MTI

Trent Reznor szerint a zene mindenkié

A Nine Inch Nails frontembere arra biztat mindenkit, hogy amit csak lehet, töltsön le az internetről, mert a "zene mindenkié". A 43 éves Trent Reznort a Digg.com nevű internetes magazin a digitális úton terjesztett zenéről, kedvenc számítógépes játékairól és a játékipar fejlődéséről is faggatta.

Egyebek között arról kérdezték, hogy miért nem helyez el reklámot a honlapján, ahol részben ingyenesen osztja meg saját lemezeit a rajongókkal. Reznor közismerten utálja a lemezkiadókat, mérhetetlenül ostobának tartja őket, amiért nem képesek haladni a korral, és valamilyen normális, korrekt üzleti megoldást találni arra, hogy az mp3 letöltésekért fizetni lehessen - ahelyett, hogy állandóan piszkálják az internetes torrentoldalak ("illegális" fájlcserélők) letöltőit. Éppen ezért maga is jó példával jár elől, és saját zenéjét ingyenesen rajongói rendelkezésére bocsátja a honlapján. Csak akkor kell fizetni érte, ha külön megrendelik CD vagy DVD formátumú kiadványait. Érdekes módon így is nagyon jól megy a szekere...


Reznort kedvenc játékairól is nyilatkozott, már csak azért is, mert figyelemmel követi a játékipar egész fejlődését, sőt annak idején ő maga is nagy játékos volt. Elárulta, hogy a klasszikus Pongtól kezdve minden Arcade-játékot imádott. Ami azonban korábban igazán elkápráztatta, az az "id Software" Wolfenstein 3D nevű, belső nézetes lövöldözős akciójátéka volt. Aztán jött a cég következő, azóta fogalommá vált fejlesztése, a Doom, amelyet még jobban kedvelt. Ráadásul annak idején összebarátkozott John Carmackékkal, az "id Software" alapítóival, és a Quake-nek már ő készítette a zenéjét, amelyet az akkori CD-kiadáson lehet hallani. Az interjúban Reznor megjegyezte: Carmack annyira inspirálta, hogy ha nem zenész lett volna, akkor ma ő is programozással keresné a kenyerét.

Meglehetősen kritikusan beszélt viszont a mai játékokról. Szerinte a kiadók már annyira odavannak a moziszerű vizuális világért, hogy több millió dollárt költenek a grafikus motorokra, az átvezető jelenetekre, a marketingre és sok más egyébre, ahelyett, hogy az igazi játékmenetre összpontosítanának. Ráadásul a legtöbb kiadó a folytatásokat és a filmadaptációkat erőlteti, mert az előbbi biztos bevétel, az utóbbinál pedig a marketing költségeinek felét a stúdió fizeti. A zenész kissé unja a mai játékokat: azt tartja róluk, hogy kétségkívül szépek, de gyakran olyan érzése támad, mintha már századszor is ugyanazzal játszana.

Trent Reznor nemcsak az indusztriális zene legjelentősebb figurája, de az alternatív, érdekes, egyedi muzsika iránt rajongók is imádják. Emellett pedig az internet "élharcosa". Maga az interjúkészítés is a hagyományos újságírástól eltérő, igen eredeti módszerrel történt: a Digg.com újságírója a Facebookon és más közösségi portálokon kérte fel a felhasználókat, hogy tegyenek fel kérdéseket Reznornak, majd kiválasztotta a legjobb tizet, és azokra kért választ a zenésztől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hol9672 #16
  Most erről eszembe juttott, hogy a DOOM 1 zenéje az első pályán valóban Nine Inch Nails, de csak feldolgozták egy The Split Second nevű belga new beat banda Neurobeat című számát.

  Amúgy meg Industrial EBM forever
 • Pretorian #15
  Na jó, azért ahhoz, hogy meghalld a különbséget az mp3 és a CD minőség között, ahhoz vagy Mozartnak vagy hangmérnöknek kell születned...
 • Attila1234 #14
  Nem vagyok nagy NiN rajongó, de mindig is bírtam Reznor hozzáállását ezekhez a dolgokhoz. Rá kellenne jönnie többi a zenésznek is, hogy az album, a kislemez ma már csak promóció, az igazi nagy dohány a koncertezésben van. Természetesen - mint ahogy Reznor is teszi -, egy zenész vag zenekar sincs akadályoztatva abban, hogy CD-ket áruljon. Miért is ne? Az MP3 hangzás közel se olyan jó, mint a CD vagy a bakelit. Én is megveszem a kedvenc zenéimet CD-n, de nem 5-6 ezrekért, hanem használtan 2-3 rugóért. Csak az a "baj", hogy most már a zenészek között is nagyobb lesz a verseny, mert tehetségtelen senkik koncertjére nem fognak az emberek befizetni, de én ezt se látom tragikusnak. Dolgozzanak meg a közönség pénzéért!
 • RViktor87 #13
  :) Kodály is megmondta, hogy "A zene legyen mindenkié". :) Jó arc ez a csávó :) És jó látni magyar együttesektől is, hogy ugyanezen az úton járnak. pl.: theGrenma, Kaukázus, és még sorolhatnám.
 • Pretorian #12
  Hát rohadtul nem arról van szó, hogy "a csóró industrial arcokhoz basszunk hozzá valami jóféle cuccot karitatív módon", hanem arról, hogy ha nem kaphatsz meg valamit ingyen és legálisan, persze hogy letöltöd. Viszont tegyük fel, hogy letöltheted ingyen a cumót teljesen legálisan, viszont ha bedobsz 5 dollárt, akkor kapsz hozzá színes-szagos artworkos füzetecskét meg igényes karton borítót...azért elgondolkodsz rajta, h "a mindenit, mégiscsak öt dollárról van szó, miért ne?" És a gyakorlat őt igazolja. A zene tényleg mindenkié, és amíg a zeneipar kézzel-lábbal harcol a "kalózkodás" ellen, addig az egyre szélesebb körben fog elterjedni. Reznornak bejött. A Radioheadnek bejött. A Coldplaynek is. Mi kell még ahhoz, hogy a zeneipar mikulásai végre a fejükhöz kapjanak?
 • Benedekco #11
  a KFT is próbálkozik... nemrég szétosztogattak rengeteg CD-t ingyen, a bevételt meg a szponzorok hozták... sztem monjuk Ők nem keresik milliomosra magukat a zenéléssel... sztem örülnek ha nullára kijönnek vele... nemtom magyar együttesekről miért nem jönnek le ilyen cikkek
 • dronkZero #10
  "akinek nincs miből.
  Prescott [email protected]
  2GB Dual
  Radeon 3850 AGP 512Mb (780/980)"

  Csak éhen ne halj.
 • Zoliz #9
  Jó arc, jó arc. Minek kéne annak fizetnie az életet akinek nincs miből.
 • USAMEN POWER #8
  A zenekiadóknak egy újabb pofon Nem hallgatom T. Reznor zenéit, de ő egy normális ember ! A többi zenész is csatlakozhat hozzá !
 • EroSennin #7
  http://www.youtube.com/watch?v=Mv5Jvr2Fp48
  "But what makes this game a very special one is the dark creepy occult soundtrack composed by Trent Reznor."