Gyurkity Péter

Pentagon: 100 millióba kerültek a vírusok

Az elmúlt hat hónap alatt pontosan ennyit költött a Pentagon a különböző internetes vírusok és egyéb támadások maradványainak feltakarítására, az egyes számítógépes hálózatok kipucolására.

A CBS által közölt hírből kiderül, hogy az amerikai hadügyminisztérium 100 millió dollárra teszi az elmúlt hat hónap számláját, ezt az összeget pedig kizárólag kibervédelemre, pontosabban a támadások utáni helyreállításra költötték. Azt ugyan nem árulják el, hogy ezen támadások között milyen arányban szerepeltek vírusok, illetve az interneten keresztül végrehajtott támadások egyéb formái, azt azonban megtudhatjuk, hogy a behatolásra vágyók igen széles palettájáról van szó.

Ez ugyanis az illetékesek elmondása szerint az unatkozó tiniktől kezdve az egyszerűbb bűnözőkön át egészen az állami szinten végrehajtott és a kormányzatok által támogatott, összehangolt csoportokig terjed. Nyilván ez utóbbi réteg a legveszélyesebb, ám néha magánszemélyek is sikerrel járnak, lásd a NASA-hacker esetét - akinek ügyében egyébként a mai napig nem született végleges döntés, még arról sem sikerült ítéletet hozni, hogy a tárgyalásra az illető hazájában, avagy az Egyesült Államokban kerüljön-e sor.

Azzal persze az amerikai szakértők is tisztában vannak, hogy a megelőzésre sokkal jobban megéri költeni, ez azonban késő bánat, ha a támadások már megtörténtek. A tavalyi évben például egy alkalommal nem kevesebb mint 1500 számítógépet kellett lehúzniuk az internetről, miután egy kibertámadás sikerrel járt. Nem sokkal ezt követően betiltották a hordozható tárolóegységeket, amelyek egyrészt információbiztonsági, másrészt pedig védelmi szempontból sem bizonyultak éppenséggel hasznosnak - számos kártevő kerülte így meg a tűzfalakat és egyéb biztonsági megoldásokat.

Az új adminisztráció azonban már döntést hozott egy új kiberbiztonsági tanácsadói poszt létrehozásáról - az illető közvetlenül Obama elnöknek jelent majd, munkája során pedig lehetősége lesz komplett kormányzati rendszerek esetében letiltani az internetelérést, amennyiben ezt szükségesnek véli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackeagle #4
    Megérdemlik ,nekem az elmúlt 10 évben egy gramm gondot és időpocsékolást nem okozott a virus.
  • intrex #3
    Virusok? Nem ertem hogy az ilyen nagy kiadasok utan hogy van pofaja a microsoftnak ahhoz, hogy biztonsagosnak nevezze a szarait.
    Szerintem itt az ideje lecserelni a windowsokat valami "kevesbe biztonsagos", de legalabb virusmentes rendszerekre.
  • polarka #2
    Kocka tinik. KOCKÁK. Érted!? Nah, azok aztán kemények.

    Egyébként szerintem előfordulhat, bár nem valószínű, h valaki, aki kiskora óta mind számítógépekről olvasgat és tanulgat önszorgalomból és szerez hasonló érdeklődésű idősebb ismerősöket is talán volna esélye.
  • USAMEN POWER #1
    "Ez ugyanis az illetékesek elmondása szerint az unatkozó tiniktől kezdve"

    Ez a mondat megfogott
    Ezek szerint egy rakás szart nem ér a Pentagon számítógépes rendszere, ha unatkozó tinik is feltudják törni