Gyurkity Péter

Nagyvállalatokkal szövetkezik a VMware

A cég több nagyvállalat számára hozzáférhetővé tette virtualizációs szerverszoftverének forráskódját, és nyílt szabványként szeretné megőrizni vezető helyét a Microsoft és a nyílt forráskódú Xen előtt.

A társaság közleménye szerint a VMware olyan nagyvállalatokkal szövetkezik, mint az IBM, az Intel, az AMD, a Cisco, a Novell, a Red Hat, a HP vagy a Dell. Teszi ezt annak érdekében, hogy nyílt szabványként elterjedve, vagyis a partnerek termékeire építve bebiztosítsa vezető helyét. Szakértők egyetértenek abban, hogy a lépés elsősorban a Microsoft és a Xen projekt hasonló kezdeményezése ellen irányul, amelyek szintén érdekeltek a virtualizációs piacban.

A cég egyben bejelentette, hogy a VMware Community Source keretein belül megnyitja az ESX Server szoftver forráskódját partnerei előtt, amitől nyilván azt remélik, hogy saját fejlesztésük tetemes előnyhöz jut.

"A virtualizáció, vitathatatlan előnyeinek köszönhetően, világszerte egyre nagyobb elismertségnek örvend. Ez egy lehetőségekben gazdag terület, amelyet főleg nyílt szabványként lehet kiaknázni. A VMware ezért megnyitja az API-kat, és folyamatos hozzáférést biztosít a forráskódhoz" - jelentette ki Diane Greene, a cég elnöke. A közlemény szerint hármas célt tűztek ki maguk elé: a piac kibővítését, azaz a fejlesztések felgyorsítását, a nagyobb interoperabilitást és együttműködést a vállalatok és azok termékei között, valamint az új kezdeményezések támogatását.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A virtualizációs megoldások az eltérő operációs rendszerek, illetve az azokon futó alkalmazások egyidejű felhasználására irányulnak, és nem csak a vállalatok, hanem az otthoni felhasználók közül is egyre többen érdeklődnek ezek iránt. Az ESX Server természetesen elsősorban a vállalatoknak szól: virtuális IT-infrastruktúra létrehozásával jobban skálázható és kihasználható szerverekre építhetik munkájukat, és egyúttal az ezzel járó költségeket is csökkenthetik. Ennek egyik legfőbb előnye, hogy az operációs rendszerek és alkalmazások teljesen izoláltan működnek, így az egyik esetében esetlegesen bekövetkező rendszerösszeomlás vagy túlcsordulás sincs káros hatással a többi szerverre.

Nem véletlen, hogy a vállalat mindkét processzorgyártóval szerződést kötött: mind az Intel, mind az AMD igencsak érdekelt a virtualizációban, és már jóval korábban bejelentették saját megoldásukat. Igaz, ez utóbbi korábban jelezte, hogy támogatja a XenSource virtualizációs megoldását, ám a jelek ez szerint nem zárja ki VMware-rel folytatott együttműködést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bucser #4
    vagy hogyha drivert írsz és tesztelni akarod az sem éppen mindegy, hogy hidegre fagyazstja e azoprendszert és csak újraindítás után tudod-e javítani vagy azonnal...
  • Pheel #3
    Igazán hasznos tud lenni, ha egy gépen kell tesztelned egy hálózati programot, vagy éppen website-ot gyártasz Windows alatt Linuxra :)
  • Alfa Of NS #2
    Ennek meg nem igazan ertem a lenyeget es az elonyet. Mi ertelme van pl egy otthoni gepen ket-harom oprendszert futtatni. Tobb penzbe es tobb eroforrasba kerul.

    Ha egy halozatban vegyesen vannak win-es es linuxos szerverek es a virtualizacios technika segitsegevel minden szerveren fut mindket oprendszer, akkor elmeletielg tenyleg van olyan plusz lehetoseg, hogy allitgathatom hogy eppen hany win-es es hany linuxos szerverem legyen barmifele szoftverinstallacio nelkul.
  • Caro #1
    Nocsak, nocsak.
    Ez igen!