Gyurkity Péter

Nagy üzlet a hamis vírusirtók árulása

Egy friss jelentés szerint nincs okuk a panaszra az internetes alvilág azon tagjainak, akik ál-vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverek terjesztéséből élnek. Látogatók millióit irányítják át oldalaikra, ezek egy része pedig fizetni is hajlandó.

A Finjan most közzétett jelentéséből kiderül, hogy egy ukrán bűnbanda portáljának forgalmát figyelték meg, mégpedig 16 napon keresztül. Az eredmények a céget is meglepték, kiderült ugyanis, hogy nagyon is jól menő üzletről van szó, amely nemcsak a szoftvereladásból származó bevételekkel, hanem a trükknek bedőlő felhasználók hitelkártyaszámainak megszerzésével is kecsegtet - ezzel két legyet ütnek egy csapásra.

A megoldás több rétegre, több eltérő csoport munkájára épít. Első körben legitim internetes oldalakra hatolnak be, azokat a saját oldalaikra mutató hivatkozásokkal egészítik ki, majd pedig a megtámadott oldalt tökéletesítik, hogy minél előkelőbb helyezést érjenek el a különböző keresőmotorok, -robotok indexeiben. Ily módon internetezők millióit irányíthatják át a speciálisan erre kialakított portálokra, ahol saját, hamis vírusirtóikat, valamint egyéb (nem működő) szoftvereiket ajánlják a figyelmükbe. Az értékesítés természetesen csak ürügy, a fő cél ugyanis a hitelkártyaszámok megszerzése, amelyet később szintén értékesíthetnek, illetve felhasználhatnak vásárlás céljából.

A megfigyelt ukrán csoport központi oldala 16 nap alatt 1,8 millió felhasználót látott vendégül, ezek 12 százaléka fel is telepítette (vagy legalábbis letöltötte) a szoftvert, 1,79 százalék pedig még 50 dollárt is hajlandó volt kifizetni a teljes verzióért (vagyis több mint 32 ezren vásárolták meg a szoftvert, összesen mintegy 1,6 millió dollárt kifizetve). A profitból az eredeti oldalakat feltörők is részesültek, hiszen ők minden egyes sikeres átirányításért 9,6 centet kapnak - tekintettel a látogatók nagy számára, ez olykor szintén kellemes összeg lehet.

Ezek után nem is csodálkozhatunk az internetes csalások nagy számán - nyilván sokakat csábít a könnyű pénzszerzési lehetőség, és bár csak kevesen tudhatnak maguk mögött ilyen jól szervezett hátteret, a számok mindenképpen lenyűgözők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #11
    Mondasz valamit. Utólag belegondoltam, hányan nézik -és veszik komolyan- pl. a budapest tv-t nap mint nap.
  • falconmaster #10
    gothmog: biztosíthatlak, 1 millió emberből minden módosítás nélkül is simán lenne néhány aki beveszi :P

    Amúgy pedig csak egyetérteni tudok Yv@n kolléga szavaival. Viszont két dolgot nem értek? Egyrészt hogyan tudják megfigyelni a site forgalmát? Másrészt ha már odáig eljutottak hogy megfigyelték a forgalmat, tudják hogy miféle disznóságokban van benne a kezük, akkor miért nem tesznek valamit ellene/lövetik le az oldalt stb ilyesmi? Félreértés ne essék nem a naivitás, mindössze a kíváncsiság beszél belőlem...
  • gothmog #9
    És ezt csak annyira kellene átfogalmazni, hogy ne tűnjön a laikus számára is nyilvánvaló poénnak, és máris lenne -igaz talán csak néhány a millióból, de akkor is- olyan, aki megteszi. Lásd:
    http://index.hu/tech/hoax/2007/12/07/olimpiai_langot_gyujt_a_virus_es_elegeti/
  • Alvarez999 #8
    "Ez egy bosnyák vírus. Mivel mi bosnyákok nem tudunk programozni, ez a vírus bizalomra épül. Kérem, törölje fájlait a Windows mappában és egyéb létfontosságú fájlokat, továbbá gyújtsa fel kompjúterét, de előtte ezt küldje tovább!"
  • gothmog #7
    Utólagos engedelmével idéznék Yv@n kommentelőtől:

    "A tipikus leggyengébb láncszem. Ezek a userek ugyanúgy elindítanának rendszertől függetlenül bárhol bármit. Ők azok, akik ha linuxot használnának és megkapják mailben, hogy "írd be konzolban hogy 'rm -rf ~/*' és kacagj egy jót" simán megteszik. Én úgy látom bármennyiszer is hangzik el egész sokan egyszerűen nem képesek felfogni, hogy alapvetően senkiben sem kell feltétel nélkül megbízni. Nem kapsz notebookot ha elküldöd bárhova az adott levelet 10 példányban, nem utalnak pénzt a bankszámládra, ha megadod azt, ahogyan jézuska sincs, és a tojást sem a húsvéti nyuszi hozza."
  • Szefmester #6
    nem fog menni, a sok biorobot aki azt hiszi "ért a számítógéphez mert van ecdl vizsgája" lazán megeszik egy ilyen kamut.. egy haver pl elvégzett egy ilyet.. elméletileg értenie kellene a géphez.. de jön egy hibaüzenet és már csörög is a telefonom.. bezzeg az offisz milyen jó.. egészen addig míg meg nem kapta valakitől a frissebbet.. amit nem tanult.. és már csörgött is a telefon.. egy ideje már nem mondhatom magam a haverjának XP
  • Alvarez999 #5
    Feltaláltad a long drop módszert? De ez nem jó, mert vagy a kábel szakad el, vagy az illető feje szakad le. 150-200 cm esést kell kalkulálni, testsúlytól és testalkattól függően.

    Egyébként az ilyen halál túl kíméletes lenne az efféle szemeteknek, hiszen semmi fájdalmat nem éreznének, az eszméletvesztés azonnali lenne.
  • szombi #4
    Egy kocsmából pár napra kitiltottak egy ilyen miatt, aztán végül rájöttek
    hogy nem is én telepítettem ezeket, bennem azért volt annyi jóindulat hogy
    kipucoltam a rencerből ezeket sz*rokat.

    Egy UTP kábelt kötnék az ilyet írók nyakába, felvonszolnám a Schönherz Kollégium(1117 Budapest, Irinyi u. 42.)
    18. emeletére(természetesen a lépcsőházban), és úgy centizném ki a kábelt, hogy
    amikor kidobom az ablakon a tagot, a lába 3 centivel éppenhogy ne érjen talajt(azaz betont).
    Beleszkalkulálván természetesen a kábel nyúlását, és a gerinc deformálódásából eredő hossznövekedést...
  • Archenemy #3
    Hú egyszer beszívtam egy ilyet. Kiírta a gép, úgy, ahogy a frissítéseket szokta (jobb alsó sarokban ilyen kis szövegbuborék), hogy a windows vírust észlelt, kattintsak oda a windows automatikus vírusvédelmének elindításához. Én idióta persze beszívtam, a rákattintás után 0.1 mp-vel rájöttem, hogy csapda, mivel angolul írta ki, nekem meg magyar vindózom van... De addigra baszhattam. Nagy lámaság volt :/
  • Anomaly #2
    Az embereket kéne beprogramozni, hogy tanuljanak és figyeljenek oda ne pedig hülye agyatlan robotként keressék meg az amúgy is felesleges keresetüket.