Berta Sándor

Évente 100 milliárd dollárt lopnak a kiberbűnözők

Eugene Kasperskyt nevezték már az orosz Bill Gatesnek, azonban nem igazán érdeklik ezek a megszólítások. Egy cél lebeg a szeme előtt: a világ vírusvédelmi piacának meghódítása.

A Kaspersky Lab jelenleg a világ negyedik legnagyobb számítástechnikai biztonsági cége. A vállalat Németországban olyan nagyvállalatokat utasított maga mögé, mint a Symantec és a Trend Micro. Kaspersky cégét 1997-ben alapította meg, s a gazdasági válság ellenére rendkívül optimista és bizakodó a jövőt illetően. Tény: van rá oka. "Ha bárki megnézi az amerikai vírusirtó szoftverpiac adatait, csak mi büszkélkedhetünk növekvő statisztikákkal. Forgalmunk az amerikai kontinensen 57 százalékkal nőtt. Ezt sem a Symantec, sem a Trend Micro nem mondhatja el magáról. Annak ellenére sikerült mindezt elérnünk, hogy a piac rendkívül telített. Csak Amerikában tizenkét cég van jelen, Németországban pedig 22."

"Persze nem mindenhol vagyunk ennyire sikeresek. Németországban ugyan mi vagyunk a piacvezetők, de Nagy-Britanniában részesedésünk csupán 20 százalékos. Ennek oka, hogy az angolok a program lecserélésének tekintetében visszafogottabbak. Ezenkívül az ottani helyzetet nehezíti, hogy hosszú ideig tart, míg egy termék bekerül a kiskereskedelmi körforgásba. Franciaországban megint más a helyzet. Ott úgy tűnik, hogy sok mindent el lehet érni marketinggel. A németeknek viszont a minőség és az új technológiák a legfontosabbak" - közölte exkluzív interjújában Eugene Kaspersky.

A szakember hozzátette, hogy a vállalatok az angolokhoz hasonlóan viselkednek. Mindig hosszasan mérlegelnek, mielőtt döntenének. Ennek oka, hogy a váltás szinte kivétel nélkül mindig drága, sok időbe telik és az embereknek is meg kell tanulniuk az új szoftverek használatát. Kaspersky elmondta, hogy hatalmas a kiberbűnözők által globálisan okozott kár. Az összeg eléri a 100 milliárd dollárt. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés elkövetőt tudnak elfogni a hatóságok, mivel kevés károsult tesz feljelentést. A legtöbb cég inkább - félve a botránytól és a jó hírnevének sérülésétől - kínosan hallgat arról, hogy milyen károkat okoztak nekik a kiberbűnözők.

A legtöbb online tolvaj Kínában, Oroszországban és Latin-Amerikában dolgozik. Hogy ez így alakult, ahhoz hozzájárult egyrészt a népességnövekedés, másrészt az internet elterjedtsége. "Érdekes viszont, hogy mindkét szempont igaz Indiára is, mégis kevés az indiai hacker vagy online csaló. Vagyis a gazdasági helyzeten kívül az emberek mentalitása is fontos tényező." "Mindig egyszerűbb azonban vírusokat és más kártevőket írni, mint ellenük védekezni. Éppen ezért van szükségünk tehetséges emberekre. Szerencsére sok tinédzser fogékony erre a munkára és számos az egyetemekről kikerülő fiatal szeretne nálunk dolgozni. Ismernek minket, mert mi vagyunk Oroszország vezető szoftverfejlesztő cége, ezer munkatársunk van. De előrébb szeretnénk jutni: 2014-re mi leszünk a világelsők ezen a területen!" - szögezte le végül Eugene Kaspersky.

A szakember által említett 100 milliárd dolláros összeg egyébként különösen annak tükrében érdekes, hogy a Symantec jelentésében 7 milliárd dollárra becsülte a kiberbűnözés okozta kárt. A McAfee és a Sophos elemzői pedig egyaránt azt jósolták, hogy a mostani gazdasági válság elősegíti a kiberbűnözés terjedését és a közeljövőben növekedhet az online bűncselekmények száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #7
    már régóta ez az egyik legjobb hsz amit eddig olvastam és egyet is értek vele...
  • Vardar #6
    És melyik a másik 3 cég ami megelőzi a Kasperskyt?
  • Inquisitor #5
    OFF: 50 milliárdott sikerült eltüntetnie az öreg bűvésznek, aminek következtében kb. 3000 milliárnyi egyébb befektetés ment füstbe amikor kibukott.
  • Epikurosz #4
    itt a link:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_L._Madoff
  • Epikurosz #3
    Megfogtok ezen lepődni. Madoff úr (Manhattan, NY, AEÁ), bár korábban a NASDAQ (számtech cégek tőzsdéje) elnöke volt, de most csődbe ment befektetési cégénél (értsd: piramisjáték á la Kulcsár Attila), ahol 10 millió dollár alatt nem is állt szóba senkivel, nem volt semmiféle on-line szolgáltatás. Minden papíron (értsd: sajtcédulákon) zajlott, a milliárdos forgalmú cég könyvelését egy kis bt. végezte, 20 négyzetméteres irodában.
    Hány ilyen lehet még?
  • Anomaly #2
    Ott a pont :) A bankokról miért nem hallunk semmi ilyet?
  • egyember1 #1
    Évente 100000000 milliárd dollárt lopnak a bankok, a korrupt kormányok, a multinacionális vállalatok, a fegyvergyárak, stb stb...
    have fun