Berta Sándor

Új algoritmus a stabilabb WLAN-hozzáférésekért

A vezeték nélküli technológia egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, azonban a felhasználók számának növekedése miatt előfordulnak technikai fennakadások.

A szakemberek a leggyakoribb problémák között említik, hogy mivel egyre többen csatlakoznak a WLAN-hálózatokhoz, így az információcsomagok nem mindig jutnak el zökkenőmentesen a számítógépekhez. Ennek oka, hogy a közelben lévő jelek zavarhatják az adatátvitelt. Az erlangen-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem Mobil kommunikációs Tanszékének kutatói Prof. Dr. Wolfgang Koch vezetésével egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amely jelentősen javít a vezeték nélkül továbbított jelek minőségén és ennek köszönhetően az adatok jobban ellenállnak a zavaroknak.

A megoldás lényege, hogy egy WLAN-rendszer routerei és vevőegységei egyszerre több antennát használnak az adatátvitelhez és ezt a rendszert ötvözték a Multiple-Input-Multiple-Output (MIMO) technikával. Utóbbi lehetővé teszi, hogy az információk továbbítása stabilabb legyen és hogy az adott jelek mindig az aktuális adatátviteli csatornákba kerüljenek, illetve azokhoz alkalmazkodjanak. Mindez azt jelenti, hogy így jelentősen csökkenteni lehet a például a nem teljes mértékben betöltött honlapok miatt bekövetkező adatveszteségek számát.
"A magas adatstabilitást egy viszonylag kis befektetéssel létrehozott új algoritmus segítségével értük el. Az eljárással nem csak a zavarvédettség növelhető, hanem a hatótávolság is. Ráadásul a jelek így több falon át is probléma nélkül továbbíthatók" - közölte Dr. Wolfgang Gerstacker, a tanszék kutatója.

A siker kulcsa az adók és a vevőegységek között továbbítandó információk jelentős mértékű tömörítése volt. A tervek szerint az új algoritmus egy egyszerű szoftverfrissítésként elérhető lesz a meglévő MIMO hardvereszközök számára, így gyakorlatilag komolyabb változtatások vagy beszerzések nélkül stabilabbá tehetők a WLAN-hálózatok. A megoldás egyetlen hátrányát az jelenti, hogy a MIMO-rendszerek, bár akár többszörösen is gyorsabbak lehetnek a mostani eszközöknél, jelenleg még nagyon ritkák. Azonban ez a helyzet a szakember szerint hamarosan megváltozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #10
    Érdekes, érdekes.
    Elmondom mit tartanék még jó ötletnek:
    ha ugyanabban a helyiségben van a notebook és a router, akkor jó ötlet lenne infrakapcsolattal kommunikálni, mert az nem okoz rákot (de talán lassabb). Ha kimenne a hatósugárból, akkor váltana mikrohullámra. Nagyon nagy hülyeséget mondtam?
  • kvp #9
    A cikk alapvetoen hibas. A mimo technika azt jelenti, hogy tobb antennat hasznalnak. Ez mara szabvannya valt. Az otlet osregi, ugyanis tobb kis antenna osszekotve ugyanannyit er, mint egy nagy. Erre alapulnak a modernebb radiotavcsovek az elmult 30 evben. A wifi szabvanyban ez a megoldas mar benne van par eve. Tovabb tomoriteni pedig a legtobb adatot (pl. jpeg, mpeg) mar nem nagyon lehet, mint ahogy nem a fizikai retegnek (wifi) sincs semmi koze a kapcsolatok stabilitasahoz (tcp). A cikkiro egyertelmuen nem tud megkulonboztetni egy radios halokartyat egy bongeszotol.

    Az uj algoritmus pedig a wifi mimo antennakat felhasznalo phased array radio rendszer, amire a legtobb mozgoalkatresz nelkuli katonai radar is epul. Igy a wifi jel (mikrohullam) nem szetterul a terben, hanem a masik fel poziciojat haromszogelessel meghatarova lehetove valik egy tusugarban sugarozni csak az adott celpont fele. Persze ha a celpont mozog akkor az antennak interferencia mintain igazitani kell, hogy a sugar a celon maradjon. A megoldas elonye, hogy ilyenkor a sugar a kijelolt cel fele erosebb, masfele pedig gyengebb, tehat no a hatotavolsaga es az athatolokepessege. Hatranya, hogy kellemetlen ha ebbe a megnovelt ereju sugarba eloleny kerul.
  • polarka #8
    Ennyi hülyeséget...
  • P3h3ly #7
    Ezt a kérdést fejtsd már ki, mert ahogy én látom ha egy router 30 méterig "látható" jelet küld akkor azt 30 méteren belül látja a laptop ha 40ig akkor 40en mert ott van még jel (csak véletlenszerű számokkal dobálóztam). Miért ne látná a laptop ami ott van X méteren belül?
  • Adamul #6
    "Ráadásul a jelek így több falon át is probléma nélkül továbbíthatók"
    Hmm az oké h a router nagyobb távolságra is képes lesz elküldeni a jeleket de nem biztos, hogy a laptop is képes lesz fogadni őket...
  • Pintyőke #5
    ...es hogyan oljuk meg a jelenlegi nem "n" -es kapcsolattal rendelkezo usereket. :T
  • PLaci #4
    több antenna... ez eléggé spanyolviasz szagú...
    802.11n
  • redmedve #3
    Ez... ez... ez... ez az egész elég viccesen van leírva. Biztos ért hozzá a cikkíró. Bár attól hogy tudja mi az a wlan, még nem kéne mimo-ról meg adatátviteli csatornákról, meg effélékről írnia. Bár az igaz, hogy újságíró a lelkem, és valahogy meg is kell élnie... meghátugye itt a világválság is...
  • Vorpal #2
    Mér ha sok kábelt rágsz - attól is rákot kapsz
  • Ahoy #1
    Még több antenna, még több sugárzás, még több rák... Kösz nem kell, maradok a kábeleknél