Berta Sándor

A WLAN-hotspotok lehetnek az új telefonfülkék

A vezeték nélküli technológia világszerte egyre jobban hódít és hamarosan az emberek mindennapjainak részévé válhat. Probléma a lefedettség hiányával és a magas árakkal van.

"A WLAN-hotspotok lehetnek a szélessávú korszak telefonfülkéi. Különösen a HSPA mobil technológia lehet meghatározó a következő évek fejlesztéseinek tekintetében" - jelentette ki Johan Bergendahl, az Ericsson marketingvezetője a European Computer Audit, Control and Security Conference (EUROCACS) utolsó napján. Bergendahl szerint ugyan valóban érzékelhető, hogy némileg csökkent az érdeklődés a nyilvános WLAN-kapcsolati pontok iránt, azonban ezt kompenzálja, hogy egyre több notebook támogatja a HSPA-t. Különösen igaz ez a Lenovo esetében, amely februárban kötött együttműködési megállapodást Ericssonnal.

"A HSPA néhány esztendőn belül ugyanannyira elterjedt lesz, mint ma a WLAN. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen népszerűek már most is a mobil szélessávú technológiák, különösen Észak-Európában és Ausztriában. Svédországban például a legnépszerűbb telefon egy USB-modem. Egy átlagos csomag ára Svédországban, Ausztriában és Dániában is körülbelül 20 euró" - tette hozzá Bergendahl.


Az Ericsson marketingvezetőjének álláspontját osztja a T-Mobile Németország is. A konszern a német UMTS-hálózatban már jelenleg is támogatja a HSPA-t és tovább akar javítani a szolgáltatásain. Nyugati szomszédunknál a mobil internethozzáférések száma az Arthur D. Little (ADL) Austria felmérése szerint már az idén túlszárnyalja a vezetékes elérések számát. Ezt támasztja alá, hogy az összes új kapcsolatnak több mint a felét ugyanis az emberek mobil szolgáltatókkal kötötték.

A biztató fejlesztések ellenére azonban számos kihívás van még az új technológiák előtt. Az első és talán a legnagyobb, hogy meg kell oldani a 3G-s technológiák teljes lefedettséget mind az épületeken belül, mind a vidéki régiókban. Ezenkívül problémát jelentenek a magas árak, különös tekintettel a roamingdíjakra. "A legfontosabb, hogy az új technológia egyszerű legyen és olcsó" - összegezte véleményét Joachim Horn, a T-Mobile International AG műszaki vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gordon88 #6
    nagyeszű adminisztrátorocskám megszólalt...:D
    1. Hogy tőrne be egy pisis bárhova is? Lehet nem az utcán csinálná reggel amikor suliba megy:DDDD
    2. A rendőrnek SEMMI KÖZE ahhoz h te mit csinálsz a laptopodon, ill. PDA-don...az már a BSA és egyéb szervezetek dolga.
    Jót röhögtem, azért köszi
  • chuky123 #5
    Mert ennek olyan kurva nagy a valószinüsége hogy a buszmegállóból fog magyarországon "hekkelni" vki.
  • Cat #4
    és ha onnan törnek be valahova, akkor téged fognak lecsukni miatta.
  • JL666 #3
    szerintem azért hiszi, hogy lopod a netet, mert ha tt-vel írod feltételezi, hogy múlt időben van.
  • god25 #2
    Én is nyitva hagytam a hálózatot az irodámban. Reggel a gyerekek netezhetnek a buszmegállóban (ami előttünk van), így nem unatkoznak. Nekem semmibe nem kerül, h páran felmennek a PDA-jukkal (esetleg laptopkjukkal) és használják egy rövid ideig. Egészségükre.
  • haxy27 #1
    Na ilyen nálunk nem mostanában lesz. Egyrészt az emberek felfogásának is változnia kell.

    ha most kimegyek az utcára egy laptoppal és netezek vagy bármit csinálok, és ezt látja egy rendőr akkor mindjárt azt feltételezi hogy lopom a nettet. Független atol hogy legalább 700m körzetben az én saját wifim sugározza a nettet, és mégis nekem kell bizonyítani hogy legálisan netezek.
    Én speciál nem tartom lopásnak azt ha egy szabad hálózatra fel csatlakozom és ott netezhetek vagy valaki az én nyitott hálózatomon nettezik.

    Különben is ha valaki nem akarja hogy a nettjét használják az titkosítsa meg védje de aki szabadon hagyja ez egyértelmű nyilatkozót, hogy megvan engedve.