Berta Sándor

Online elérhető károsanyag-térkép Németországban

Egy új szolgáltatás segítségével bármely német lakos megtudhatja, hogy lakóhelyén vagy annak közvetlen közelében mennyi káros anyagot tartalmaz a levegő.

Mennyi széndioxidot bocsájt ki a szomszédos ipari terület? Milyen nehézfémek kerülnek az adott üzemnek köszönhetően a közeli patakba vagy folyóba? Mely országokba szállítják el a keletkező hulladékokat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a látogatók a Pollutant Release and Transfer Register (PRTR) káros anyag-térkép segítségével. Az adatbázis használata teljesen ingyenes és rendkívül gyors tájékozódást tesz lehetővé.

"Az új PRTR-portál fontos hozzájárulás a környezettel kapcsolatos információk megismeréséhez. Még soha nem lehetett ennyire egyszerűen és kényelmesen betekinteni egy üzem falai mögé, mint most" - mondta Michael Müller, a német környezetvédelmi minisztérium államtitkára. "Az állampolgárok csupán néhány egérkattintással ingyen és korlátlanul hozzáférhetnek az ipari területek káros anyagok kibocsájtásával és a hulladékokkal kapcsolatos információkhoz. Szeptember végétől, az európai uniós regiszter megnyitásával, így már mindenki nemzetközi összehasonlításokat is végezhet" - jelentette ki dr. Thomas Holzmann, a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal alelnöke.

Dr. Hans-Bernhard Beus, a német kormány információtechnikai megbízottja és a szövetségi belügyminisztérium államtitkára az egyik legsikeresebb e-kormányzati programnak nevezte a most elindított szolgáltatást. Az adatbázisban összesen több mint 4000 cég adatait tárolják. A vállalatok évente közlik, hogy mennyi káros anyag került tőlük a levegőbe, a vízbe és a talajba, valamint, hogy mi történik a náluk keletkező hulladékokkal és szennyvízzel. Tájékoztatásra kötelezettek a nagyobb gyárak, az energiaágazat és a vegyipari piac szereplői. Az adatokat online kell benyújtaniuk és a részletes atlaszt ez alapján rendszeresen frissítik. A megjelenített digitális térképek az OpenStreetMap adatbázisából származnak.

A nyilvántartási rendszer az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UN-ECE) által kötött nemzetközi megállapodáson és az Európai Unió Egységes Európai Káros Anyag-Regiszterének létrehozásáról szóló rendeletén alapul. Légszennyezettségi térképek hazánkban is elérhetőek, többek között az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnak és az Időkép.hu-nak köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • polarka #12
    Akkor most mi a demagógia és riogatás abban, h lehetővé teszik, h megnézhessenek ilyen térképeket azok, akiket érdekli?
  • halgatyó #11
    Nomeg még egy szempont: pont Freiburgban lenne szükség ilyen térkpre???
    Amikor Néetországból -- meg a többi nyugati országból -- már 20 éve kivitték az összes környezetszennyező vegyiüzemet Indiába, meg Afrikába?

    Ha én Freiburgi lakos lennék, akkor vajon azzal foglalkoznék lakásvásárláskor, hogy az egészségre káros határárték 1/100000-ede vagy 1/100000-od része van a szomszéd utcában?
    Röhej.
  • halgatyó #10
    Ez az egész így egy nagy rakás sz**r.
    Ha én (és más is!) lakást akarok vásárolni, akkor két szempontot helyezek előtérbe: van-e a közelben munkalehetőség, és milyen a közlekedés.
    A pollutant-helyzetet meg naggyon lesz**rom.

    Bárki, aki időnként nézegeti az ingatlanpiacot, az észreveszi az összefüggést az ingatlanárak valamint a környező területek munkahely-ellátottsága és a közlekedés jósága között.

    Olyan pollutant-térkép, amelyik mindenkinek jó lenne, NINCS. Az egyik ember a parlagfűtől prüszköl és könnyezik, a másik a nyírfától, a harmadik a macskaszőrtől, a negyedik az éjszakai kutyaugatást nem bírja, az ötödik a zöld pardon takonypresszót, a hatodiknak nem tetszenek az erkélyeken száradó ruhák...

    Nomeg aztán ottvan egy igen-igen fontos szempont, ami politikailag korrekt "pollutant" térképen meg se jelenhet, mert a kisebbségnyalogatók rögtön ordító össztüzet zúdítanának rá... le se merem írni, hogy mi ez a szempoent, ami kb. 100-szor fontosabb, mint hogy 500 vagy 1000 méterre megy a forgalmas út...
  • halgatyó #9
    Vicces. Látszólag. Majd nem lesz az, hamarosn.
    A másik jólhangzó cseszegetése nem helyettesíti a tényeket. Maximum néhány sötétzöld számára.
    A "fejlődés" látszólag apróságokkal zajlik. Látszólag jelentéktelen eseményekkel kezdődik, és látszólag apró, LÁTSZÓLAG bármikor visszafordítható lépésekben megy "előre".
    De a látszat ellenére SOHA NEM FORDUL VISSZA. És nem is áll meg. Lassan -lassan megy. Mint a fizetőparkolás meg a behajtási díj meg a többi "környezetvédelmi" rendelkezés és lépés, a házakra és lakásokra előírt "zöldkártya" (hallottál róla?) meg még számtalan hasonló, "apró" lépés.

    Mindig vigyáznak arra, hogy ne legyen sok embernek feltűnő. Nemcsak Budapesten de Londonban Freiburgban, Párizsban, de még NmewYorkban is.
    Az emberek meg nem törődenek semmivel addig, amíg csak a másiknak fáj. Egyszerre mindig csak kevés embernek, de előbb-utóbb mindenkire sor kerül majd. Terád is.
  • polarka #8
    Neked mégis sikerült.
  • halgatyó #7
    bárhol a világon -- Freiburgban is -- sokféle ember lakik. Vannak akire hat a riogatás és vannak, akikre nem hat. Vannak, akik észreveszik, hogy mire megy ki a riogatás, és vannak, akik a sozmszédjuk torkának ugranak vagy nekiállnak ordítozva tüntetni a saját legfontosabb iparágaik ellen.

    A valós helyzet -- ha körülnézel a világban, és összehasonlítod a 10-20-30 évvel ezelőtti álmokat és elképzeléseket azzal, ami megvalósult és főleg azzal, ami a mostani tendenciákat LÁTVA meg fog valósulni -- nos, ez a valós helyzet NEHEZEN DRAMATIZÁLHATÓ TÚL.
  • polarka #6
    Halgatyó!
    Túldramatizálod. Freiburgban is biztos rettegnek az emberek a kiszolgáltatottságuk miatt, igaz?
  • halgatyó #5
    Nomeg arra is jó ez a riogatás, hogy növelje az észérvekkel meggyőzhetetlen félhülyék arányszámát a lakosságon belül.

    A környezetvédelmi retorika napjainkban egyre inkább amolyan dogmákkal és az ellenvéleményeket hangoztatók kigúnyolásával, hiteltelenítsével és megfélemlítésével operáló VALLÁS funkcionális jegyeit kezdi mutatni.
    Egy eszmerendszer, amelyet rejtélyes eredetű, és óriási sajtóhadjárattal támogatnak valakik,
    és amely eszmerendszer leginkább a dolgozó kisemberek életminőségének a lerontását tűzte ki célul.

    A "környezettudatosság fejlesztése" (már az óvodás kortól!!) arra alkalmas, hogy az emberek (birkák) ÖNKÉNT ÉS BOLDOGAN hajtsák a kőkörszaki és középkori szegénység igájába a fejüket.

    Elég ha a lakosság 51%-a erre kondicionálódik. A többieket majd leszavazzák.
    Trükkök százaival dolgoznak nap mint nap.
  • halgatyó #4
    Meg majd a Hans Fischer azzal lesz elfoglalva, hogy a cipőgyárat Jürgen Jürgen faluja mellé tegyék, ne az övé mellé. Persze a készterméket (pl. cipőt) ugyanaúgy meg akatja venni a boltban
  • halgatyó #3
    Ez egy szándékos riogatás!
    A célja pedig az, hogy "az emberek környezettudatosságának szintjét emeljék" vagyis demagóg riogatással uszítsák őket egymás ellen és a saját iparuk ellen.

    Így majd nem fognak annyira tiltakozni, ha az összes gyárat szépen lassan kitelepítik az olcsóbb munkabérű országokba, az ottani hazai lakosságnak meg marad az ügynöki, közvetítői, meg hasonló improduktív szarmunkák.

    Úgy fognak járni mint mi: termelő ipar nélkül, KISZOLGÁLTATVA a külföldi tőkének.

    Jól ki vagyon ez találva