Gyurkity Péter

Holnap érkezik a Firefox 3.5

A Mozilla a hónap utolsó napján zárja le a meglehetősen hosszúra nyújt fejlesztési periódust, ezzel pedig végre megjelenik a Firefox 3.5 végleges változata. A sebesség mellett a kényelmet igyekeztek növelni.

A Mozilla nagyjából egy évvel ezelőtt mutatta be böngészőjének harmadik verzióját, amely az utóbbi hónapokban - legalábbis a sebesség terén - kezdett leszakadni a riválisok által bemutatott újabb és újabb szoftverektől. Természetesen nem lazsálásról volt szó az alapítvány részéről, hiszen már jó ideje dolgoztak az eredetileg Firefox 3.1 névre keresztelt, Shiretoko kódnév alatt fejlesztett utódon, amely végül meglehetősen sokat késett. Most azonban végre készen állnak a megjelenésre.

Külső források szerint ugyanis a böngésző június 30-án kedden jelenik meg hivatalosan, ezzel pedig a Mozilla régi adósságot törleszt a felhasználók irányában. A Google Chrome által elindított Javascript sebesség-versenyben felzárkóznak a riválisokhoz, emellett pedig javítanak a szoftver stabilitásán és megbízhatóságán, illetve a webalkalmazások futtatásán. Módosul a fülek kezelése, elérhető lesz a privát böngészési mód (amely semmilyen adatot nem tárol el a böngésző helyi gyorsítótárában), és remélhetőleg egyetlen komoly hiba sem marad a késznek ígért verzióban.

Tavaly novemberben még 250 felett volt a megjelenést akadályozónak minősített hibák száma, ezt az utóbbi hónapokban sikerült lefaragni, ám többek között az első Release Candidate változat is a megmaradó, makacs bugok miatt késett több hetet. A pre-RC1, majd az RC1 felbukkanása után azonban sebességet váltottak, rövid időben belül pedig még további három RC-változat jelent meg a világhálón. Az utóbbi 35 napban a Mozilla fokozatosan mutatta be az új opciókat, ezzel párhuzamosan pedig a fejlesztőknek szánt eszközöket is ismertették.

Az új verzió kissé átdolgozott ikont is kap, amely azonban lényegében az előző, jó ismert tűzrókás embléma finomításaként jellemezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AndRobid #56
    Köszi mindenkinek a segítséget, meg a jószándékot. Szerintem a böngésző is megszokás kérdése.
    Rolandi350, én maradok opera párti, kár ilyen dolgok miatt egymás torkának esni, hogy melyik a jobb, mert egyik sem tökéletes.
    Vorpal: a robotos jó poén...
  • gothmog #55
    címsorba: about:config, utána megígéred, hogy óvatos leszel.
    Találsz ilyen bejegyzéseket, hogy az címsorba: about:config, utána megígéred, hogy óvatos leszel.
    Találsz ilyen bejegyzéseket, hogy az app.update.auto, app.update.enabled, extensions.update.enabled. Ezeket állíthatod true-ról false-ra. Innentől elvileg nem akar majd automatikusan frissíteni semmit. *nem ellenőriztem
    Ugyanitt, ha valakit zavar, hogy egyetlen megnyitott oldalnál is van tab-sáv, a browser.tabs.autoHide-ot állítsa true-ra.
    Az about:configgal egyébként tényleg csak óvatosan.

    Hosszú hozzászólást pedig érdemes külső programban (pl. notepad) szerkeszteni.
  • gothmog #54
    ez az addon kell neked:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6227
  • roliika #53
    Meg miért akad meg néha 1-1 pillanatra a flashplayer ha videót nézek?
  • monzta #52
    egy dilettáns kérdés: nem lehet beállítani valahogy, hogy a címsort ha legördítem csak az oldal címe legyen ott 1 sorban, és ne duplán, felette nagyban a neve is? ez marhára idegesítő. ennél idegesítőbb talán csak az, hogy a chrome-ban le sem lehet nyitni a címsort.
  • rolandi350 #51
    AndRobid --> Nekem is volt ilyen problémám a Firefoxal.
    Leírtam egy oldalnyi szöveget és összeomlott!
    Na de amikor újra bejött csodák csodájára behozta ugyanazt az oldalt benne a szöveggel amit írtam és tudtam ugyanott folytatni!
    Tud ilyet az opera vagy az IE? :)
  • Vorpal #50
    FFox cimsávjába beirni : about:robots és enter :)
  • roliika #49
    Köszi!
    Ez sokkal gyosrabbnak tünik mint a 3-as! :) Jókis rókaság ez :)
  • KicsiMonkey #48
    AndRobid.
    Nemtudom, hogy ez megoldás e a problémádra, de azért leírom.
    Eszközök->Beállítások...->Haladó->Általános->Kisegítő lehetőségek->Pipáld ki ezt: Figyelmeztetés, ha a webhely átirányítja vagy frissíti az oldalt.

    Remélem, hogy segítettem.
  • zsottya #47
    Csak az a gáz vele, hogy egy jópár kiegészítő amit mindennap használok azok nem mennek vele :S