82
  • cousin333
    #82
    "Én azt szeretem a FF-ban, hogy tényleg fel lehet tuningolni mindenfélével. Mondok példát. Google toolbar."

    Lám, nem vagyunk egyformák, én például rühellem a toolbarokat. A nem éppen zsúfolt Opera alap UI-t is meg szoktam ritkítani.

    Amúgy:
    1. Opera is jelzi, ha levelem jött :)
    2. Címsorból indítható keresés rulez (lásd még: "Tetszik a többfunkciós címsor.")

    "Nem tetszik viszont, ahogy nagyít."

    GOTO Chrome 2 beta.

    "Nem tetszik az sem, hogy habár a böngészőnek már van magyar nyelvű változata, a helyesírás-ellenőrzőben még nem szerepel a magyar nyelv..."

    Opera is ezzel szenved jelenleg. Még. A bekezdés többi részével egyetértek, egy csomó program nincs magyarul, pedig vagy 20-30 nyelven kiadták már.
  • cousin333
    #81
    "Úgy hogy a Safari volt az első böngésző pl. ami támogatta a CSS szabvány 3. verzióját. Utána ha jól rémlik az FF jött..."

    Az Opera mintha kimaradt volna... :) Egyébként javíts ki, ha tévedek, de ma még egyetlen böngésző sem támogatja teljesen a CSS3-at.

    "JavaScript betöltésileg talán az egyik leggyorsabb (Mac-en mindenképpen), Windows-on a Chrome már leveri, bár mivel a két böngésző alatt WebKit üzemel, ezért tényleges különbség nem igazán lehetséges"

    A Chrome valóban WebKit alapú, de konkrétan a a JS motort külön fejlesztették, és a V8 nevet viseli. Egyébként meg mindet lenyomja majd a Carakan. ;)

    Safarival nekem az volt a bajom, hogy elég fapados. Ha mindenképpen alternatíva kell az Opera mellé, akkor Chrome, esetleg FF és IE.
  • Gerygrey
    #80
    URL beszúrása gomb a hozzászólásszerkesztő ablak alatt? :)

    Egyébként nekem a Firefox linkification add-on automatikusan linket csinál mindenből, ami http://-vel vagy WWW.-tal kezdődik.
  • No1Süni
    #79
    oké feladom

    ittas vok
  • No1Süni
    #78
    balfék vok!

    szeretnék egy linket behelyezni, úgy hogy linkként kezelje a böngésző. balfék vok. Ez a fórum úgy műkszik, hogy csak simán belinkelem és semmi html kód nem kell?
    http://www.sg.hu
    ???

    béna vok
    bocsi
  • No1Süni
    #77
    rájöttem gyerekek!

    <A rel="nofollow" HREF="http://www.sg.hu"></A>

    Remélem ;)

  • No1Süni
    #76
    hali!

    Második próba! szeretnék linkelni. semmi reklám semmi csak próbálgatok.

    <A rel="nofollow" HREF="http://www.sg.hu">

    köszike
    bocsika
  • No1Süni
    #75
    Bocsika!

    Teszt folyik. Kezdő vok! :S

    <a href:"www.johnbullpubszeged.hu">

    Megértéseteket köszike!

    Csumi
  • GLewy
    #74
    De úgy tűnik nem zavar senkit sem, mert lehet mindenki tudja miről van szó...
  • shaq
    #73
    igazából szerintem teljesen mindegy, hogy ki milyen böngészőt használ! a felhasználók 90%ának ugyanolyan jó lenne bármelyik!
    viszont manapság divat az IE utálat! és körülbelül ezért fog csökkenni az IE részesedése, mert pistike aztmondja a haverjának, hogy az IE nagyon rossz, ugyhogy használjon firefoxot!
    aki meg IE6-ot használ hát az már alapból gond, mert akkor a windows update valószínűleg ki van nála kapcsolva.
  • B0nFire
    #72
    Én azt szeretem a FF-ban, hogy tényleg fel lehet tuningolni mindenfélével. Mondok példát. Google toolbar. Ezt kettő dolog miatt használom.

    1. A Gmail boríték-ikonja mindig jelzi, ha új mail jött.
    2. Képkereső ikonja. Lehet, hogy gyerekesnek tűnik, de jó, hogy ott van az orrom előtt.

    Negatívum: nem szeretem viszont az újabb könyvjelző rendszert. Nemrég könyvjelzőzött; Nemrégi címkék; kicsit megkavarták a dolgokat. Viszont.

    Az Operába nem tudtam Google toolbart rakni. Vannak ugyan minialkalmazások, amiket állandóan nyitni-zárni kell, és így pont a Gmail ikon marad rejtve, amikor annak szem előtt kéne lenni. Ha nyitva hagyom, nem lehet dokkolni; lógnak a levegőben és területeket takarnak el.

    Pozitívum: Tetszik a kinézete, szép, átlátható, könnyen kezelhető. Tetszik a rengeteg forráskód nézet lehetősége, és az, hogy töltés közben számolja a fájlok méretét. Ez adatkorlátos böngészésre a legjobb. Legalább nagyjából tájékoztat, hogy a weboldal mekkora méretű.

    A Chrome-mal most ismerkedek. Tetszik, a szép és letisztult kinézete. Tetszik a többfunkciós címsor. Tetszik, hogy a könyvjelzők felül egy eszköztárként nyílnak meg, ahová kipakolhatom a leggyakrabban látogatott helyeket ikonként.

    Nem tetszik viszont, ahogy nagyít. A képeket nem zoomolja, mint a FF a 3-as verziótól, hanem ugyanabba a dobozba akarja mindenáron betördelni a nagyobb betűket. Így néha a szöveg csúnyán kilóg a dobozból, vagy a gombfelirat a gombokról. Ezen még van mit fejleszteni.

    Nem tetszik az sem, hogy habár a böngészőnek már van magyar nyelvű változata, a helyesírás-ellenőrzőben még nem szerepel a magyar nyelv. Ez mindenképpen negatívum, hiszen annak ellenére, hogy többé-kevésbé helyesen írok, ez az eszköz az elgépelésekre azért felhívja a figyelmet, tehát nagyon hiányzik. És nem bírom megérteni, hogy nekünk miért kell 2 évvel kullogni mindenki után. Van helyesírás-ellenőrző a következő nyelveken. Lett, Litván, Román, Szlovák, Szlovén, Horvát. Horvátországban pedig nem is olyan rég, még egymást ölték, és háború volt, ebben pedig már meg is előztek minket?! Lassan Albánia is megelőz. Ezt pedig nem lehet az ország fejlettségi szintjére fogni. Van nálunk elég szakember az efféle munkára, csak ez a Pató Pál szindróma ne lenne.

    Szóval a Chrome még szenved néhány gyermekbetegségtől, de ha ezeket sikerül orvosolni, nagyon kényelmes és csinos kis böngésző lesz belőle. Remélem.
  • Balumann
    #71
    Én egy ideig használtam Opera-t, illetve most is fenntvan. Azt kell mondjam, hogy a Firefox nálam gyorsabb (gyorsabban indul, kevesebb memóriát eszik, az oldalak is gyorsabban jönnek be), és a pluginezhetősége miatt tényleg jó (pl. kiírja az időjárást alulra, akkor download helper, és még van egy pár betéve).
    Hiába tud többet az Opera, számomra például általánosságban felesleges és lassító funkciók, vagy egyszerűen helyettesíthetők.
  • iMacX
    #70
    Nemtom, a Sarafi jobban jeleníti meg az oldalakat (gyorsabban) mint pl. a FireFox... Úgy hogy a Safari volt az első böngésző pl. ami támogatta a CSS szabvány 3. verzióját. Utána ha jól rémlik az FF jött... JavaScript betöltésileg talán az egyik leggyorsabb (Mac-en mindenképpen), Windows-on a Chrome már leveri, bár mivel a két böngésző alatt WebKit üzemel, ezért tényleges különbség nem igazán lehetséges (maximum annyi, amennyit a Google-ék optimalizálnak rajta)...

    Szóval lessed meg a Safari-t újra, nem olyan rossz az... Más kérdés, hogy fejleszteni nem fejlesztenék rá... :)
  • haxy27
    #69
    nekem az IE7 54Megát eszik 5 ablaknál. Az IE8 Az ez alatt volt de béta volt így most már megvárom a magyar teljes kiadást. Énekem van FF pendrivon. De semmivel sem tud többet mint az IE akkor mért telepítsek fel még egy böngészőt?

    Szerintem mindenki használja azt a böngészőt ami tetszik neki és számára kezelhető, és nem pedig amit szomszéd meg a Pistike, meg mitom én ki mondja hogy ilyen meg olyan jó.
  • Gerygrey
    #68
    Ami a böngészőrészesedést illeti, ezek a számok nem azt mutatják hogy egy böngésző mennyire jó, csak azt, hogy mennyire jók a marketingesek.

    Ezzel egyetértek. Ahogy az IE sem azért a legnépszerűbb, mert a legjobb, úgy az Opera sem azért van ott, ahol, mert olyan rossz.

    A képes összehasonlítás odab*sz :)
  • Turdus
    #67
    Szerintem aki szidja az FF-et, az egész egyszerűen nem tudja beállítani.
    Nekem fent van több rendszeremen is több böngésző, és mindenhol verhetetlen az FF (és egyáltalán nem zabál sok memóriát, most pl 74m-et eszik 5 nyitott tabnál winen):
    Összehasonlításomban szereplő böngészők:
    MacOSX:
    Safari: nulla. se css, se javascript. Statikus html-el úgy ahogy elboldogul
    Opera: keveset tud (fejlesztéshez mindenképp), nem eléggé személyre szabható
    Firefox: lassan indul, de aztán gyors, mindent be tudok állítani
    Windows:
    IE: hagyjuk...
    Opera: ua, mint Macen
    Firefox: ua, mint Macen (és nem eszik sokat!)
    Linux:
    Opera: kifejezetten buta. Jóformán semmit nem használ ki az oprendszer nyújtotta lehetőségekből
    Firefox: csúnya a felülete, egyébként ua, mint Macen
  • bunny
    #66
    Tök jó, hogy bármiről van szó, mindig vannak fanatikus rajongók, aki ölni képesek az általuk kedvelt cuccért.
    Én abszolute előítélet mentes vagyok, opera, ff, safari, chrome és IE is van a gépemen, úgyhogy felőlem mindenki azt szeret amit akar, nekem meg megvan a saját véleményem az összesről (sz*r) :)
  • Baldric
    #65
    Nekem a legfőbb szempont böngészőválasztáskor, hogy a lehető leggyorsabban tudjak eljutni az oldalakra, és ezeken nagyon kényelmesen tudjak nézelődni.
    Azt kell mondjam, hogy ebből a szempontból az Opera magasan jobb a firefoxnál.
    Természetesen ezt megindokolni is megtudom, de erre itt nem lenne elég hely.
    A lényeg szerintem az, hogy amíg valaki nem próbálja huzamosabb ideig, de főleg, nem próbálja alaposan beállítani, az nem fogja megtudni hogy miért is jó.

    A firefoxnál jó dolog a sok kiterjesztés. De azért kíváncsi lennék hogy a fórumozók milyen kiterjesztéseket használnak, valószínű hogy a legtöbbnek van operás megfelelője, és az operának is vannak képességei, amiket nem lehet kiterjesztéssel pótolni.

    Ami a böngészőrészesedést illeti, ezek a számok nem azt mutatják hogy egy böngésző mennyire jó, csak azt, hogy mennyire jók a marketingesek.

    Valaki írta, hogy az operát temetni kell, mert nincs felhasználói tábora, erre azt mondanám, hogy az operának az asztali böngésző csak egy harmadlagos dolog, egy amolyan teszt, a bevéleinek 80%-át más platformokon szerzi, ez pedig nem mondható el a firefoxról, a fox 2007-es bevételének 92%-át a google adta, a maradék 8% pedig meg sem közelíti az opera bevételeit. Kíváncsi leszek mi történik a firefoxal, ha a google már inkább a chromeot fogja támogatni.

    Egy kis vizuális összehasonlítás
  • Dj Faustus #64
    Egy kis észrevétel:
    "A Net Applications friss adatai szerint az IE8 részesedése immár 68 százalék alá szorult,"
    Nem az Internet Explorer 8-as változatának részaránya szorult le 68% alá, hanem magának az Internet Explorernek-nek.
  • B0nFire
    #63
    A nyomatékosítás véget írtak következetesen mindenhol 3 t-t. A "tt" a múlt idő; a "ttt" az igazság.
  • Reg5
    #62
    Ez egyéni szoc problem.
  • DjDano
    #61
    Látom az arcod megvan, szóval szerinted csak az hozzáértő aki Operát használ? Érdekes felfogás.... Nekem az Opera egyáltalán nem tetszik, mert tele van olyan dolgokkal amire semmi szükségem nincs, ugyanakkor amire lenne, az meg hiányzik belőle. Firefox tudása a végletekig kibővíthető a kiterjesztésekkel, de mindenki az tölti le hozzá, amire szüksége van!
  • balee66
    #60
    Ciki vagy nem ciki, kit érdekel?
    Mi nem divatból használunk alternatív böngészőt, és nem véletlenül használjuk az Operát.
    Talán jobb is, hogy nincsa akkor hype Opera körül mint FF körül, legalább elkerüljük a hozzá-nem-értő 1.0-ás usereket...
  • cousin333
    #59
    Az előző természetesen DjDano-nak ment...
  • cousin333
    #58
    "az Operának ma rosszabbak a mutatói"

    Úgyis, mint...? Ja, csak egy kétes részesedési statisztikát tudsz mondani? Ciki...

    Amúgy nem tudom, mennyi az ilyen mérések hibahatára, de gyanítom, hogy összemérhető az Operának mért részesedéssel.
  • Radi
    #57
    IE8 is úgy kattog mint az elődei?
  • DjDano
    #56
    Az Opera fanok mindig találnak valami ürügyet, hogy gyenge bizonyítványt magyarázzák, akárhogy is az Operának ma rosszabbak a mutatói mint akkor amikor még fizetős volt, ami CIKI nem kicsit, nagyon!
  • balee66
    #55
    A Chrome sehol sincs...
    Szerintem ezt a google csodát csak a netes média fújja fel ennyire, közel nincs akkor felhasználótábora, mint amekkoráról regélnek.
  • Gerygrey
    #54
    Megnéztem saját, belpolitikai témájú oldalam januári böngésző-statisztikáját, és elég durva zuhanórepülésben van az IE:

  • FoodLFG
    #53
    Tényleg. De ez itt az esgé..
  • balee66
    #52
    Hát én nem állítok semmit, csak azt hogy amíg Opera lesz, én azt fogom használni...
    Teszek rá, ha pár ms-el hosszabb ideig tart egy oldal betöltése, de nekem Opera rohadtul kézre áll. Testreszabhatő, van benn levelező, jegyzetek, illeszkedés (!!), lehet keresni mindenben, a keresők szuperul testreszabhatók stbstbstb
  • Rexhawk
    #51
    "Felhasználói bázis szempontjából az Opera majdnem halott, mint a Netscape, amit már nem is fejlesztenek-terjesztenek."

    Ezt honnan vetted? az Operát aktívan fejlesztik?

    "Meg egyszeru Nokia-ra is ra lehet huzni egy Opera Mini-t, Windows Mobile-on meg az Opera Mobile 9.5 verhetetlen. Nem tudom minek eroltetik a desktop bongeszot, ha ugysem kell senkinek."

    nekem kell...

    "Opera: Amíg egy cég képtelen böngészőt írni és azt optimalizálni addig NE ADJON KI SEMMIT! Nekem 3 gépen volt fenn eddig (4 verzió, 3 különböző gépen)... Mac-en 260MB Ramot foglalt le indításkor, mert neki az jó... Winen csak 100 valamennyit... Aztán amikor multkor feltettem XP-re már ez a része jó volt, de három honlapot akartam megnézni feltelepítés után, és mikor a harmadik tab-ot nyitottam kifagyott és kilépett! Azóta látni sem akarom!"

    Mert techno analfabéta vagy...

    "Az Opera viszont mindig is ennyin volt, ami szomorú, de ez nem a hanyatlás jele..."

    volt ez még kevesebb is:)
  • cousin333
    #50
    "Ha Opera úgyis ingyenes, akkor mért nem nyílt forráskódú?"

    Nem volt mindig ingyenes, ez egy kereskedelmi szoftver. Azért nem nyílt, mert a motorját számos kereskedelmi termékben (pl Opera Mobile, Wii Internet Channel) is felhasználják. Az üzletnek meg így nem tenne jót a nyílt forrás.

    "Ezt mondjátok meg nekem. Ha nyílt forrású lenne, szerintem nagyobb részesedése lenne."

    Mégis mitől? Az Opera zárt forrással is jó, aki meg csak azért használ egy böngészőt, mert nyílt forrású, azt csak sajnálni tudom.

    "Meg ugye kéne hozzá ugyanolyan pluginrendszer, mint az FF-hez, persze csak nyíltforráskódú kiterjesztésekkel."

    Igen, és még át is kellene nevezni Firefoxra, igaz, akkor lenne a tuti... :) Akik Operát használnak, azoknak általában az a szimpatikus, hogy minden benne van, nem kell kiterjesztések után kotorászni. Aki meg nagyon buherálni akar, az bizonyos (és meglepően tág) keretek között most is megteheti.
  • cousin333
    #49
    "Én úgy vettem észre, az Operások hirdetik a legagresszívebben, hogy az a legjobb"

    Ezt úgy hívják, hogy tényközlés :)

    ", a Firefoxosok már nem nagyon"

    Jó okuk van rá... :P De a jelenlegi állapothoz akkor ez kellett.

    ", és van a nagy, csendes Exploreres többség, akinek rohadtul mindegy, csak jöjjön be az oldal és kész."

    Vagy nincs is módjuk áltani, mert nem ismerik az alternatívákat, vagy kénytelenek IE-t használni.
  • cousin333
    #48
    A cikk címében egyébként "Továbbb" szerepel...
  • cousin333
    #47
    "Opera: Amíg egy cég képtelen böngészőt írni és azt optimalizálni addig NE ADJON KI SEMMIT!"

    Nem tudom, nálad mi volt a gond, a user error-t sem tudom kizárni... Mellesleg az utóbbi évtized legnagyobb böngésző-innovátorát illetted a fenti mondattal. Az optimalizálásról meg csak annyit, hogy az FF3 érkeztéig egyértelműen ez volt a leggyorsabb böngésző (és ma sem lassú), a telepítője pedig a sok funkció ellenére is kisebb, mint a többieké...
  • Dany007
    #46
    Nézd, csak így lehet harcolni az IE ellen. Elvégre az IE-nek alapól olyan előnye van, amit más böngésző nem érhet el.
    Mégpedig az a nyilvánvaló előny, hogy az IE a világ legtöbb usere álltal használt operációs rendszer alapértelmezett böngészője.
    Ergo akinek fingja sincs a dolgokhoz, vagy leszarja, az nem fog firefoxot használni, mert az IE ott van alapból.
  • who am I 7
    #45
    Veled mivan báttya?Ilyen programozókat hol "használnak"?Rókalukba?
    Mindenből a legbalfaxabbat választottad.

    "Amíg egy cég képtelen böngészőt írni és azt optimalizálni addig NE ADJON KI SEMMIT!"

    Gratulálok.Remélem nem használok általad fejlesztett cuccokat..hát persze, hogy nem.Bár amilyen nagy mellénnyel írkálod a faszságaidat, akár még bill gates is lehetnél..proli helyett.
  • Rexhawk
    #44
    opera részesedése általában az oldalak statisztikáit nézve 4-5-6 % a rankings.hu statisztikái szerint 2,5 % Magyarországon
    mivel rendelkezik beépített adblockkal, ezért torzítja a statisztikákat ez. gondolom az világpiaci részesedése 1,5 - 2 % lehet kb
  • cousin333
    #43
    Mikor használtad? Mi volt macerás? :)