Gyurkity Péter

A TomTom is beperelte a Microsoftot

A meglehetősen nagy visszhangot kiváltó bírósági per most egy ellentámadással folytatódik, a szoftvercég által össztűz alá vont holland cég ugyanis szintén pert indított szabadalomsértés címén.

A Microsoft még februárban határozta el, hogy a GPS-eszközökre specializálódott holland céget bírósági per útján kényszeríti jobb belátásra, miután egy teljes évig hiába próbálkoztak a tárgyalásos megoldással. Állításuk szerint a vállalat több általuk levédett szabadalmat is felhasznált saját termékeiben, ezért ragaszkodnak a kártérítéshez - egyesek szerint mindez nem jelent majd akadályt egy későbbi megállapodás megkötéséhez, vagyis a per ellenére a két fél mégis megegyezhet majd a jövőben.

Mindez nem lenne különösebben fontos hír, hiszen a Microsoft kapcsán szinte heti rendszerességgel jelenik meg valamilyen jogi vonatkozású hír. A mostani ügy fő érdekessége, hogy első ízben jelenik meg a kifogásolt technológiák között a Linux kernel, vagyis a szoftvercég valóra váltotta korábbi ígéretét, amely az alternatív platform létjogosultságát vonta kétségbe, és kilátásba helyezte a komolyabb jogi lépéseket. A TomTom azonban a jelek szerint nem hagyja magát: ők is pert indítanak az Egyesült Államokban, mégpedig arra hivatkozva, hogy a redmondi cég Streets and Trips terméke három szabadalmukat is megsérti.

A holland fél - amely nem mellesleg ezekben a napokban ünnepelte ötödik születésnapját - az útvonal-generálással és -választással kapcsolatos technológiákat sorolt fel, amelyek nyilván fontos szerepet játszanak a GPS-termékekben. A Microsoft erre válaszul egyelőre annyit közölt, hogy még tanulmányozzák a beadványt, és bár továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben, mindenképpen ragaszkodni fognak saját szellemi tulajdonuk védelméhez.

Elemzők arra számítanak, hogy a két fél peren kívüli megállapodással zárja majd le a vitát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    "A mostani ügy fő érdekessége, hogy első ízben jelenik meg a kifogásolt technológiák között a Linux kernel, vagyis a szoftvercég valóra váltotta korábbi ígéretét, amely az alternatív platform létjogosultságát vonta kétségbe, és kilátásba helyezte a komolyabb jogi lépéseket."
    Ezt a kusza mondatot. Vki értelmezze nekem kivont kétségbe mit és ki csinál jogi lépéseket? Vagy csak én nem találom az alanyt a mondatba?
  • chuky123 #3
    Inkább igo mint Tom-tom pfff.
    Bár kiváncsi lennék rá hogy egy 5 éves cégtöl mien szellemi tulajdont tudott "ellopni" az M$
  • gz8 #2
    Hol?
  • Lazarus #1
    Ez a hibás cím elég szemet szúró