Gyurkity Péter

Elkészült a Safari 4  előzetese

Az Apple bejelentette a böngésző új változatának előzetesét, amely állításuk szerint minden eddiginél gyorsabb és kényelmesebb használatot biztosít. Az újítások jó része a Google Chrome-ra hajaz.

Az Apple hivatalos oldaláról már le is tölthető a bétaváltozat, mégpedig Mac OS és Windows operációs rendszerekhez. A kiadott közlemény szerint a böngésző legfontosabb újítása egyértelműen a megnövelt sebesség, amely - minő meglepetés - az új Javascript-motornak köszönhető. Ez utóbbi a Nitro névre hallgat, és a cég szerint messze megelőzi az Internet Explorer 7 és a Firefox 3 teljesítményét.

Az új motor révén a Safari 4 bétája több mint négyszer gyorsabban hajtja végre a Javascript utasításokat, mint elődje, emellett pedig javult a Javascript és HTML-kód betöltésének sebessége is. Kiemelték a webszabványok, így például a HTML 5 támogatását, amely lehetővé teszi a webalkalmazások offline futtatását, a CSS3 kezelését, és azt sem felejtették el megemlíteni, hogy az előzetes változat átment a hírhedt Acid3 teszten, amivel a riválisok jó része még adós.


Érdekes, hogy az újítások egy része a Google Chrome böngészőre emlékeztet: a fülek a címsor fölé, az ablak tetejére kerültek, elérhetővé vált a leggyakrabban meglátogatott oldalak listája (amely egy kis ikonnal jelzi, ha az adott oldal frissül legutóbbi látogatásunk óta), az előzmények listája teljes mértékben kereshetővé vált, a Firefoxból pedig a sokak által kedvelt Awesome Bar funkcióit emelték át a programba. A Cover Flow ismerős lehet egyéb Mac-es szoftverekből, ez most itt is lehetővé teszi a korábban betöltött oldalak visszapörgetését, albumszerű nézetet biztosítva a kényelmes kereséshez. A Windows-felhasználók emellett natív felületet kapnak, amely a Vistán is a megszokott elemekből épül fel.

Az első tesztek alapján a cég állításai a sebességről többnyire helytállóak - ezt azonban a később esedékes részletes vizsgálatok döntik majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • msstz #45
    Az Apple szokásos mi-csináltunk-mindent-elsőnek parasztvakítása. Ezeket az Opera is tudta már hónapokkal, ha nem évekkel ezelőtt.
  • Ulkesh #44
    "az Aple leszar minket, még a MacOS-ok újabb verziói sincsenek lokalizálva."

    Tévedés, van hivatalos lokalizáció, a fordítás minősége viszont más kérdés.
  • szily3 #43
    Jajj gyerekek, most Opera 10el nyomulok egy napja, leszedtem nyelvi fájlt meg minden, bele is matattam itt-ott, de eddig még nem volt sem egy összeomlás, sem bugot nem kaptam, fagyásról nem is beszélve.

    FlyingV: értem én, jó az angol, kell az angol, de csak megvan a jogunk saját anyanyelvünkön böngészni. Kövezzetek meg, ha nem így van, de én nem tudok erre mást modani, mint, hogy az Aple leszar minket, még a MacOS-ok újabb verziói sincsenek lokalizálva. Hát mi ez, ha nem szemétség?? :O
  • cousin333 #42
    "Safari 4 vs Opera vs Acid3 100/100. Az új opera béta régóta tudja, ez igaz. Viszont az is, hogy a Safarit nem tegnap kezdték el fejleszteni és előbb volt hír arról, hogy ők teljesítették a 100/100-at, mint az Opera. De tökmindegy."

    Hát nem tudom. Emlékeim szerint szinte egyszerre, 1-2 nap különbséggel jelentették be a 100/100-at. A Webkit egy nightly-val, az Opera egy belső builddel, amit később ki is adtak. De tényleg tökmindegy.

    "Sokan, akik Operát/FF-et használnak, szimpatizálnak a szabad szoftver mozgalommal."

    Ez lehet, bár az Operát nem tudom, miért kevered ide. Személy szerint nem különösebben izgat az szabad szoftver, én általában zárt forrású, ingyenes programokat használok.

    "Akkor miért is baj, hogy jótól tanulni nem szégyen alapon egy-két dolgot átvettek belőle a félig megevett alma logósok?"

    Alapvetően nincs ezzel semmi baj, amíg nem próbálják meg saját innovációként eladni a dolgot. Az Apple pedig pontosan ezt teszi, itt például van 1-2 meredek állítás.

    "Egy dolog: ez egy béta. Aki nyavajog, az így nyavajogjon. Várom azt a pillanatot, amikor egy IE/Opera/FF végleges változatban ennyire jó legyen."

    Nem kell várnod, egy Opera beta simán van ennyire jó. Vagy nézzük akár az Opera 10 alfát. Különben is, egy béta a végleges után a legstabilabb kell, hogy legyen, mert sokat tesztelik. Na nem a Safari 3 Win bétánál, mert az csak simán szar lett. Ahhoz képest tényleg felüdülés a 4-esé, de messze nem hibátlan. Ne feledd, az, hogy nálad jó, még nem jelenti azt, hogy másnál is az.

    "Feltehetően ezt tesztelési algoritmusok okozzák,"

    Vagy a sok kis thumbnail. Amúgy egy publikus bétába minek ilyeneket bennehagyni?

    "Ami viszont nagyon tetszik: a Cover Flow-os Bookmark"

    Tényleg jól néz ki, csak pl. Win7 alatt nekem nem működik... Más kérdés, hogy mennyire lesz hasznos.
  • gettoharcos2 #41
    Nem teljesen off , sőt idevág:

    az IE-nek a 6.0-tól kezdve volt egy jó fícsöre, ami miatt máig tetszene, ha nem mellékesen egyébként a legrosszabb böngésző az itt felsorakoztatott nagy nevek, mint az : Opera, Firefox , Chrome és Safari mögött, messze elmaradva...

    ez a fícsör pedig az, hogy a CCS custom cursort Active-X-en keresztül rendereli, ezért a hagyományos jpg-png-(statikus (1 frame-es))gif mellett az .ani kiterjesztésű fájlokat is kezeli tkp. animált pointerként egy IEexploreR ablakon belül.. nagy okosság lenne, ha mellette nem lenne nagyon-nagyon gagyi.
  • FlyingV #40
    ja és hogy pl CIB Bank ugyanolyan szar alatt...
  • FlyingV #39
    az angolhoz azért kell hozzászokni kedves szily3, mert az egyik legegyszerűbb nyelv, tehát afféle egyezményes eszperantó, csak tényleg élő, ráadásul az USA és az Angol nemzet is nagyhatalom. Pontosabban annak akarnak látszani :) Ez a globalizáció duma egy faszság, mi magyarok mindig hülyék, irigyek, nyavajgók, etc-k leszünk. És az általad emlegetett világszövetség zászlaján nem lesz sas :) Inkább vöröscsillag xD

    Safari 4 vs Opera vs Acid3 100/100. Az új opera béta régóta tudja, ez igaz. Viszont az is, hogy a Safarit nem tegnap kezdték el fejleszteni és előbb volt hír arról, hogy ők teljesítették a 100/100-at, mint az Opera. De tökmindegy.

    Sokan, akik Operát/FF-et használnak, szimpatizálnak a szabad szoftver mozgalommal. Akkor miért is baj, hogy jótól tanulni nem szégyen alapon egy-két dolgot átvettek belőle a félig megevett alma logósok?

    Egy dolog: ez egy béta. Aki nyavajog, az így nyavajogjon. Várom azt a pillanatot, amikor egy IE/Opera/FF végleges változatban ennyire jó legyen.

    Érdekes módon egy dolgot nem említettetek: az iszonyat magas RAM igényt. Feltehetően ezt tesztelési algoritmusok okozzák, remélhetőleg a végleges változatban ez megint visszacsökken a harmadára-negyedére. Ha meg nem, hát legalább lesz egy negatívuma is:)

    Két dolog nem tetszik benne: hogy nincs kék csík töltés közben (mint Ulkesh kollega (akinek mellesleg egy big 'hello', én is járok BeszMac-re, PH!-ra és SG-re is :), igaz más-más néven:) ) megemlítette, ez bekapcsolható parancssorral), illetve a felső tabos megoldás sokkal kényelmetlenebb.

    Ami viszont nagyon tetszik: a Cover Flow-os Bookmark :)

  • Ability #38
    Ezt is tudom, használom is Chrome alatt, de valamikor akarom, hogy ne csak a háttérben nyissa meg, hanem tegye is aktívvá, illetve van, amikor véletlen simán kattintok és nincs kedvem bezárogatni az ablakokat.
  • Kerub #37
    32re válaszoltam
  • Kerub #36
    Igen.
    A linkre a középső gombbal (görgető) kattints és akkor egy új lapon nyitja és nem új ablakban. Ez Firefoxban, Safariban és Operában is működik
    Máshol nem próbáltam.