Berta Sándor

Kibővített valóság

Hivatalosan is megnyitották a Grazi Műszaki Egyetem Christian Doppler Laboratóriumát, amely a jövőben úgynevezett Augmented Reality (AR) alkalmazásokkal fog foglalkozni.

Az itt dolgozó szakemberek mobiltelefonok, számítógépes grafikai és helymeghatározó rendszerek segítségével olyan új lehetőségeket keresnek, amelyek az információs szinteket a fizikai környezet fölé helyezik. S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Nos, a kutatók igyekeznek egyfajta kibővített valóságot (AR) létrehozni, amelyben a valódi és a virtuális tárgyakat egyetlen élő videoképen jelenítik meg. Az AR megoldások alkalmasak arra, hogy egy videokamera segítségével készített felvételeket valós időben számítógépes grafikákkal egészítsék ki és így további információkat tegyenek elérhetővé az emberek számára.

Ezek a programok egyaránt hasznosak lehetnek a különböző gépek és más műszaki berendezések kezelésénél, de akár a szórakoztatóiparban is. Egy technikust például a képzése során az egyes munkafolyamatokat bemutató videókkal segíthetnek, így könnyebben megtanulhatja az egymást követő lépéseket és később gyorsabban megoldhatja a feladatait. Egy rom előtt álló régész szinte azonnal láthatja a laptopján az adott épület 3D-s modelljét, ami különösen hasznos lehet a rekonstrukciós vagy restaurálási munkáknál.


"Ezzel végérvényesen a múlt részét képezik az eddigi drága berendezések, amelyeket csak a szakértők tudtak kezelni. Egy korszerű mobiltelefon ideális és hasznos digitális asszisztens lehet minden élethelyzetben" - szögezte le Dieter Schmalstieg, a laboratórium vezetője, a Grazi Műszaki Egyetem Gépi Látás és Megjelenítés Intézetének munkatársa. "A célunk az, hogy az új részlegben a mindennapi életben, a gyakorlatban is jól használható alkalmazásokat fejlesszünk ki" - tette hozzá Daniel Wagner helyettes laboratóriumvezető.

A jövőbeni rendszerek között szerepelnek virtuális turisztikai és idegenvezetési, de akár marketingmegoldások is. Utóbbi esetén egy mobil mondjuk felismeri a termékeket és a vásárló jelzésére kiegészítő információkat kér le a kiválasztott árucikkekről a bolt hálózatából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dany007 #26
    Nem az algoritmussal volt gond, más tészta... De túl komplikált lenne leírni...

    "Egyébként az orvosok..neurológusok előszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. "
    Na ja, mert szerintem rossz dimenzióban keresik. De ez teljesen saját véleményem :)

    De amúgy a többiben egyetértünk :)
  • lokko #25
    nem a videon látott módszera az AR alkalmazás fő kutatási iránya, mert ezer sebből vérzik a computer vision alapú pozícionálás gyakorlata ... jelenleg az erre alkalmas lokális helyzetmeghatározó rendszerek fejlesztése folyik gőzerővel ... egy igen bíztató technológia a kereskedelmi megjelenés küszöbére jutott. Nemrég volt is róla itt egy cikk :
    http://www.sg.hu/cikkek/64947/uj_mozgaserzekel_337_kontroller_keszul_a_konzolokhoz
  • lokko #24
    wow ... ez meglepően jó hozzászólás volt, a tudat mibenlétét illetően ... kevesen tudják (/merik) ilyen összeszedett szemléletben elemezni a tudat (tehát saját magunk) működését.
  • kvp #23
    A hozzaszolasok jo resze ugylatszik ugy szuletett, hogy nem neztek meg a videot. Csak egy sima 2d-s kameras vonalkodolvasorol van szo, ami a kod pozicioja alapjan overlay-ben megjelenit egy videot. Japanban ez mar egy ideje letezik. A technika elso ismertebb felbukkanasa meg valahol a 80-as evek japan scifijeiben volt.

    "Egyébként az orvosok..neurológusok előszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. Nincs egy olyan pont az agyban amit a "fő központot" jelentené, és állandóan csak az a terület lenne aktív."

    Ez kb. olyan, mintha valaki egy processzoron belul keresne azt a helyet, amitol mukodik, tehat azt az egy tranzisztort ahol az osszes adat egyszerre megtalalhato. Ez muszaki szempontbol ertelmetlen. Az agyban vannak kulonbozo teruletek, mind az alacsony szintu (szervo) funkciok, mind a magasabb szintu logikai funkciok szempontjabol. A tudat a felso szintu rendszerekben talalhato, de elosztott, ugynevezett 'neuralis' halo formajaban. Elonye, hogy a teljes szurkeallomanyban szet van szorva.

    ps: A legjobb kibovitett valosag demo az elo pacman jatek, ami egy azsiai egyetem fejlesztese.
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4607449.stm
  • roliika #22
    Vagy csak rossz volt az algoritmus. :) Én nem azt mondom hogy az agy a lélek "számítógépe" feltétlen. Viszont itt ahol élünk (legyen az az itt bármi is) az agy dolgozza fel, és küldi tovább...hogy hova az más tészta. Egyébként az orvosok..neurológusok előszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. Nincs egy olyan pont az agyban amit a "fő központot" jelentené, és állandóan csak az a terület lenne aktív.

    Cirka 60 000 000 neuron aktív csak éber állapotban. Ez nagyon kevés. Súlyra 6-7 deka idegszövet. A külső ingerek feldolgozására képes...de a lélek nem itt lakik. ;)
  • jaspercry #21
    csak az agyad kotod oszze a géppel(olyan mint ha álmodnál)álmodban is generál az agy virtális valoságot........nnem?????
  • Dany007 #20
    már ideje lenne...
  • lokko #19
    a valós alkalmazási lehetőségek jóval izgalmasabbak mint, azt a nagyravágyó sci-fi fantázia eddig képzelte ... a globális Augmented Reality (én hagyományosan Kiterjesztett Valóságnak fordítom) lesz a következő technológia, ami komolyabban át fogja formálni a hétköznapi életünket ... erről írtam szakdolgozatot tavaly előtt
  • szonik2 #18
    AKI EZT ELOLVASSA FASZ
  • hdo #17
    2002-ben készült Japán dokumentumfilmben láttam a használatban levő technológiát. [szarkazmus=ON] Örülök hogy ilyen rövid idő alatt európában is felbukkant! [szarkazmus=OFF]