatokat. Gelsinger rámutatott az Intel Core mikroarchitektúra termékeinek roadmap-jére, amelyek a szolgáltatók eszközigényének kielégítését célozzák, ugyanakkor pedig növelik a szerverek sűrűségét és kezelhetőségét az új hálózati adatközpontokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!