SG.hu

Hiány van képzett IT-munkatársakból

A válság miatt megszűnnek a munkahelyek, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a frissdiplomások. Vannak azonban munkakörök, amelyek épp ellenkező tendenciát mutatnak.

Ha látogatást teszünk a legnagyobb állásközvetítő honlapokon, meglepődve tapasztaljuk, hogy több ezer állásajánlat közül válogathatunk. Csupán IT területen közel 1000 betöltetlen pozíciót számolhat össze, aki a Profession.hu, a Jobline és a Workania oldalain az IT/telekommunikáció keresési feltételre kattint. Ha ennyi az állás és az álláskereső, akkor a probléma megoldásához a válságon túl kell tekintenünk. A Workania munkaerő-közvetítő cég munkatársa szerint az IT-végzettségű és a műszaki szakemberek iránti igény folyamatosan nő, havonta körülbelül 300 új állás kerül fel a portálra.

Ezek szerint a kereslet és kínálat nem megfelelően találkozik ott, ahol a munkaerőpiac jóval több képzett informatikus szakembert tudna felszívni, mint amennyi rendelkezésre áll. Hasonló a helyzet az álláskeresés személyes fórumain is. A nemrégiben megrendezett HVG Állásbörzén kiállító 66 cég közül 13 az IT-szektorból érkezett, de a megkérdezett munkaadók majdnem mindegyeke kínált informatikus pozíciót. Így az informatikus végzettség a második legkeresettebb volt a börzén, nekik szólt a meghirdetett állások 22%-a. Az informatikai területen felsőoktatási tanulmányokat folytató, vagy a közeljövőben végző diákok tehát joggal remélhetnek a diploma után gyors munkába állást és kedvező kereseti lehetőségeket.

De van elegendő és megfelelő szintű képzés a jelentkező igény kielégítésére? Az informatikai területen jól ismert Számalk Zrt., az 1970-es évek elején a magyar szellemi (szoftver) exportot elindító cég egyik tulajdonosa, Havas Miklós, elismert informatikai szakember rámutatott, hogy az informatika területén az egyetemi beiskolázásoknál a kormányzat nem elég bátran orientálja a jelentkezőket, szemben a piaci kereslettel nem rendelkező szakmákkal. "Az információs társadalom terjedőben van. Egyre több gép, egyre több hálózat, egyre több intelligens robot dolgozik a társadalomban. És mindez hatványozott mennyiségű fejlesztési, karbantartási, üzemeltetési munkát igényel."

A magas szintű informatikai képzés területén hiány van az angol nyelvű programokból, az informatikusok idegen nyelv tudása, pontosabban annak hiánya komoly akadály lehet a nemzetközi együttműködés útjában. Havas Miklós így nyilatkozott: "az informatika nyelve angol. Ha valaki nemzetközi projektekben akar részt venni, tárgyalásképes angollal kell rendelkeznie. Ami még kell, az a csoport munka tapasztalata, ami magyaroknál hiánycikk, ugyanis mi huszár nemzet vagyunk, s nem fegyelmezett, kooperatív regiment. Ami a munkaerőpiacot illeti, az a tapasztalat, hogy a BSc elvégzése után már elkapkodják a végzetteket. Ezért nem elég nagy a jelentkezési kedv az MSc-, pláne a PhD-képzésekre. Ugyanakkor a bonyolultabb rendszerek kifejlesztése, ami kiemelkedő keresetet biztosít, magasabb szintű, szofisztikáltabb ismereteket igényel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #11
    meg aztán ezeken az oldalakon sem kőműveseknek és ácsoknak hirdetnek melót... :D szal annyira azért nem pontos az adat mint ahogy a cikkíró megálmodta..
  • Boba Fett #10
    Ezeket a híreket sosem értettem. Tényleg hiány van képzett informatikusokból, de a képzett ebben az esetben azt jelenti, hogy elvégzett egy pár félmilliós tanfolyamot vagy évek alatt magától szedett össze ekkora tudást és mellesleg egy infós diplomát is fel tud mutatni. Akinek pedig ilyen tudása van, az majd hülye lesz azokat a munkákat, akkora felelőséggel, annyi pénzért csinálni.
  • Chriss745 #9
    Igen, hiány van, senkit nem találnak aki brutto 130-ért eljön dolgozni last level munkára, 10 év Unix/Windows adminisztrátori tapasztalattal, felsőfokú SQL ismeretekkel, profi hálózati tudással és MCSE vizsgával. Ti sem értitek miért? Hozzánk is keresnek most egy csomó embert, hozzák át a munkát Indiából, olcsóbbak vagyunk és sokkal több az eszünk is. Csak hülyék, hogy megcsináljuk ennyiért. Ez van...
  • Sanyix #7
    az it mánágerek hülyeségéből viszont nincs hiány...
  • Mike at home #6
    nincs az IT területen hiány, ez egy baromság
    illetve egy bizonyos szint felett van, de az állandó
  • Vorpal #5
    Meg gyerekek a cim azt mondja - hiány van KÉPZETT emberekből - és ha munka is kevesebb van de képzett ....
  • Vorpal #4
    hottod kéne mindehova TOR al - az ő jelenléte mutatja meg mennyire hiány van szakemberből .( - 5 éve még legalább autentikusabb infók jöttek
  • JTBM #3
    Az IT-t is rendesen megütötte a válság, sokkal nehezebb elhelyezkedni, mint pl. 1-2 éve.

    De azért lehetséges, ha hajlandó valaki kevesebb pénzért dolgozni. Más területeken egyáltalán nem lehet elhelyezkedni, az IT még mindig jobb szakma, mint az átlag.
  • b10 #2
    A különböző nyilatkozók közül vette bárki is a fáradtságot, hogy megnézzen egy pár hírdetést ? El kéne már felejteni, hogy informatikus hiány van, ugyanis Mo-n rengeteg informatikus van. Ellenben olyan infomatikus, aki

    a, épp a informatika valamelyik ágának, annak speciális részének, azon belül egy adott rendszerhez ért, amit a cég kér

    b, emelett még (ugyanazért a bérért) hajlandó 20-30 programozási nyelven is programozni, ha kérik (és persze mindegyik nyelv használatában legyen 15-20 év tapasztalata, multi környezetben, csapatmunkában)

    c, 18 éves, egyetemi diplomáinak száma minimum 46, de már van több évtizedes munkatapasztalata

    d, hajlandó budapestről vidékre lejárni saját autóval (persze költségtérités nélkül)

    e, max 70 ezer foritért, kézbe, nem bejelentve, vagy kényszervállalkozóként

    f, és vállalja hogy hülyét csinál magából, hiszen nyilt titok, hogy a hazai állásportálokon 95%-ban már rokonokkal és haverokkal betöltött állást hírdetnek alibiből a cégek

    na ilyen marhákból tényleg hiány van. Úgyhogy ez már a sokadik csúsztató, hazudozó cikk, ami az IT szakemberek hiányáról beszél.
  • hiftu #1
    Jó lett volna, ha megnéznék, hogy hány állásajánlat mutat közvetve ugyanarra a munkalehetőségre. Lehet, hogy növekszik a szám, de nyugodtan számoljuk hozzá a megszűnő IT-s munkahelyeket is.