Berta Sándor

Új szabványok a vírusirtók tesztelésére

A 25 vezető vírusirtó-fejlesztő cég és egy védelmi szoftvereket tesztelő intézet új szervezetet hozott létre, amelynek célja az eddigieknél jobb és megbízhatóbb tesztelési szabványok kidolgozása.

Az új szervezet neve Anti Malware Testing Standards Organisation (AMTSO) lett. "Az AMTSO létrehozását elsősorban a vírusirtókat fejlesztő cégek szorgalmazták, akik olyan új tesztelési megoldásokat akarnak alkotni, amelyek segítségével a programokban használt különféle kártevő-ellenes technológiák jól összehasonlíthatók. A vírusirtók és más védelmi szoftverek az elmúlt időszakban összetetté váltak. A kártevők jellemzői alapján végzett keresések mellett egyre több a pro-aktív és a heurisztikus keresési technológia, amelyek objektív összehasonlítása jelenleg nem igazán végezhető el. Emiatt a különböző tesztek végeredménye a felhasználók számára gyakran hibás, félrevezető vagy megtévesztő" - mondta Margarita Mitroussi, a Panda Software szóvivője.

"A legtöbb teszt szinte csak a kártevők jellemzőit figyelembe vevő és kutató technológiákra koncentrál. A vírusok, kémprogramok viselkedésére, pro-aktív és heurisztikus keresésre összpontosító eljárások, amelyeknek egyre nagyobb a szerepe, viszont gyakran kimaradnak ezekből az összehasonlításokból" - hangsúlyozta Ed Kim, a Symantec termékmenedzsmenti igazgatója.

"Éppen ezért fontos a szakma számára az egységes szabványok kidolgozása. Hiszen rendszeresen előfordul, hogy a különböző számítástechnikai újságok vagy víruskutató laboratóriumok saját teszteket végeznek el anélkül, hogy tudnák, valójában mit is csinálnak. Néha például maguk is vírusokat készítenek, hogy így teszteljék a védelmi szoftverek képességeit. Ez viszont teljesen hibás szemlélet és ezeknek a teszteknek az eredménye egyenlő a nullával. Az AMTSO-nak köszönhetően minden felhasználó tudni fogja, hogy mely cikkek megállapításaira érdemes majd odafigyelniük" - tette hozzá Andreas Clementi, az AV-Comparatives munkatársa.

Az AMTSO célja, hogy az új szabványok segítségével az elvégzett tesztek és összehasonlítások objektívek, pontosak legyenek és hogy az új technológiák képességeit is megvizsgálhassák a szakemberek. A szervezet alapító tagjai között megtalálható az ALWIL Software, az AV-Comparatives, az AV-Test.org, az AVG Technologies, az Avira, a Bit9, a BitDefender, a Dr. Web, az ESET, az F-Secure, a G DATA Software, a Kaspersky Lab, a McAfee, a Microsoft, a Norman ASA, a Panda Security, a Sophos, a Symantec, a Trend Micro és a hazai Virusbuster.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #8
    én mint vírus, kikérem magamnak a gyanúsítgatásokat
  • arrakistor #7
    én, mint vírusíró ezt alátámasztom. a vírusok egy részét pont azért írjuk , hogy aztán legyen mit kiirtani. így aztán dupla a haszon:
    (twice the pride , double the fool :)

    egyszer fent lesz a vírus a luser gépén amivel azt kezdünk amit akarunk
    (zombigéphálózatot csinálunk, kódot törünk vagy egyéb nyalánkságok)

    másodszor pedig ha még ennél is nagyobb luser, akkor megvetetjük vele a vírusírtó programot ami már önmagában is nemcsakhogy ellentmondásos,
    negatív, logikátlan stb.. de nevetséges is hiszen számtalan konkurrens vírus van és kizárt hogy mindet ismerje a legjobb vírusirtó program is.. így aztán a vírusirtó program csak egy nagy blöff, ami amellett hogy iszonyatosan lelassítja a luser gépét hogy még nagyobb hardvert vegyen , de még ráadásul minden mozzanatát meg is figyeli.

  • zserrbo #6
    Én is hallottam ezt a hírt, de mint mindent ezt se kell vakon elhinni. Sokszor híresebb egy kacsa hír, mint egy 100x fontosabb igazi. Van erre egy jó mmondás valahogy így hangozhat: Mire a hazugság körbejárja a világot, az igazság még csak a cipőjét veszi.
  • angyi #5
    a bankokat meg a rendőrök rabolják ki nem? lol..
  • b10 #4
    matt taylor:

    Bizonyítékok ? Konrét esetek ? Lefolytatott tárgyalások ? Kiszabott börtönbüntetések vagy pénzügyi büntetések ?

    Szeretném látni, hogy mire alapozod az álláspontodat, konkrét tényekkel megtámogatva.
  • matt taylor #3
    Hallotam 1 össze esküvés elméletet mi szerint: a vírusok nagy részét a vírusirtó gyártók készítik, hát nem aranyos?
  • Narxis #2
    Pedig ők értenek a legjobban hozzá.
  • Cat #1
    Azért számomra ennek van egy olyan mellékíze, hogy ezután a vírusírtók gyártói közösen tudják kihuzni egy lap esetlegesen negatív tesztje alól a talajt, miszerint az "rosszul mért". Nehogymár ők határozzák meg, mit hogyan kell tesztelni.