Berta Sándor

10 Gbps-os adatátvitel mikrohullámokkal

Christian Schäffer, a Drezdai Műszaki Egyetem Híradástechnikai Intézetének munkatársa és kollégái az adatátvitelhez a 26 és 150 GHz közötti frekvenciatartományt, vagyis a mikrohullámokat használták.

A Drezdai Műszaki Egyetem kutatói egy olyan vezeték nélküli eljárást fejlesztettek ki, amelynek segítségével az adatok akár 10 Gbps-os sebességgel is továbbíthatók. "A jövőben a rádiótechnikának egyre jobban a mikrohullámú frekvenciákra kell majd támaszkodnia, mivel a jelenleg használt tartományok már gyakorlatilag teljesen lefedettek. Bár a vezeték nélküli technológiák még kisebb sávszélességet igényelnek, de előre látható, hogy ez a változás be fog következni" - nyilatkozta a kutató.

A most megalkotott prototípus 2,5-10 Gbps-os adatátviteli sebességre képes. "Az ismereteink szerint ez az első olyan rendszer Európában, amely a vezeték nélküli adattovábbításban lehetővé teszi ekkora sebesség elérését. Úgy véljük, hogy még legalább 3-5 évnek kell eltelnie, mire a technika igazán kiforrottá válik. Jelenleg ugyanis még egy elektronikai problémával küzdünk, a szükséges alkatrészek beszerzése pedig túl sokba kerülne" - tette hozzá Christian Schäffer.

A mostani eljárás hátránya, hogy hasonló az Ultra Wideband (UWB) technológiákhoz, azaz a nagy sávszélesség itt is csak kis távolságon érhető el. A szakember szerint ezért az alkalmazás elsősorban a nagy felbontású televíziós tartalmak átvitelére korlátozódhat. Tény, a jelenlegi HDMI kábeles szabvány maximális adattovábbítási sebessége 3 Gbps. Az új megoldás előnye ugyanakkor a nagyobb sávszélesség és a vezeték nélküliség, amelynek köszönhetően megszüntethető a készülékek környékén jelenleg meglévő kábelrengeteg.

A jövőben várhatóan néhány kisméretű eszköz elég lesz a televíziók, a HD-felvevők és -lejátszók, a számítógépek és más szórakoztató elektronikai készülékek kábel nélküli összekötésére és a közöttük lévő adatátvitel biztosítására. Mint ismeretes, a Német Szövetségi Hálózatfelügyelet néhány nappal ezelőtt jelölte ki azokat a frekvenciákat, amelyeken a jövőben az Ultra Wideband (UWB) technológiákat lehet majd használni. A hivatal döntése értelmében a vezeték nélküli USB és más megoldások a jövőben szabadon alkalmazhatók a 30 MHz-től 10,6 GHz-ig terjedő frekvenciatartományban. Az új fejlesztés további lendületet adhat a terület gyors fejlődésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #7
    "2400Mhz a legveszélyesebb az emberre tudtommal"
    A sima háztartási mikrohullámú sütök 2450 MHz-cen működnek, de a teljesítményük sokkal nagyobb, mint a wifi-s eszközöknek.
    A mikrohullámú sütő több 100 Wattal működik, a vezetéknélküli adatátvitel pár száz mW-tal (Európában 100 mW a teljesítménylimit).
    Másrészt a sűtő kvázi zárt térben tartja a mikrohullámokat (Farady kalitka), a WIFI-sugárzás meg szóródik.

    "És a mobilok is hasonló Mhz-n működnek"
    450/900/1800/1900 MHz, a készüléknél pár Watt teljesítménnyel.
  • Darth Sith #6
    2400Mhz a legveszélyesebb az emberre tudtommal. Nem véletlenül működik a mikro is ebben a tartományban, hiszen így lehet a legjobban melegíteni pl a szöveteket/rostokat, amelyek kurvára hasonlóak az emberhez, hiszen lehet akár hús is. És eléggé nagy károsodást okoznak benne. És a mobilok is hasonló Mhz-n működnek, illetve a elég sok eszköz hasonló frekvencia tartományt, amely sztem sokkal károsabb mint ez a 150GHz.
  • Frayer #5
    olvastam olyat hogy a háborúban a radarkezelők a radar hullám előállító készülék mellett hagyták a tojást egy kis időre majd elvették és úgy ették a keménytojást, meg jól lehetett főzni.
    Olyant is olvastam hogy a lokátor antenna előtt ált közel valaki és amikor ráfordult szó szerint felforralta a faszi agyvizét, oszt kaput.
  • L3zl13 #4
    Wireless HDMI-nek, Bluetooth 3.0-nak, Wireless USB 2.0-nak és hasonlóknak még jó lehet...
  • L3zl13 #3
    Valószinűleg kevésbé veszélyes ez a freki, mint a mobilteló/WiFI 1800/2400MHz-s mikrohullámú sütő közeli frekvenciája...
  • PíszLávJuniti #2
    megbetegedés elvileg nem, de élettani hatások lehetnek, ha nagy a sugárzott teljesítmény.

    nem egyszerű technológia kell ahhoz, hogy 150GHz-t tudjanak kezelni
  • tunyo902 #1
    Nem betegedünk meg ekkora sávszéltöl?