Berta Sándor

Elmarasztoló jelentés a kínai IT-üzemi viszonyokról

A National Labor Committee (NLC) amerikai emberi jogi szervezet embertelen munkakörülményekkel vádolja a billentyűzeteket gyártó Dongguan Meitai Plastics & Electronics Factory nevű céget.

Az NLC jelentése szerint a dél-kínai Guangdong tartományban található üzemben a heti munkaidő rendszeresen meghaladja a 80 órát és a vállalat minden dolgozó órabérének automatikusan levonja a felét. Az órabér átszámítva 60 dollárcent, így az emberek alig 30 centnek megfelelő pénzt kapnak kézhez. Az indoklás az, hogy ebből fedezik az emberek egészségügyi ellátásának és étkeztetésének költségeit. A dolgozók többsége 18 és 25 év közötti fiatal nő. A Dongguan partnerei között egyaránt megtalálható az IBM, a Microsoft, a Dell, a Lenovo és a Hewlett-Packard.

Az NLC munkatársai szerint az általános munkakörülmények még az egyébként meglehetősen szabadon értelmezhető kínai előírásoknak sem felelnek meg. A példák között említik, hogy a 2000 dolgozó hetente legfeljebb csak három napra hagyhatja el a gyár területét. Az egyik neve elhallgatását kérő dolgozó nem véletlenül nyilatkozott úgy, miszerint úgy érzi magát, mintha börtönben lenne. A futószalag mellett tevékenykedő munkásoknak másodpercenként kell rögzíteniük egy billentyűt a billentyűzeten. A székük egy fahokedli, amelynek nincs háttámlája.

Az előírások gyakorlatilag betarthatatlanok, a büntetések viszont drákói módon szigorúak. Aki például egyetlen percet késik, annak azonnal megvonják két órai munkabérét. A tilosban kerékpárral parkolók 4 és egynegyed órabérüknek mondhatnak búcsút, a lift engedély nélküli használatát pedig másfél napi bárelvonással büntetik. Aki jegyzeteket készít vagy röpiratokat terjeszt, három napi munkabérét veszíti el, míg egy független szakszervezetbe való belépést azonnali elbocsájtással "honorálnak".


Az alkalmazottakat 10-12 ágyas hálótermekben helyezik el. A koszt: leves és rizs, hetente egyszer pedig csirkecombot és -lábat osztanak. A legtöbb dolgozónak nincs baleseti és betegbiztosítása, illetve nyugdíjra sem jogosultak, annak ellenére, hogy ez Kínában előírás. A munkakörülményeket az extrém magas hőt termelő 30 műanyagfeldolgozó gép teszi szinte elviselhetetlenné. Klímaberendezéseket hiába is keresnénk. A lakkozást végző részlegben nincsenek légzőmaszkok és senki sem tudja, hogy milyen anyagokat használnak a billentyűzetek bevonására.

A jelentés miatt az Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) nevű számos gyártót tömörítő és saját fair munkakörülmény-, illetve viselkedési kódexet kidolgozó szervezet most hivatalosan is ki akarja vizsgálni a helyzetet. Charles Kernaghan, az NLC anyagának egyik szerzője ugyanakkor kétli, hogy a vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárul, mivel az üzem vezetői meg fogják fenyegetni a dolgozókat, és átmenetileg korrekt munkakörülményeket fognak biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #11
    öööö Magyarországon miért nem? Na,valami hasonló miatt Kinában..
  • kvp #10
    En ezt nem ertem... Miert nem harcolnak az emberek a kizsakmanyokol ellen? A hadsereg nem allna a nagytokesek partjara, ha a munkasok mao eszmei szerint lepnenek fel a vezetok ellen. Anno a szovjeteknel is divat volt az allami vezetes egy reszenek eltuntetese, ez most is megoldhato lenne kinaban es akkor vissza tudnanak terni a regi kommunista hagyomanyokhoz. Mondjuk nem termelnenek tul sok eladhato dolgot, de legalabb nem lenne ennyire kimagaslo a vagyoni elteres kinaban es a nyugatnak megint nem lenne konkurense.
  • EroSennin #9
    Ez nem igaz, ilyen a globalizacio, legcsorobb orszagokban termeltetnek ahol kb. ingyen van a munkaero. A komcsi/ex-komcsi orszagokban az uj "elit" meg ugy viselkedik mint a regi vadkapitalista nyugatiak vagy a meg korabbi feudalis urak. Kina mar luxuscikkek teren elozi az USA-t, nyilvanvalo hogy a sok ujgazdag siman kizsakmanyolja a primitiv falurol szarmazo tomegeket. Szoval ha egy billentyuzeten 1 centet keres a dolgozo akkor a kinai tulaj 1 dollart, es persze a nyugati "markas" ceg meg 10 dollart. Ez persze csak tipp, de a nagysagrendnyi elteresek nyilvan megvannak. Szoval ha a kinai munkas pl. ketszer akkora fizetest kapna azt nem is venned eszre a billentyuzet araban :)
  • uniu #8
    Biztosan "nagyon dragan" veszi meg a Microsoft a bill.-t a gyartol. Ha 100 dollar egy alkalmazott havi fizetese aki orankent 500(!) billentyuzetet rak ossze, akkor miert kerul 1 Microsoft bill 50 dollarba ?
  • Vogel #7
    kb 75 FT / óra a bérük. Lassan utolérnek minket ha igy megy tovább a FT :)
  • kisb92 #6
    :(
  • FoodLFG #5
    Mondjuk ez már inkább az emberi jogokhoz tartozik, de még egy kis plusz Kínáról:
    Sakharov human rights prize awarded to China's Hu Jia
    http://www.europarltv.europa.eu/parliamentlive.aspx?action=viewVideo&packageId=bdcd105f-90df-46fc-a149-4ff10380c70a

    Az ez Európai Parlament tvje és olyan kb 10 perctől van a lényeg.
  • FoodLFG #4
    Gondolom ebben az is benne van, hogy nem ez az első ilyen hír kínai cégekről.
    Szóval nem túl nagy újdonság. Én is csak azért olvastam el, mert érdekelt vagyok Ázsiában.
  • roliika #3
    Szerencsétlenek. :(
  • szombi #2
    Ha meg normális körülmények volnának, akkor drágább lenne.
    Erről is a vásárlók tehetnek, vagyis MI.

    Ne vegyünk HP és IBM termékeket, legyen ez a válasz...