Gyurkity Péter

iPhone alatt is elérhető az Amazon e-olvasója

A korábbi pletykáknak megfelelően az Amazon elkészítette az iPhone és iPod Touch készülékekre szánt szoftverét, amely első ízben teszi elérhetővé egyéb megoldásokon a saját olvasóján megjelenő tartalmakat.

A cég közleményben jelentette be, hogy elkészültek a szoftverrel, amely máris elérhető az Apple Apps Store oldalán. Ezzel minden iPhone és iPod Touch tulajdonos hozzáférhet azon művekhez, amelyeket a népszerű webshop szolgáltatásán keresztül vásárol meg - eddig ezen alkotások egyedül az eredeti Kindle, illetve a nemrég megjelent Kindle 2 készülékeken voltak csak hozzáférhetők.

A lépés első pillantásra meglehetősen merésznek tűnik a cég részéről, hiszen ily módon feleslegessé válhatnak a 360 dollárt kóstáló e-könyv olvasók. Az illetékesek azonban abban reménykednek, hogy ezzel még több felhasználót bírnak majd rá a vásárlásra, mivel a nagyobb kijelző nagyobb élvezetet is jelent. Az Apple kisebb készülékein ugyanakkor szinte minden megszokott funkció elérhető, módosíthatjuk a betűméretet, elmenthetjük a kedvenceket, a Whisper Sync révén pedig rögtön a megfelelő helyről folytathatjuk a félbehagyott műveket. Mi több, az erre felkészített alkotásokat immár színesben az élvezhetjük, amire a Kindle esetében nincs lehetőség.

Az Amazon azonban néhány korlátozást is beépített az egyébként ingyenes alkalmazásba, amelyet több hónapon keresztül fejlesztettek. Először is, a művek megvásárlására közvetlen úton itt nincs lehetőségünk, ehhez a készülékeken lévő böngészőt kell igénybe vennünk. Legalább ilyen fontos, hogy az iPhone és iPod Touch készülékeken egyedül a megvásárolt könyvekbe lapozhatunk bele, így például a magazinok, vagy az ingyenes előzetesek rögtön kiesnek a körből. Ez lehet az apró részlet, amely a Kindle megvásárlására buzdíthatja majd a felhasználókat.

Már csak az a kérdés, hogy az alternatív e-olvasó megoldások (Stanza és eReader) mellett milyen esélyei vannak az Amazon fejlesztésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #5
    Amiről Te beszélsz az az e-ink. Az e-olvasó csak annyit mond, hogy nem papír a hordozó, hanem valami más, valami elektronyos. A saját formátumra a DRM miatt volt "szükség".

    Egyébként valószínű ez az egyik ok ami miatt nem terjedt el, elég sokan bepöccentek azon, hogy megvettek könyveket amit most már nem tudnak olvasni, mert a vas már támogatott. És mivel a formátum zárt, más sem fog tudni írni progit amivel lehetne olvasni.
  • benczurzs #4
    Ezt nem értem.

    Nem úgy volt, hogy az e-Olvasok, azért nem sima TFT/... akármilyen monitorok, mert az még mindig fárasztják a szemet, hanem olyan új technológiai eljárás, mellyel a kivetített kép áram nélkül is látszik, és nincs szükség hozzá folyamatos áramra, hogy látszódjon. Így egy tökéletesen rezzenéstelen képet lehet létrehozni, ami ugyan áram hatására megváltoztatható.
    Ezt nevezzük eReadernek, e-Olvasónak, ....

    Most, hogy egy saját formátumú akármit, olvas, egy másik aktív képernyős akármi olvassa, annak nem látom értelmét. Akkor olvashatnánk, mondjuk egy intelligensebb telefonon is Word/PDF akármilyen szabványos doksikat, ugyanott vagyunk.

    Ha tényleg emiatt csökkennek az igazi e-Olvasók száma (az ára viszont ehhez képest fordítottan megy felfele), akkor a piac megint nem a minőségre, hanem az olcsó, de rontsuk saját egészségünket elvet követi majd.
  • Déta #3
    Amellett vagyok, hogy kell a Kindle2 meg az iPhone is. Igy tutira elszúrsz egyet és jól jársz eggyel, tehát végeredményben nullszaldós vagy.
  • Ferrer #2
    Venni kéne egy ipod touchot a szoftverek miatt.
  • smv #1
    De jó.