Berta Sándor

EU: energiahatékony töltők 2010-től

Elfogadta az Európai Bizottság a hálózati töltők energiahatékonyság szerinti kategóriákba sorolásáról szóló rendeletet.

Az új szabályozással a tervek szerint 2020-ra a feleslegesen elpazarolt áram mennyiségét egyharmaddal, a széndioxid-kibocsájtást pedig több mint 3 millió tonnával lehet majd csökkenteni. Így akár évente 9 terawattóra is megtakarítható lesz, ez a mennyiség megfelel Litvánia éves áramfogyasztásának. "Az új rendszer jelentősen javítani fogja az általában naponta használt hálózati töltők energiahatékonyságát. A termékekkel kapcsolatos energiahatékonysági követelmények rögzítése hozzájárulhat a környezet védelméhez" - jelentette ki Andris Piebalgs európai uniós energiaügyi biztos.

A mostani rendelet egyaránt kiterjed a háztartási és az irodai eszközökre, többek között a mobiltelefonokra, a CD- és MP3-lejátszókra, illetve más szórakoztató elektronikai termékekre (DVD-lejátszók stb.), a notebookokra, a netbookokra, a modemekre és a routerekre. Az Európai Bizottság egyúttal szabályozta mind a készülékek fogyasztás közbeni úgynevezett aktív energiahatékonyságát, mind pedig a nulla terhelés melletti fogyasztását.

A szakemberek azt szeretnék, hogy ha egy töltő véletlenül csatlakoztatva van egy konnektorba, de nincs rákötve semmilyen berendezés, akkor ne fogyasszon áramot. Napjainkban gyakran előfordul, hogy a konnektorban lévő, de nem használt töltők hőt bocsájtanak ki, vagyis áramot vesznek fel a hálózatból. Ezáltal pedig a cégek és a felhasználók évente nagyon sok áramot pazarolnak el, ráadásul ez tűzveszélyes is. Az új rendszert két lépcsőben vezetik be. Az első átállási szakasz 2010-ben, a második 2011-ben valósul meg.

Az összes jelentősebb mobiltelefon-gyártó már tavaly novemberben elfogadta azt az - amerikai Energy Star, valamint az Európai Bizottság szabványain alapuló - új rendszert, amely energiahatékonyság szerint rendszerezi a mobiltöltőket. A leghatékonyabb eszközöket öt csillaggal jelölik. Az Európai Unió ezenkívül azt akarja elérni, hogy minden mobil készülékhez egyetlen egységes töltő járjon. Amennyiben ezt sikerülne megvalósítani, úgy a megoldást később kiterjeszthetik a notebookokra és más termékekre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #10
    Annyit ne kötekedj!
    Neked, ha valaki lehozná a csillagos eget, az sem lenne jó.

    "Az Európai Unió ezenkívül azt akarja elérni, hogy minden mobil készülékhez egyetlen egységes töltő járjon. "

    Jó reggelt, EU!
    Én ezt ugatom kb. 6 éve.
  • Alvarez999 #9
    Azt azért vedd észre, hogy ez nagyrészt porhintés, terelés. Az Európai Bizottság az EU legfőbb - és egyben legantidemokratikusabb - hatalmi szerve, ennek ellenére tevékenységéről nagyon kevés válik közismertté. Ellenben az efféle pitiáner ügyek, mint a töltők...
  • bakagaijin #8
    Én ezt úgy tartom kordában a családban, hogy az összes töltő egy helyen van és csak egy hármas kapcsolós hosszabbító van ott. Szóval 3-nál többet egyszerre nem lehet egyszerre rádugni és a kikapcsológombra bármikor elég rátámaszkodni ha látszólag nincs kütyü töltés alatt = működőképes lustaságmanagement :)
  • CrW #7
    Nem oldódott meg, mert az energiát ugyanúgy használják, olajat, uránt ugyanúgy be kell szerezni. Te pedig ugyanúgy fizeted a számlát. Amíg nem lesznek fuziós erőművek vagy akármi addig nem csak a széndioxid a legnagyobb ellenség hanem az ár amit a nyeranyagokért fizetsz. Mindenkinek jobb ha kevesebbet fogyasztanak.

    Mellesleg végre valami értelmes ami az eu-hoz kapcsolható erre ezt is le kell szólni. Mondhatom szép.
  • NEXUS6 #6
    Jó, de nem a töltő bocsátja ki a széndioxidot, hanem az ósdi szénerőművek! Térjenek át zéróemissziós erőművekre és a gond megoldódott.

    Mondjuk persze többe kerül, mint a telógyártókat baxogatni a pár W fogyasztású direkt nem szabványos töltőikért.

    Ez kb. olyan intézkesés, mint amikor a kapitány nem engedi el az éppen a sűlyedő hajót festő tengerészt.:)))
  • smv #5
    pontosan. szabvány töltőt a népnek!
    mondjuk így belegondolva otthon vagy 4 töltő van most bedugva úgy, h nem töltenek semmit...
  • L3zl13 #4
    Ezt eddig is tudta mindenki, csak eddig nem foglalkoztak vele...
  • Lame #3
    "A szakemberek azt szeretnék, hogy ha egy töltő véletlenül csatlakoztatva van egy konnektorba, de nincs rákötve semmilyen berendezés, akkor ne fogyasszon áramot."
    Ez nem lenne hulyeseg. Minek fut amikor nem is kell? :)
  • immovable #2
    Ráadásul ideje lenne már az egységes töltőnek, pl egy kis usb csatival vagy valami. Nem, ahány teló annyi töltő.
  • immovable #1
    Helyes. Minden apró lépés számít.