Gyurkity Péter

Gyorsan tölthető akkumulátorokon dolgozik az MIT

Az amerikai kutatók már előálltak egy mintapéldánnyal, amely 10-20 másodperc alatt teljesen feltöltődik - a cél a mobiltelefonoktól az elektromos autókig terjedő terület néhány év alatti lefedése.

Az MIT által közzétett beszámolóból kiderül, hogy a kutatók nem új, hanem nagyon is megszokott anyagokat használtak fel munkájuk során - éppen ezért is reménykednek abban, hogy az eredmények néhány éven belül megjelenhetnek a hétköznapokban. A legfontosabb előny, hogy az újratöltéshez szükséges idő radikális mértékben lecsökken, idővel pedig a gyártási költségek is mérséklődhetnek.

A kutatócsoport öt évvel ezelőtt jutott el az első igazán fontos felismeréshez, akkor ugyanis rájöttek, hogy a manapság használatos, sok energiát tároló lítiumion akkumulátoroknál nem magától értetődő a lassú feltöltési sebesség, emögött valamilyen, eddig nem ismert ok bújhat meg. További munka eredményeként az is kiderült, hogy a lítium-vas-foszfát esetében az lítiumionoknak sokkal gyorsabban kellene mozogniuk, mégpedig a felszínről hozzáférhető csatornák révén, amelyek lehetővé teszik a nagyobb sebességet. A probléma abban állt, hogy nem minden ion volt ilyen "bejárat" közelében, a kívül maradók pedig nem is fértek hozzá a csatornákhoz.


A kutatás folytatásaként egy olyan rendszerrel sikerült előállniuk, amely a városok körgyűrűihez hasonlóan lehetővé teszi az ionok számára a bejáratokhoz történő egyszerű navigálást. A felszín átalakításával tehát sikerült megoldaniuk a korábbi problémát, ez pedig azt eredményezte, hogy a prototípusként használt, kisebb méretű akkumulátor alig 10-20 másodperc alatt teljesen feltöltődjön.

A felhasználásnak elméletileg nincsenek korlátai, az új fejlesztések a mobiltelefonoktól kezdve az elektromos autókig mindenhol megjelenhetnek, ez pedig a méret és a súly csökkenését is eredményezi majd, amely különösen a hordozható készülékek esetében jön majd jól. Emellett a gyártási költségek is mérséklődhetnek - amennyiben valóban a piacra kerülnek majd az új példányok az előirányzott 2-3 év múlva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #34
    Rosszul tudod. A villámokba elég kevés energia van, ezt régen itt kitárgyaltuk.
    Én is csalódtam akkor.
  • s2rk2ny #33
    És mi van akkor, ha ezek az aksik majd egy olyan tehnológia alapjai, mellyel a villámok energiájának egy részét felfoghatják...
    Mert akkor sokminden meg lenne oldva...
    Ha jól tudom egy db villám energiája évekig üzemelné mondjuk... Las Vegast.
  • dez #32
    Bocs, most volt időm elolvasni, látom, hogy mégsem az.
  • dez #31
    Tudom. De mi van, ha a cikkbeli cucc is egy - mostanában akku-helyettesítőként emlegetett - szuperkondi?
  • Alvarez999 #30
    A kondenzátor feltöltésekor nincs kémiai átalakulás...
  • kolbasz666 #29
    Nem a felvett hanem a kárbaveszett energiáról beszélek. Nem mindegy hogy a tíz liter vízből 5-öt mellépocsolsz és így 15L víz kell hogy feltölts egy 10L-es vödröt!
  • duke #28
    "Akkor járjál gyalog (nem tömegközlekedéssel, gyalog) és világíts gyertyával,"

    Nem kell gyalog járni,ma már korlátozás nélkül elérhetök az elektromos autok.Persze egyenlőre drágábbak mint a belső égésű motorral hajtottak.Na de nehogy már embereket öljünk,betegítsünk meg,mert az nekünk jobban megéri.Ilyen alapon a bankrablás is igazolható.Az egyik embereket ől az olajért meg a kényelemért,a másik meg a pénzért,nincs különbség.
  • [HUN]FaTaL #27
    Akkor járjál gyalog (nem tömegközlekedéssel, gyalog) és világíts gyertyával, és ne használj villamos energiát se, mert az is szennyezi a környezetet. Mit is keresel akkor az SG-n?:D Hiszen a karakterek bepötyögésével is szennyezted a környezeted.

    ON: Jónak tűnik, csak legyen is belőle valami :)
  • dez #26
    A kondikat is egy pillanat alatt fel lehet fullra tölteni, aztán mégsem forrnak fel. :P Szal meg lehet ezt oldani.
  • Alvarez999 #25
    Ha úgy teszed fel a kérdést, mikor került többe az egy vödör forróvíz, akkor már nem mindegy, mert a vödör 2 óra alatt elég sok hőt veszít, amit ugye pótolnod kell.