Berta Sándor

Készül a Firefox.next

Az elődjénél gyorsabb és a webes alkalmazásokat jobban támogató platform lehet a Shiretoko kódnevű Firefox 3.5 utódja. A fejlesztőknek öt fő célkitűzésük van, egy éven belül sikert remélnek.

A fejlesztéseket a Mozilla Alapítvány Firefox.next név alatt indította el. Az új verzió száma elvileg 3.6-os lesz, igaz, ez később változhat, a projekt neve pedig Namoroka. A fejlesztőknek öt alapvető célkitűzésük van. Az első a sebesség növelése, a második a testreszabhatóság, a harmadik a feladatokon alapuló navigáció, a negyedik a webes alkalmazások jobb támogatása, míg az utolsó az operációs rendszerekkel való szorosabb kapcsolat.

A szakemberek azt szeretnék, hogy a böngésző még inkább alkalmas legyen a különböző feladatok elvégzésére és hogy a felhasználók még jobban a saját igényeiknek megfelelően alakíthassák. Fontos cél, hogy az új változat lényegesen gyorsabb legyen amúgy is fürge elődjeinél. A változtatásoknak köszönhetően a program még gyorsabban nyílik majd meg, javul az interakciók esetén a reakcióidő, az oldalak és a tartalmak betöltése. Emellett még egyszerűbb lesz a kiegészítők keresése, telepítése és rendszerezése. Fontos változás, hogy az egyszerűbb kiegészítők telepítése vagy frissítése után már nem lesz szükség a böngésző újraindítására, azok azonnal használhatók lesznek.

A felhasználóknak lehetőségük lesz a letöltött adatok és fájlok, valamint az előzmények feladatok szerinti rendszerezésére. A letöltéskezelő pedig új funkciókat is támogat, ilyen többek között a törlés, a továbbítás. Ezenkívül létrehoznának egy about:me nevű személyes portált is.

A Firefox.nextben még inkább elmosódhat a webes és az asztali alkalmazások közötti határvonal. A webes programok használatakor gyakorlatilag teljesen mindegy lesz, hogy valaki éppen online vagy offline módban van-e. A felhasználói interfész az eddigieknél jobban fogja támogatni az adatok honlapokhoz való továbbítását és képes lesz egész oldalakat webes alkalmazásokként tárolni. A szoftver még jobban hasonlít majd a használt operációs rendszerre, már készül az Aero felületet használó Windows-téma. A Mac OS X esetében pedig integrálják a szótárakat és az új verzió támogatni fogja az Apple-scripteket.

A Namoroka a Gecko 1.9.2-es motort használja majd és az eddigiektől eltérő cache-mechanizmusokra épül, hogy még gyorsabban reagálhasson a feladatokra, például egy link betöltésére. A Firefox.next várhatóan 2010 közepén lesz elérhető. A több hónapos tesztidőszakban 4-6 hetente jelennek majd meg a bétaváltozatok. A Mozilla Alapítvány nemrég csatlakozott a Khronos Group kezdeményezéséhez, amelynek célja a webes 3D-gyorsítás megvalósítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #13
    a program még gyorsabban nyílik majd meg, javul az interakciók esetén a reakcióidőFontos változás, hogy az egyszerűbb kiegészítők telepítése vagy frissítése után már nem lesz szükség a böngésző újraindítására, azok azonnal használhatók lesznek.

    Ha ez tényleg megvalósulna, nem lenne rossz.

    B0nFire: Adblock már van a Chrome-hoz kiegészítésként is (AdSweep), Download Helper és Google Preview pedig userjs-ként. Fejlődik az is, de a működési és indulási sebessége mégsem csökken.
  • offspring #12
    üdv emberek!

    lehet, túl fáradt vagyok és ezért tűnt fel nekem:

    http://www.sg.hu/cikkek/66666/keszul_a_firefox_next

    ez a firefox next valami ördögi lesz ;)
  • B0nFire #11
    Még szép, hogy gyors, mert nincs agyonturbózva mindenféle kiegészítőkkel. Mondhatni tehermentesen fut. De jónéhány gyermekbetegsége van, amitől számomra nem igazán vonzó. Az csak egy dolog, hogy gyors. Majd ha abba is bele tudok pakolni annyi add-ont, mint a FireFoxba, Adblock Plus, NoScript, Download Helper, Google Preview stb, akkor majd az is be fog lassulni, mert ezek a kényelmi ketyerék mind-mind erőforrást zabálnak.
  • Ahoy #10
    Mik ezek a hacuka japán kamunevek? :D Anime rajongók vagy mi?
    Ha tényleg gyorsabb lesz Chrome-nál, akkor váltok :P
    Abban verhetetlen a Chrome, hogy csak rákattintok, és már be is töltött, ezalatt FF meg IE órákig hízik a memóriába.

    Persze ez csak egy vélemény :) nem flémelni akarok
  • Narxis #9
  • derwer #8
    Az említett kellemetlenséget ki lehet küszöbölni azzal, ha nem a böngészőben nyitjuk meg az objektumot, hanem átadjuk a Foxitnak. Ezáltal a böngésző csak a letöltést végzi.
    Beállítása: Eszközök-> Beállítások-> Alkalmazások-> A Foxit dokumentum típusnál ne a Foxit plugin hanem a Foxit Reader legyen.

    ui.: Nem, Én sem vagyok maradéktalanul elégedett a FireFoxal, csak a konkrét problémát szeretném enyhíteni. ;)

    Derwer
  • passatgt #7
    az a gond, hogy maga az adobe reader egy szar:)

    foxit sokkal hamarabb betölt, de ott is megfagy egy picit
  • ssdb #6
    Firefox még mindig uccahosszal az IE előtt. De lehetne jobb.. Osztom waterman véleményét pdf.behíváskor télleg befagy az összes tab hosszu másodpercekig... javíthatnák
  • Tetsuo #5
    pedig ez alap, minden FF-nal..
  • B0nFire #4
    Hol van még a 3.5 is, nemhogy a Firefox.next. Azért ennyire ne szaladjunk előre. Ha jól értesültem, még a 3.5-ös is valamikor nyárra lesz kiadva. Jelenleg még bétafázisban van.