Napi Online

Magas az informatikusok bérigénye

Magyarországon a többdiplomás, gazdasági vagy informatikai munkakörben dolgozó munkavállalók bérigénye a legnagyobb (nettó 300 ezer forint fölött), legkevesebbet pedig (nettó 120 ezer forint alatt) a középfokú végzettségű látogatók és a doktori vagy másoddiplomás képzésben részt vevő bölcsészek kérnek munkájukért - derül ki a HVG őszi állásbörzéjén készült felmérésből.

Az adatok alapján a középfokú végzettségű vagy felsőfokú szakképesítéssel rendelkező, gazdasági területen elhelyezkedni vágyó álláskeresők többsége 120 és 180 ezer forint közötti nettó fizetést vár el. A többdiplomás válaszadók harmada pedig nettó 300 ezer forint fölötti bérrel lenne csak elégedett. A műszaki területen dolgozó, egyetemi vagy főiskolai diplomával nem rendelkező szakemberek a hasonló szintű képesítéssel bíró gazdasági végzettségű álláskeresőknél nagyobb fizetési igényeket támasztanak, jellemzően havi nettó 150-180 ezer forint közötti bért várnak el, több válaszadó pedig nettó 300 ezer forint fölötti fizetést remél.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy néhány területen erős hiány alakult ki a gyakorlattal rendelkező műszaki szakemberekből. A középfokú végzettségű, informatikai területen állást keresők bérigénye 120-150 ezer forint között alakul, a felsőfokú szakképesítés azonban már jelentősen növeli az igényeket: e kategóriában a válaszadók 30 százaléka már 240-270 ezer forint közötti nettót vár el. A másoddiplomás vagy doktori képzésben részt vevő válaszadóknál megfigyelhető a piaci felértékelődés, náluk már 40 százalék feletti azok aránya, akik havi nettó 300 ezer forintnál többet várnak el.

A bölcsészek visszafogottabbak: a még aktív hallgatók és a diplomások többsége egyaránt 150-180 ezer forintot vár el, negyedük pedig 120 ezer forintra tart igényt. Többdiplomás bölcsészként a bérigény kissé növekszik, jellemzően 150-210 ezer forint nettóra számítanak. A doktori vagy másoddiplomás képzésben részt vevők bérigénye leginkább attól függ, hogy a válaszadó dolgozik-e a képzés mellett vagy sem: e szerint harmaduk nettó 120 ezer forint alatti fizetést vár el, 60 százalékuk pedig 180-270 ezer forint közötti összeggel lenne csak elégedett.

A kétnapos eseményen a csaknem hatezer látogató negyede válaszolt a bérigényre vonatkozó kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #20
    ugyan el kell tartani azt a sok inyenélőt, hiszen kik szavaznák meg ezeket a neokomcsikat újra és újra ?
  • bakagaijin #19
    EU-ban a 2/3-os adó (a teljes bérköltségből, nem a bruttóból) nagyjából ugyanaz, kb 10% különbség van. Ha ettől eltérőt akar valaki akkor EU-t is el kell hagynia :). Mondjuk az is igaz, hogy munkavállalóként ezzel nem fogsz találkozni, csak a nettó-bruttó százalékkal. Ebben Mo valóban a top az EU-ban.

    Tinman, Te pedig szerintem sürgősen keress valami más helyet ha kétdiplomás IT/közgazdász vagy, 600 bruttót ilyen paraméterekkel nem nehéz találni.
  • Hedgehunter #18
    Pakolj ossze es hagyd ott az orszagot...
  • Zoleeca #17
    Soha?
    A legjobb még az örökösödési adó vagy mi a szösz...
    Meg a rengeteg illeték, amit azért fizetsz hogy a te adódból eltartott közalkalmazottak elvégezzék a munkát, ami a feladatuk lenne (nem velük van ba).
  • Admiral #16
    Azt azért valaki megmondhatná, hogy a drágalátos állam mikor óhajtja lejjebb vinni a jelenleg kb. 80%-os (!) adókat... Igencsak kezd elegem lenni abból a rabszolgatartásból, ami itt van.

    Nem elég, hogy eleve szénné adóztatják a fizetésemet (kb. 60% -ot kapásból lecsípnek róla), ha ezek után én bármit vásárolni merészelek, még azután is igencsak tekintélyes adót kell fizetnem (20% ÁFA, benzin kb. 50%-a is adó, lakásvásárlásnál több százezres illeték, ilyen adó, olyan adó, stb.)

    Szóval, nagyon elegem van abból, hogy a napi 8 órából 6-ot az állam részére rabszolgaként dolgozom, és ezért szinte semmit sem kapok cserébe. (Max. azt, hogy ha tiltakozni merészelek, megpróbálják kilőni a szememet gumilövedékkel.) Miközben tudjuk, hogy hova megy a pénz valójában (bizonyos ingyenélő népcsoportok eltartása, tolvaj politikusok és holdudvarának meggazdagodása, 40 évesen nyugdíjba menő rendőrök, stb.)
  • JTBM #15
    Nagyon egyszerű, CIB honlap, 60M forint hitel, 120 hónap és ennyi. ;-)))

    Ha nem számítjuk a havi 700K lakhatási költség különbséget, akkor persze tényleg hasonló a költség vidéken és Bp.-en. De ez ugye nem egy elhanyagolható tétel a családi budget-ben...

    A napi elvesztegett 2-3 óra utazási idő többlet ugyan nem pénz, de évek az ember életéből...
  • mrzed001 #14
    A programozó TERMELŐ munkát végez ... míg az általa megtermelt javakból eltartott KÖZALKALMAZOTT NEM!
    És ha már az ő munkájából eltartott megkeresi a magáét (tudjuk milyen horror magas bérek vannak egyes állami intézményekben ugyebár), akkor ugyan az őt megfizető miért ne keressen jobban ???
    Ez persze csak az egyik érv.

    Fel lehetne hozni azt is, hogy éppen a programozók, akiknek a LEGESLEGlogikusabban kell gondolkodniuk, hiszen a szgép egy a tiszta logikára épülő "állat".

    Vagy azt, hogy a fejükre ültetett managerek és semmirekellő vezetők mennyivel JOBBAN keresnek, pedig nem egy közülük sík hülye ... (a programozó el tudná a főnökének a munkáját végezni, az viszont az övét SOHA ... és programozóból nem lehet vezető, merthogy akkor mégis ki a fax fogja megcsinálni a melót ???)

    Amúgy torreadorzzal is egyet kell értenem, főleg a végén amit írt.
  • orkaman #13
    hogy jött ki neked 1 milla/hó?
    lol.

    amúgy hozzáfűzni valóm:
    lakás/ház tényleg drágább, ez nem vitás. De az össes többi egyforma, vagy még olcsóbb is Bp-en. Fűtés, villany, víz nincs különbség. élelmiszer dettó. Talán még pár szolgáltatás (fodrász, kozmetikus, kertész, inas :P) drágább. Meg persze hozzá lehet adni a napi munkábajárás miatti időveszteséget. Én gyalog 20 perc alatt benn vagyok a munkahelyen. Busszal 25-30. Bicajjal 5. Autóval 8-10.
    Persze ha nincs hó értelemszerűen bicajjal megyek. Azaz napi 10 perc az időveszteségem. (20 perc de akkor már vitem és hoztam a gyereket a suliból.)
    A többi mehet hobbi/család/otthoni teendők.

    Amúgy vidéki megyeszékhely. informatikai munkakör. És nem írom le mennyit keresek mert meg leírni is fájna. Lényeg hogy nem éri el az átlagfizetést. (nem a szellemi/diplomást, hanem úgy általában.)
  • JTBM #12
    Egy hasonló adottságokkal rendelkező (jobb) lakás nm ára Bp.-en 600K+, vidéken 150-250K.
    Tehát 100nm-es lakás Bp.-en 60M+, vidéken 15-25M.
    Törlesztő (10 év-re)
    Bp. (60M): 1 003K / hó
    Vidék (20M): 334K / hó

    A rezsiköltség marginális a lakás bekerülési költségéhez képest - az egyébként nagyjából ugyanannyi, Bp. max. 10-20%-al drágább a magasabb szakember árak miatt.
  • Tinman #11
    Az iskolában dolgozó rendszergazdák az IT hierarchia legalja. Először azt hittem 1-2-nél, hogy csak ők ilyenek... de nem. Fele simán szakbarbár.