Berta Sándor

WLAN- és RFID-hálózat Ocean Cityben

A bikini, a napkrém és a fürdőzés, illetve a napozás egyéb kiegészítői mellett hamarosan a vezetéknélküli internethozzáférés is megszokottá válhat az amerikai Ocean Cityben.

A New Jersey szövetségi államban, Cape May megyében található város vezetői úgy döntöttek, hogy jövőre WLAN- és RFID-hálózatot építenek ki, így azt már a főszezonban bárki használhatja. Az elképzelések szerint az új rendszer Ocean City tengerpartjának teljes hosszát be fogja hálózni. A látogatók például a csuklójukra erősített RFID-azonosítókkal fizethetik majd ki a strandbelépőjegyüket, a parkolódíjakat és a tengerparti éttermekben, illetve bárokban fogyasztott ételek és italok árát. Mindez úgy lehetséges, hogy az RFID-készülékekben eltárolják a bank- és hitelkártyák adatait.

Szintén az új hálózat segítségével, mivel a karkötők összeköthetők egymással, a szülőket bármikor SMS-ben értesíthetik a hatóságok, amennyiben a csemetéjük elhagyja a parti sávot. Ezenkívül a rendszer használható a szeméttárolók kiürítési időpontjának jelzésére is. A kukákat napcellákkal és szenzorokkal látják el, utóbbiak a szemétszint magasságát mérik. Amennyiben egy tároló már háromnegyedig megtelt, azonnal jelez a hulladékszállítóknak. Az üzemeltetők ráadásul bármikor pontosan és valós időben tudni fogják, hogy a strandokon és a tengerparton éppen hány személy tartózkodik.

A parkolókban a rendszer pontosan kimutatja, hogy hány szabad hely van még, így jelentősen lerövidülhet a parkolóhely keresésére fordított idő. A vezetéknélküli internethozzáférés a város lakói számára ingyenes lesz, a turistáknak napi hat dollárt kell majd fizetni. A teljes WLAN- és RFID-hálózat kiépítése három millió dollárba kerül, a projekt költségeit teljes egészében Ocean City állja.

Jelenleg egyébként az Egyesült Államokban már közel 20, főleg kaliforniai és floridai tengerparti városban működik WLAN-hálózat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #5
    Nem eszik olyan forrón a kását. Először is nem kötelező ilyennel fizetni, de ha mégis, akkor egy fém tokban kell tartani, és utána leshetik a semmit. Így maximum azt tudják kigyűjteni, hogy hol használtam. Ezt már egyébként ma is megcsinálják a hitel- és bankkártyákkal.
    Szemét egy hely lett az usa, ha fizetnének érte, akkor sem mennék oda.
  • BlueGold #4
    Este 10 órakor a "helyi biztonsági erők számítógépei" kiértékelik ki mikor merre járt a nap folyamán és mit csinált. Utána ahogy bővitik a számítástechnikai kapacitást folyamatosan "nyomon lehet követni" mindenkit. 1984 szelleme felébredt!!! És mindenki örül a Szép Új Világnak ahol a Nagy Testvér "mindent tud mindenkiről".
  • wanek #3
    Erre a felhasználási területre a buta RFID tökéletesen megfelelő, de csak úgy, ahogy leírtam.
  • eax #2
    "Az RFID bárki által kiolvasható, ez így nem megfelelően biztonságos"
    RFID-bol nagyon sokfele van, amirol te beszelsz (a buta passziv tagek) a dolog egyik vege. Leteznek smart tagek is, amiknek van sajat beepitett processzoruk, memoriajuk, tudnak challenge-response authentikaciot, titkositast, stb. Mint ahogy a smartcardok altalaban.

    "Sokkal jobb lett volna, ha mindenki kap egy egyedi azonosítót, és egy központi szerveren rendelik hozzá a szükséges adatokat. A központi szerverhez való hozzáférést pedig könnyen lehet szabályozni."
    Nyilvan ez csak igy ertelmes, egy atlag passziv RFID tag csak az ID-jat tudja visszaadni, aminek EEPROM-ja is van, az sokkal dragabb, korulmenyesebb, es kb. semmiben sem jobb (ezen a felhasznalasi teruleten).
    Viszont ez az ID eleg a juzerek megszemelyesitesehez, tehat "az ellen nem ved".
  • wanek #1
    "Mindez úgy lehetséges, hogy az RFID-készülékekben eltárolják a bank- és hitelkártyák adatait." - Ekkora bandát! Az RFID bárki által kiolvasható, ez így nem megfelelően biztonságos. Sokkal jobb lett volna, ha mindenki kap egy egyedi azonosítót, és egy központi szerveren rendelik hozzá a szükséges adatokat. A központi szerverhez való hozzáférést pedig könnyen lehet szabályozni.