Berta Sándor

40 százalék felett a Firefox piaci részesedése

A böngészők versenyében a Firefox 3 először előzte meg az Internet Explorer 7-es verzióját.

Németországban a Firefoxot már a felhasználók 40,2 százaléka használja. Ezzel szemben az Internet Explorer 7-es és 8-as változatát összesen csak az emberek 37,7 százaléka alkalmazza rendszeresen. Ez derült ki a Fittkau & Maaß hamburgi piackutató cég felméréséből. A vállalat elemzői úgy vélték, hogy a Microsoft kilátásai meglehetősen rosszak, hiszen, amennyiben minden az eredeti tervek szerint alakul, akkor ősszel a Windows 7 böngésző nélkül jelenik meg. Ebben az esetben a Mozilla terméke további piaci részesedést hódíthat el az IE-től.

A Google Chrome jelenleg mindössze 1,1 százalékon áll, vagyis bebizonyosodott, hogy közel sem tudott olyan mértékben elterjedni, mint ahogy arra előzetesen a fejlesztők és sok elemző is számítottak. Mindez azt jelenti, hogy sem a Google Chrome, sem pedig az Internet Explorer 8 nem tudták megváltoztatni a webes piac összképét. Bár az is nyilvánvaló, hogy hiba lenni bármelyik szoftvert temetni. A Microsoft csak amiatt örülhet, hogy az Internet Explorer verziók együttes piaci részesedése (49,6 százalék) még mindig nagyobb a Firefoxénál. Azonban a trónkövetelő havonta - igaz kis mértékben, de - növelni tudja a felhasználói táborát, így ha őszre sem változik az összkép, a Firefox lesz a böngészőpiac egyeduralkodója.

A Fittkau & Maaß adatai alapján a Safari (3,1), az Opera (2,4) és a Chrome együttes piaci részesedése sem éri a 7 százalékot. A piackutatók egyébként összesen több mint 120 000 internetezőt kérdeztek meg a böngésző-használati szokásaikról.

Egy másik cég, a w3schools.com statisztikái arra mutattak rá, hogy májusban 47,7 százalékos értékével a Firefox uralta a böngészőpiacot, az Internet Explorer 7 21,3, az IE6 14,5, az IE8 5,2, a Chrome 5,5, a Safari pedig 3 százalékos piaci részesedést tudott felmutatni. Ezzel szemben a Net Applications aktuális felmérése szerint az Internet Explorer összes verziójának együttes piaci részesedése 65,5, a Firefoxé 22,51, a Safarié 8,43 százalék, míg a Google Chrome 1,8 százalékot szerzett.

Az igazság tehát valahol félúton lehet. Mindenesetre a redmondi konszern egyre komolyabb gondban van és mielőbb ki kell találnia valamit, ha nem akarja, hogy az IE búcsút intsen az első helynek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grobs #33
    A Net Applications mérésében nagyon-nagyon lassan nő az FF részesedése, mert ez főleg olyan lapokat mér amiket munkahelyről néznek az emberek.
    Gyakorlatilag amióta létezik böngésző azóta ingyenes volt a legjobb. Ez soha sem a közvetlen pénzről, hanem a technológia irányításáról szól. Az MS azért nem töri magát annyira mint tehetné, mert a cégeknél az IE6 időszakában bebetonozta magát. Ezért ilyen magas az IE6 használata ma is. Anno renegeteg céges lapot erre készítettek el. Egyszerűen semmi nem jelenik meg ha FF-fel nézed, és bug-os, használhatatlan ha magasabb verziójú IE-t használsz. Próbáld meg pl. MS-CRM hivatalosan web-esnek nevezett felületét csak megnézni FF, vagy Opera alatt ... használni meg sem próbálhatod, mert semmi nem fog működni (ha egyáltalán látsz valamit). Rengeteg céges lap ugyanígy működik. Emiatt a cégek nem dobhatják ki az IE6-ot, illetve nagyon-nagyon óvatosan válthatnak magasabb verziójú IE-re ahogy a bug-okat a fejlesztők javítják ... de ez sokszor egy-egy modul teljes újraírását jelenti.
    ASP.NET-et nagyon sok cégnél használják, és az ilyen lapokat általában nem érdemes IE-n kívül mással nézni. Erről szól a böngésző. Adok drága (de nem rossz) fejlesztő eszközöket ami együttműködik egy általam fejlesztett infrastruktúrával, és mivel van böngészőm ami többé-kevésbé megjeleníti az egyéb lapokat, mondhatom, hogy én csak ezt támogatom. A cég pedig rábólint az egészre, mert nem gondol bele, hogy 10 év múlva mi lesz amikor még mindig ezt a programot kell használni. Mert egy normális szoftvert nem 1-2 évre írnak.
  • gothmog #32
    Nézd így: Ahogy egyre nagyobb teret nyernek a webes alkalmazások, rövidesen igen sok pc-n a böngésző lesz az egyik legalapvetőbb szoftver. És aki nincs hozzákötve az internet explorerhez, az a windowshoz sincs hozzákötve. És az már kényelmetlen tud lenni. Ne beszéljünk az összes felhasználóról, csak mondjuk az 5%-ukról. Szerinted hogy érintené ez a microsoftot?
  • Mr. Perfect #31
    Most őszintén miért érdekelné az MS-t, hogy az egyébként teljesen ingyenes web böngészője hogyan teljesít? Max a presztizs miatt amúgy meg tök mindegy nekik, mivel hasznot nem hoz.
  • JL666 #30
    itt meg a magyar 3,5 rc1
  • Gerygrey #29
    Most az IE-t fikázzák és hiába fejlesztenék/javítanák tovább az FF szintjére, ugyanúgy nem használná már szinte senki, mint a Vistát.

    Ez így van, de teljesen logikus. Ha megszokom a BMW-t, miután átültem egy Suzukiból, akkor nekem hiába mondja bárki hogy az új Suzuki majdnem olyan jó már, mint a BMW-m, nem fog érdekelni. A Suzukit azért cseréltem le, mert egy szar volt, de ha megszoktam a kényelmes autót, minek próbálkozzak egy "állítólag majdnem olyan kényelmes" verdával? Az IE mint brand leírta magát végérvényesen, és elnézve a nyolcast, nem nagyon igyekeznek MS-ék behozni a lemaradást.
  • Gerygrey #28
    El se hinnéd, mennyi embernek jók a beépített cuccok, megveszi a laptopot előtelepített windows-zal és használja

    Én nem egy "egységsugarú" júzernek telepítettem már Windowst, a hálózat beállítása után első a Firefox telepítése. Hidd el, hogy az átlagfelhasználó is tudja értékelni hogy le tudja tölteni a Youtube-videót és ki tudja szűrni a reklámot, stb. Csak korábban azért használt IE-t, mert nem tudta hogy a FF ezeket is tudja. Eddig még senki nem panaszkodott, hogy miért nem az IE-t "tettem fel" (mert sok felhasználó amúgy nem is tudja, hogy az IE a Windows része, azt hiszik az egy külön program amit fel lehet rakni mint a videólejátszót meg a többit amit kap)

    Az IE8-nak van egy tagadhatatlanul jó funkciója, ha befagy vagy elszáll a lap, akkor nem döglik le az egész böngésző. Ezt a FF nem tudja, elszáll az egész.

    És azt tudja az IE8, hogyha elszáll most a böngésző miközben már elég sokat gépeltem, akkor újraindítás után itt lesz a félig megírt hozzászólás?
  • DjDano #27
    Ennek örömére megjelent a Firefox 3.5 RC1 vigyétek, egyétek:

    Mozilla Firefox 3.5 RC1
  • djw #26
    talán a google tudna közzétenni hiteles felmérést...
  • Ferrer #25
    Én is Firefoxot használok, de nekem nem nőtt annyira a szívemhez, mint előtte a Mozilla. Azt imádtam, persze ma már nem tudnék meglenni a pluginek meg ez jópofa url sori előzménykeresés (akárhogy hívják) nélkül. De a "nagy állat" Mozilla után nem értettem, miért állnak át az emberek a kis tűzrókára.
  • gkalcso #24
    Azok után, hogy win update-en keresztül tolják le a 8-ast olyan gépekre is, amelyekben 256 MB memória van, nem csodálkozom az eredményen...