Berta Sándor

Globális kiberbiztonsági intézkedéseket szeretne az ITU

Összhangba hozná a világszerte meglévő kibervédelmi törvényeket a Nemzetközi Távközlési Unió. A szervezet vezetője az információs társadalmak kapcsán rendezett genfi konferencián jelentette be a javaslatot.

Hamadoun Touré, az ITU főtitkára közölte: a Cybersecurity Toolkit nevű dokumentum nem tekinthető szentírásnak, sokkal inkább az eddig hatályba lépett kiberbiztonsági jogszabályok bevált intézkedéseinek gyűjteménye. Az anyagot - az Amerikai Ügyvédi Kamarája számítógépes bűncselekményekkel foglalkozó bizottságának (PACC) irányításával - a szövetség szakértői csoportja dolgozta ki.

Jody Westby, a PACC vezetője hangsúlyozta, hogy tanulmányozták a különböző államok kiberbiztonsági törvényeit és azon rendelkezéseit. Figyelembe vették az Európatanács Kiberbűnözés Elleni Konvencióját, de Ausztrália, Kanada, Kína és más országok kibervédelmi jogszabályait, illetve az ott alkalmazott modelleket is. Az ITU célja a dokumentummal, hogy összhangba hozzák a különböző megoldásokat és erősítsék, illetve hatékonyabbá tegyék a kiberbűnözés elleni fellépést. Touré hozzátette, hogy az elképzelést közel sem támogatta a szervezet minden tagállama, sőt, a javaslattal szemben komoly ellenállás bontakozott ki.

Az ITU másik célja, hogy sikerüljön kiépíteni egy globális kibertámadás-előrejelző rendszert. Ez a malajziai kormány által támogatott International Multilateral Partnership against Cyber-Threats (IMPACT) keretében hamarosan meg is valósulhat. Az IMPACT segítségével az ITU tagországai értesülhetnek minden kiberakcióról és azok részleteiről, így időben meghozhatják a védelmi intézkedéseket. Mohd Noor Amin, az IMPACT igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a rendszer jelenleg 18 különböző helyről kap információkat és a programot támogatja többek között a Symantec, a Microsoft, a Kaspersky és a Cisco is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Van még ITU? nem is tudtam. Régebben CCITT volt. A telefonos szakmába levők tudják miről beszélek.
  • Sanyix #3
    na már megint a szájbergyerekek aggódnak amiatt, hogy nehogy terroristák kezébe kerüljön!
  • Babgulyas #2
    A jövő elkezdődött...
  • Babgulyas #1
    A kiberbiztonság ideje eljött:

    > https://torproject.org