MTI

Költőfejedelmet választanak az informatika fellegvárában

Ösztöndíjpályázatot hirdetett költőknek a Szilícium-völgyről híres kaliforniai Santa Clara megye önkormányzata.

Az infokommunikációs iparág központjában még a gazdasági mélyrepülés előtt támadt a költészeti ösztöndíj ötlete. "Most is nagyon pozitív kezdeményezésnek tűnik" - mondta Liz Kniss, a megyei önkormányzati testület elnöke. "Arra jutottunk, hogy kell valami, ami szellemi, lelki értelemben ellensúlyozza az időközben ránk nehezedett válságot. Legnagyobb meglepetésemre még a testület tagjai is járatosak a költészetben. Kiderült, hogy minden kollegámnak van kedvenc verse, amelyet fúj kívülről."

Az ösztöndíj kétéves, a díjazás szerény, csupán négyezer dollár (875 ezer forint), amit az idegenforgalmi adóbevételből teremtenek elő. Legalább öt éve a megyében lakó költők jelentkezhetnek, és a pályázathoz a publikációs listát is mellékelni kell. A nyertesnek a rímfaragás mellett egyebek között egy versfogyasztás-ösztönző tervet kell kidolgoznia.

A verselés első látásra nem éppen a kutatás-fejlesztés párja, a "bináris bárd" mégis kiváló ötlet Robert Hass, a 2008-as költészeti Pulitzer-díj nyertese szerint. "Egy költő nagyon hasznos lehet, különösen olyan helyen, ahol kommunikációval és innovációval foglalkoznak, hiszen a költő a nyelv fejlődésének a motorja" - mondta Hass, aki 1996-97-ben az Egyesült Államok hivatalosan kinevezett koszorús költője (Poet Laureate) volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!