Berta Sándor

Egyre több az ismeretlen vírus

A vírusirtók nem minden kártevőt tudnak felderíteni. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy vírusok vagy kémprogramok surrannak át a biztonsági programok védőhálóján.

Ahhoz, hogy a vírusirtók a kártevők új generációja ellen is sikeresen vehessék fel a harcot, mindenképpen viselkedés alapú védelmi technológiákra van szükség. Rainer Fahs, az EICAR IT-biztonsági szakértői csoportjának vezetője elmondta, hogy a gyártók ugyan folyamatosan fejlesztik a termékeiket, azonban képtelenek lépést tartani a bűnözőkkel.

A biztonsági szoftverek munkatársai gyűjtik a vírusokat és elemzik a kódjaikat. A gyanús fájlokat az alkalmazások képesek azonnal automatikusan elküldeni a fejlesztőknek, de ennek ellenére még a régebbi kártevők is néha bosszantó meglepetéseket tudnak okozni. "Tény, hogy a reaktív szkennelés, amellyel minden cég próbálkozik, nem a legjobb módszer a vírusok felismerésére" - közölte Fahs, aki egyben a NATO brüsszeli számítógépes biztonsági szakértője is. 2004-ben az F-Secure még csak 100 000 számítógépes vírust számolt össze, ma már ugyanezt a számot a magdeburgi AV-Test 21,5-22 millióra teszi. Ez azt jelenti, hogy naponta 25-30 000 új rosszindulatú programot fedeznek fel a biztonsági cégek és az egyetemek.

"A legtöbb vírusirtó az ismert kártevők 95-98 százalékát ismeri fel, ami túl kevés" - jelentette ki Andreas Marx, az AV-Test ügyvezetője. S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Azt, hogy a szoftverek nem ismernek fel egymillió ismert kémprogramot vagy vírust. A legnagyobb problémát azok az alkalmazások jelentik, amelyek képesek saját maguk átírni a kódjaikat. A megoldást a viselkedés alapú technológiák jelenthetik. Napjainkban már szinte minden piaci szereplő alkalmaz ilyen technológiákat. Ezek a megoldások azonban jelenleg csak kiegészítik a meglévő módszereket, nem helyettesítik őket.

Andreas Marx szerint ez azért van, mert a fejlesztők ódzkodnak a túl nagy mértékű változtatástól. Az ok nemcsak a technikai kihívásokban, hanem a vállalatok üzleti modelljében is keresendő. Amíg ez a szemlélet nem változik, addig komoly változásokra ezen a területen nem számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #29
    "Látom te nem igazán használod csak pofázol róla"
    Igen, minden bizonnyal :-)
  • FefeeX #28
    Ja és valószínű azért van külön oldala a hivatalos Ubuntu help siteon is, mert törésnek minősül...itt

    Azért ne dobáljunk mindenféle baromságot, hogy a másiknál nagyobbat tudjunk mondani...
  • FefeeX #27
    "Amúgy, mert valami linux buzi áthidalta a problémát, amúgy közölném veled ezért kizárás, és account törlés jár, plusz programtörésnek minősül...és egy átlag júzer ezzel nem genyázik. Linux programozóknak, és programozni vágyó embereknek való. Mert neked jó, rám meg a többire ne kényszerísd rá..."

    Azért te is tudsz cifrákat alkotni... Ilyen baromságokat honnan vettél? Programtörésnek minősül LOL. Account törlés jár LOL. Semmi ilyenről SZÓ NINCS. Rendszergazda haver official szerveren linux alól tolja vagy 2 éve. És ezzel nincs egyedül. Az hogy te NEM ÉRTESZ HOZZÁ még nem jelenti azt hogy más nem tudja megcsinálni/nem csinálja meg/szabálytalan. Nem véletlen van OpenGL a wowban, hogy ne csak MS környezetben lehessen futtatni...
  • FefeeX #26
    Nini még egy linuxb*zi barom...

    ""Linux programozóknak, és programozni vágyó embereknek való"
    Neked meg MS-DOS? Hahó, változik a világ! Az már elég rég volt..."
    Látom te nem igazán használod csak pofázol róla. Rengeteg dolog van az ubuntuban, aminek a beállításához ismerni kell a linux-kódot, míg a windowsban a professzionálisabb beállításokhoz sem szükséges az MS-DOS kódok ismerete. Thats all. Az, hogy az ubuntut megkapod marketingszarral meg donálhatod őket, egy dolog, ettől a szoftver a felhasználók számára INGYENES. Letöltheted? IGEN. Hivatalos oldalról? IGEN. Legális? IGEN --> INGYENES.

    Menj vissza a barlangodba, és dugulj el...
  • pixx #25
    Amúgy az összes cikknél nyomod ezt a linux a király szöveget, hagy döntse el mindenki maga, ne reklámozd. Vagy pont ez a cél?
  • pixx #24
    Öreg te hülye vagy linux az op rendszer, itt meg a program volt szó, segítek mi a program, így hirtelenjében: media player, winamp, AVID, Cinema 4d, AE , PS stb.
    Op rendszer: Win95, win 98, Win2000, win xp, Vista. Suse linux, Redhat, Mac os (Tiger, leopárd, meg mi van még).

    Ja bocs, mert valamit szabadnak hívnunk, és nem ingyennek, máris más lesz. Amúgy azért van fönt pár ingyen szoftver Open office, thunder bird stb.
    Mert valamit máskép nevezünk attól még pénzt nem kell érte fizetni :)

    Az, hogy nekem mi felel meg, és más több millió embernek, mint lentebb is írtam ne te mond már meg, köszi...
  • Turdus #23
    "mert én még nem láttam linux programot boltban, vagy a neten pénzért"
    Ha te nem láttál, akkor nincs is, mi?
    egyik másik harmadik
    így hirtelenjében.

    "Linux programozóknak, és programozni vágyó embereknek való"
    Neked meg MS-DOS? Hahó, változik a világ! Az már elég rég volt...

    "fsf.hu-ra igen szertnének ingyenes szoftvert"
    Öcsém, nem találtál rá? Segítek: a teljes honlapon SEHOL nem szerepel az "ingyen" szó. nézd csak meg. Az angol oldalon egyébként egy mondtat szerepel, amit elég nehéz félreérteni: "Free software" is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of "free" as in "free speech," not as in "free beer." Majd ha kapsz a kcsmában ingyen sört, beszélhetünk az ingyen szoftverekről.
  • pixx #22
    Juj de hülye vagy, látom mit tesz a linux má, hol írtam, hogy ingyenes a linux? Itt a programokról van szó, mert azok ingyenesek...mert én még nem láttam linux programot boltban, vagy a neten pénzért...hiszen itt mindenki belead a közösbe vagy nem...

    Amúgy, mert valami linux buzi áthidalta a problémát, amúgy közölném veled ezért kizárás, és account törlés jár, plusz programtörésnek minősül...és egy átlag júzer ezzel nem genyázik. Linux programozóknak, és programozni vágyó embereknek való. Mert neked jó, rám meg a többire ne kényszerísd rá...

    fsf.hu-ra igen szertnének ingyenes szoftvert...Hadopi miatt eltörlik ezt hamarosan, a másik te neked mi a munkád? Mennyire használsz programokat? Fizetős, és ingyenes között tudod mi a különbség, a pénzen kívül? Segítek a belefektetett pro munka.
    A winbebeépített movie makerrel is lehet vágni, meg AVID-dal is a különbség csak annyi, hogy az egyik pro program, míg a másik még arra se jó, hogy az otthoni videódat összevágd. Általában ez a különbség az ingyenes és fizetős között.
  • Turdus #21
    Én csak a tévhiteket szeretném eloszlatni, mint például azt, hogy "nem megy rajt a wow". De.

    ha reklámnak érzed, akkor elnézést kérek, abbahagyom.

  • Tetsuo #20
    LOL biztos keves hozza a tudasa, azert nem megy rajt a wow meg az ea-s jatekok.. muszaj itt spammelned a linuxot reklamozva?