Gyurkity Péter

Fájlismertető weboldal Windows-hoz

Hasznos internetes oldalt indított egy biztonsági cég, amely a Windows operációs rendszerben használatos fájlokról nyújt részletes információt. Fejlesztője szerint az oldal mintegy 250 millió fájlt "ismer".

A Bit9 a napokban indította útjára új weboldalát, amelynek célja a kevesebb ismerettel rendelkező felhasználók megsegítése. A cégnél abból az elgondolásból indulnak ki, hogy az ismeretlen fájlok, vagy a gyanút ezekre terelő vírusok komoly gondokat okozhatnak. Erre már volt példa, és egy szinte mindenre kiterjedő adatbázissal elkerülhetőnek tartják az ilyen és hasonló bonyodalmakat.

Ez az adatbázis mintegy 250 millió fájlról tartalmaz információkat. Az anyag legnagyobb részét a Microsoft, az IBM és a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Hivatal bocsátotta rendelkezésre, amelyet több más forrás egészített ki. Alapesetben a név alapján kereshetünk rá az egyes fájlokra, ám ez az ellenőrzési módszer könnyen megkerülhető, hiszen több kártevő álnéven végzi tevékenységét, és egyes fájlok több alkalmazásban ugyanazon a néven fordulnak elő. Marad az MD5 és az SHA-1 algoritmus alapján történő összehasonlítás, amihez letölthetjük a szükséges alkalmazást.

A világhálón természetesen eddig is fellelhettünk hasonló oldalakat - ilyen például az IANAG kezdeményezése -, az ötlet tehát egyáltalán nem új. Mégis, az adatbázis mérete, illetve az együttműködő cégek révén a mostani próbálkozás kiemelkedik a mezőnyből, és valóban nagy segítségére lehet a rengeteg kisebb-nagyobb fájl között nehezen eligazodó felhasználóknak. Semmi sem tökéletes azonban - ne lepődjünk meg, ha az óriási mennyiségű adat ellenére néhány esetben nem jutunk új információhoz.

Az oldal készítői a felhasználók ismeretinek kibővítése mellett az olyan kártevők ellen szánják az oldalt, amelyek álnéven terjednek, illetve teljesen ártalmatlan rendszerfájlokra hárítják a figyelmet. A közelmúltban ugyanis ilyen esetek is előfordultak, és ezen rendszerfájlok letörlésével többeknek okoztak kellemetlen perceket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NorbyI #3
    Ha olyan nagyon informativ akar lenni akkor minek kell regisztrálni?
  • Dj Faustus #2
    "Fájl ismertető oldal már létezik!
    http://www.filext.com/"

    Az általad említet oldal csak a file-ok kiterjesztését (.xls, .doc, .txt, .htm) vizsgálja.
    A cikkben említett oldal pedig a filenév (illetve az MD5/SHA1 ellenörzőösszeg segítségével a filetartalom - mint a filemegosztó hálózatoknál) felismerésére is jó.
  • immovable #1
    Fájl ismertető oldal már létezik!
    http://www.filext.com/