Berta Sándor

Virtuális séta antik városokban

Kutatók olyan járópadot fejlesztenek, amelynek segítségével a jövőben bárki virtuális látogatást tehet letűnt antik városokban vagy más virtuális világokban. Az európai projekt neve stílusosan CyberWalk lett.

A Max Planck Intézet Biológiai Kinetikai Intézetének és a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy az emberek mozgása, viselkedése és érzékszervi észlelése miként valósul meg egy tetszőlegesen kiválasztott térben. A szakemberek nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy később a jövőben például sportolók teljesen élethű környezetben, a valódi világra jellemző körülmények között edzenek.

Azért, hogy a virtuális világok teljesen élethűnek látszódjanak, a kutatók a számítógépes rendszerben városokat, városrészeket és helyzeteket modelleznek le, majd ezeket elkészítik három dimenzióban is. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a virtuális területek minél életszerűbbek legyenek, szinte valóságosnak tűnjenek. A kész virtuális modelleket végül vagy egy nagy kijelzőre vetítik ki, vagy megmutatják egy különleges szemüveget viselő személynek. A lényeg: hogy ebben a virtuális valóságban az adott személy nem csak passzív szemlélő, de bármikor a jelenet aktív szereplője is lehet. A program fő célja olyannyira élethűnek látszó művi környezetek létrehozása, amelyeknél már az az ember érzése, hogy része ennek a virtuális valóságnak.


A CyberWalk-gyakorlatok fő alkotóeleme a CyberCarpet vagyis a kiberszőnyeg, amelynek az átmérője körülbelül öt méter. Maga a szőnyeg több ezer kis mozgó különleges labdácskából áll, ezek segítségével lehetséges a járó-futópadon mozgó személy visszavezetése a szőnyeg központjához. Az adott személyről készült felvételek segítségével állítják elő azt a jelet, amivel a szőnyeg irányíthatóvá válik. Mindezekre azért van szükség, hogy nehogy a virtuális látogatást tevő illető egyszer csak a szőnyegről leessen. Ezt segíti elő a Római Egyetem munkatársa, Alessandro De Luca professzor által kifejlesztett szoftver is.

Mint azt Marc Ernst, a projekt tudományos vezetője elmondta, amennyiben már sikerül egy természetes mozgást - legyen az séta vagy futás - a virtuális világban rögzíteniük, a CyberWalk egycsapásra fel fogja kelteni számos terület érdeklődését. A szórakoztatóipar mellett éppúgy használható lesz majd az építészetben, a múzeumokban, a sportolók kiképzésében vagy az egészségügyben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiezro #15
    úgy érzem ezt is a hadipar fogja felfejleszteni... ezzel azért lehet állatkodni, meg infokat is kiszedni... kérdés hogy csak ez a gyér fejlesztés van-e vagy már a hadipariak röhögnek, hogy nekik ilyan 20 éve van
  • dez #14
    De csak átmenetileg. Igazán élethű, ráadásul úgy, hogy nem csak sétálgatni lehet, hanem tevékenykedni is, csak közvetlen agyi kapcsolattal lehet. Az viszont még egy kicsit odébb van (kóstolgatják, de nagyon gyerekcípőben jár). Szal ez az átmeneti idő azért nem lesz rövíd.
  • FTeR #13
    mmit nem lehet ezen elképzelni? olyan mint a futószalag a konditerenben csak minden irányba jó...
  • blackgamer #12
    lép és közben gurul vissza a szőnyeg közepére? ezt nem nagyon tudom elképzelni
    egy videót megnéznék ha lenne
  • FTeR #11
    kicsét késő volt már ahhoz, h bővebben kifejtsem és lám így is megértetted, tehát a célt elértem.
  • Murdoc #10
    Ne gondolkodjatok negatívan, hamarosan valóság lesz a Mátrix, de a kép alapján nekem inkább a 13. emelet c. filmre hasonlít!
  • Mas-Thief #9
    Jóvanmá! Azt olvastam, de ha az ember labdákon sétál előbb utóbb orra esik. Na meg, ha te ebből megérted, hogyan működik a szisztéma...

    FTeR: kellemes volt veled társalogni
  • item #8
    Megelőztél
  • item #7
    Tiszta star-trek holoszoba feeling
  • IMYke2.0.0.0 #6
    Egy újabb pénznyelő baromság...
    Méghogy a sportolók is használni tudják majd!

    Tessék elképzelni, amint egy sprinter egy 5 m-es szőnyegen, közel 40 km/h-s sebességgel fut... a gömböcskék az életben nem tudják "visszatenni" a szönyeg közepére!!!

    A sok "hülye" ember - olyan, mint aki a nyulát 50.000 $ fejében nem eszi meg és már 25000 megvan neki! - minden lehetséges úton pénzt akar keresni. S vannak még hülyébbek, akik finanszírozzák is...


    ===============================
    .:i2k:. melóból:
    Munkahelyi gép: Hewlett-Packard HP Compaq dc 7100 CMT .:|:. Intel® 915 G chipset .:|:. Intel Pentium 4 540 (3200 MHz, FSB 800) .:|:. 512 DDR (400 MHz) RAM .:|:. 80 GB SATA .:|:. Intel® integrated Graphics Media Accelerator 900 .:|:. Integrated Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet for HP .:|:. 340W power supply - Active PFC .:|:. Windows XP HUN SP2