Berta Sándor

Új virtuális realitás program

A Pioneers 09 nevű brit tudományos rendezvényen mutatták be szigetországi kutatók a Virtual Cocoon nevű koncepciót. A Towards Real Virtuality nevű virtuális realitás (VR) program célja, hogy a jelenleg is elérhető VR-megoldásokkal szemben mind az öt emberi érzék akár egyszerre is szimulálható legyen.

"Amennyiben a kezünkben lesz az egyes érzékek interakciója, akkor lehetővé válik a jövőben például a tapintás támogatása. A mostani VR-projektek általában csak egy vagy legfeljebb két érzékre, többnyire a látásra és a hallásra koncentrálnak" - hangsúlyozta David Howard projektvezető, a Yorki Egyetem Elektronikai Tanszékének professzora. Már kereskedelmi forgalomban is kaphatók virtuális realitás szemüvegek, de a Towards Real Virtuality-ben résztvevő kutatók ezeknél jóval nagyobb élményt biztosítanának a felhasználónak.

Az illatokon, a szaglás elektronikus szimulálásán a Warwicki Egyetem szakértője, Alan Chalmers által vezetett csoport dolgozik. "Nem az az igazi kihívás, hogy miként állítsunk elő mesterségesen illatokat, hanem, hogy ezektől szükség esetén képesek legyünk meg is szabadulni" - tette hozzá David Howard. A szakemberek úgy vélték, csak így modellezhető, hogy mit érez valaki, aki először egy halat szagol meg, majd egy rózsát. Mivel az ízlelés szorosan kapcsolódik a szagláshoz, így ha ez megvalósulna, az már félig lehetővé tenné a virtuális ízlelést.

A legnagyobb kihívások egyikét a tapintás szimulálása jelenti. Ugyan már ma is vannak eszközök, de ezek még messze nem tudnak igazi, élethű virtuális tapintásérzést nyújtani. A kutatók azonban azt remélik, hogy az érzékekkel való játékokkal hamarosan már ez is lehetséges lesz. Howard szerint vannak ugyanakkor érdekes dolgok. Ezek egyike például, hogy egy nemrég elvégzett kísérlet megmutatta, hogy - bármily meglepő is - az embereknél egy anyag megérintésekor a lágyság érzete valójában a szaglással valósul meg és nem a tapintással.

A Virtual Cocoon egyelőre csak egy prototípus, de a tudósok a közeljövőben számos érdekes eredményt érhetnek el. A programban részt vesz még a Bangori, a Bradfordi és a Brightoni Egyetem is. David Howard végül elmondta, hogy egy igazi VR-rendszer körülbelül tíz év múlva valósulhat meg. A megoldás mindenesetre egyaránt hatékonyan alkalmazható lenne az oktatásban, az egészségügyben, a szabadidős tevékenységekben és az üzleti életben.

Elég csak belegondolni, hogy egy leendő sebész virtuálisan készülhetne fel egy műtétre vagy egy mixer virtuálisan keverhetné ki az új koktélt és azonnal megérezné, ha az nem az elvárásainak megfelelően sikerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "egy nemrég elvégzett kísérlet megmutatta, hogy - bármily meglepő is - az embereknél egy anyag megérintésekor a lágyság érzete valójában a szaglással valósul meg és nem a tapintással."

    Ez elegge 'angol tudosok' kategoria, akkora tevedes. Az emberek tapintasa nem szunik meg attol, hogy mondjuk ideiglenesen megszunik a szaglasuk (mert pl. megfaztak).

    Virtualis realitas rendszereknel pedig alapvetoen a hasznalhato rendszerekre erdemes gondolni, marpedig ahhoz eleg a latas, a hallas es az ero atvitel (force feedback) megvalositasa. Ezzel a harom dologgal megoldhato egy robot tavvezerlese. Ha ezt kiegeszitik az ujjak hegyen a finomabb tapintas atvitelevel is, akkor gyakorlatilag eljutunk egy tenylegesen hasznalhato telepresence rendszerig. A masodlagos erzekek (szaglas, izleles, stb.) csak a szorakoztatoipar eseten jelenthet hasznot, de sok ember szamara meg ott sem lenyeges.
  • dilofekete #4
    Ha ilyne ízlelő cucc lesz a jó lenne, mert nekem rossza a szaglsom és az erős szagokat lehet helyettesíteni az ízléssel, de kíványcsi leszsek,hogy mekkora hot-dog szonda lesz a számban :) és hogy meg fogok e tőle fulladni. :) és ez rálisabb, mint a sokat érő képzelőereje az embernek?
  • Tetsuo #3
    angolokrol van szo..
  • hodobaj #2
    Mert ugye a bulizás a legfontosabb ezért fejlesztenek ki ilyeneket
  • Tsol #1
    "egy mixer VIRTUÁLISAN keverhetné ki az új koktélt"