Gyurkity Péter

Továbbb csökkent az Internet Explorer népszerűsége

Lassan, de biztosan csökken a Microsoft böngészőjének népszerűsége, miközben az alternatív megoldások ugyanilyen ütemben erősítenek - az év első hónapjában minden jelentős ellenfél javított pozícióján.

A Net Applications friss adatai szerint az IE8 részesedése immár 68 százalék alá szorult, ami azt jelzi, hogy a tavaly augusztus óta tartó trend tovább folytatódik. A nyár vége óta ugyanis folyamatosan szorul vissza a Windows beépített megoldása, igaz, továbbra is jelentős előnyt birtokol a rivális szoftverekkel szemben. Utóbbiak azonban egyre inkább jönnek fel, természetesen a Firefox vezetésével.

Az IE jelenleg 67,55 százalékon áll, ami hosszú idő óta a legalacsonyabb arányt jelenti. A Firefox továbbra is a legnépszerűbb alternatív megoldásnak számít, mégpedig immár 21,53 százalékkal, míg a harmadik helyen a Safari áll a maga 8,29 százalékával. A negyedik a Google még mindig újnak számító Chrome böngészője, amely (nyilván a keresőcég nevének és a szoftver sebességének köszönhetően) rögtön 1 százalék fölé ugrott és jelenleg 1,12 százalékon áll, míg a szintén sokak által kedvelt Opera alig 0,7 százalékot tudott kihasítani a tortából. A Netscape 0,57 százalékkal a hatodik, a többiek pedig a "futottak még" kategóriában tanyáznak, alig mérhető részesedéssel.

A változás természetesen sokkal jobban látszik, ha éves szinten vizsgáljuk meg azt: az IE például 2008 és 2009 januárja között nem kevesebb mint 8 százalékkal esett vissza, miközben a Firefox 4,55 százalékkal javított pozícióján. December és január között a Safari 0,3 százalékot, a Chrome pedig 0,1 százalékot javított, így jól látszik, hogy ők is igyekeznek tartani a lépést. A Chrome esetében érdemes kiemelni, hogy bár a stabil és béta változatok jó ideje nem bővültek ki komolyabb funkciókkal, a Dev verzió azonban már a kettes verziószám felett jár, számos érdekes újítással (amely azonban a stabilitás és egyes esetekben megjelenítési gondokkal jár).

2009 egyik nagy kérdése, hogy az idén megjelenő Internet Explorer 8 mennyire tudja majd lassítani, illetve akár megfordítani a trendet - ez jelenleg nem tűnik valószínűnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #82
    "Én azt szeretem a FF-ban, hogy tényleg fel lehet tuningolni mindenfélével. Mondok példát. Google toolbar."

    Lám, nem vagyunk egyformák, én például rühellem a toolbarokat. A nem éppen zsúfolt Opera alap UI-t is meg szoktam ritkítani.

    Amúgy:
    1. Opera is jelzi, ha levelem jött :)
    2. Címsorból indítható keresés rulez (lásd még: "Tetszik a többfunkciós címsor.")

    "Nem tetszik viszont, ahogy nagyít."

    GOTO Chrome 2 beta.

    "Nem tetszik az sem, hogy habár a böngészőnek már van magyar nyelvű változata, a helyesírás-ellenőrzőben még nem szerepel a magyar nyelv..."

    Opera is ezzel szenved jelenleg. Még. A bekezdés többi részével egyetértek, egy csomó program nincs magyarul, pedig vagy 20-30 nyelven kiadták már.
  • cousin333 #81
    "Úgy hogy a Safari volt az első böngésző pl. ami támogatta a CSS szabvány 3. verzióját. Utána ha jól rémlik az FF jött..."

    Az Opera mintha kimaradt volna... :) Egyébként javíts ki, ha tévedek, de ma még egyetlen böngésző sem támogatja teljesen a CSS3-at.

    "JavaScript betöltésileg talán az egyik leggyorsabb (Mac-en mindenképpen), Windows-on a Chrome már leveri, bár mivel a két böngésző alatt WebKit üzemel, ezért tényleges különbség nem igazán lehetséges"

    A Chrome valóban WebKit alapú, de konkrétan a a JS motort külön fejlesztették, és a V8 nevet viseli. Egyébként meg mindet lenyomja majd a Carakan. ;)

    Safarival nekem az volt a bajom, hogy elég fapados. Ha mindenképpen alternatíva kell az Opera mellé, akkor Chrome, esetleg FF és IE.
  • Gerygrey #80
    URL beszúrása gomb a hozzászólásszerkesztő ablak alatt? :)

    Egyébként nekem a Firefox linkification add-on automatikusan linket csinál mindenből, ami http://-vel vagy WWW.-tal kezdődik.
  • No1Süni #79
    oké feladom

    ittas vok
  • No1Süni #78
    balfék vok!

    szeretnék egy linket behelyezni, úgy hogy linkként kezelje a böngésző. balfék vok. Ez a fórum úgy műkszik, hogy csak simán belinkelem és semmi html kód nem kell?
    http://www.sg.hu
    ???

    béna vok
    bocsi
  • No1Süni #77
    rájöttem gyerekek!

    <A rel="nofollow" HREF="http://www.sg.hu"></A>

    Remélem ;)

  • No1Süni #76
    hali!

    Második próba! szeretnék linkelni. semmi reklám semmi csak próbálgatok.

    <A rel="nofollow" HREF="http://www.sg.hu">

    köszike
    bocsika
  • No1Süni #75
    Bocsika!

    Teszt folyik. Kezdő vok! :S

    <a href:"www.johnbullpubszeged.hu">

    Megértéseteket köszike!

    Csumi
  • GLewy #74
    De úgy tűnik nem zavar senkit sem, mert lehet mindenki tudja miről van szó...
  • shaq #73
    igazából szerintem teljesen mindegy, hogy ki milyen böngészőt használ! a felhasználók 90%ának ugyanolyan jó lenne bármelyik!
    viszont manapság divat az IE utálat! és körülbelül ezért fog csökkenni az IE részesedése, mert pistike aztmondja a haverjának, hogy az IE nagyon rossz, ugyhogy használjon firefoxot!
    aki meg IE6-ot használ hát az már alapból gond, mert akkor a windows update valószínűleg ki van nála kapcsolva.