39
  • dez
    #39
    Nem sikerülhet mindig minden. Az Athlon64 jobb volt, mint a P4, az X2 is jobb volt, mint a Pentium D. Így ideje volt, hogy az Intel is lépjen valamit... Ez már komoly presztizskérdés volt, főleg hogy mindenkit le kellett fizetniük, hogy ne alkalmazzák az AMD procikat... (Így nehéz profitálni egy akármilyen jó termékből...) Mindent bele is adtak, hogy a Core2-k jók legyenek... Az lett volna a csoda, ha a milliárdos ráfordítás után (az Intel megengedhette magának) nem így lett volna.

    Az i7-et viszont az a sok "ha" sem menti meg attól, hogy alig vegyék most, és az év nagy részében. A DDR3 ára nem sokat fog esni (DDR2-t meg nem támogatja), és az i7 alaplapok is iszonyat drágák.

    Az alsó szegmensben nagyon is ott volt eddig is az AMD, attól nem lesz rossz egy proci, hogy már nem csecsemő, mint ahogy a Core2 sem rossz attól, hogy elavult rendszerarchitektúrát használ (FSB, nem intergált memóriavezérlő, stb.)...
  • dez
    #38
    Pont TE beszélsz, aki sosem használja a "válasz erre" funkciót, és emiatt állandóan keresgélni kell, mire-kinek válaszolt? Ne röhögtess!

    Az, hogy pl. én _itt_ (ahol 1. nem számít a hsz-ek száma tudtommal, 2. semmi más kézreálló lehetőség nincs a külön jelzett címzésre 1 hsz-en belül) külön hsz-ben válaszolgatok, éppen hogy megkönnyíti a sub-threadek visszakövetétés, ugyanis egy clickre bejön, mire válaszoltam, és ott további cikkre annak előzménye, stb. (Gondolom, a másik mellett ez is túl magas neked.)
  • jozing
    #37
    igen, tök könnyű lenyomni az intelt. a K10 is egy sikersztori" főleg a fenom egy- sőt, ha a core i7-nek lejjeb megy az ára+ új setpping, meg jönnek a 32nanos változatok (még ebben az évebn ezek bekövetkeznek) akkor a fenom tú megint bajban lesz.

    de az hogy még versenyben van a K8 na az egy szánalomland... nem sírni kéne hogy az intel milyen gonosz monopol. inkább az AMD-t kéne szidni, hogy hogy lehet ilyen mulya, hogy nem tervez valami jót. ha az AMD nem lenne keta, akkor az intel nem lehetne a trónon.

    igenis azt kell venni amelyik jobb ár/értékkel rendelkezik, és ez most szerintem egy core 2-es rendszer.
  • kvp
    #36
    Az x86-64 az amd tulajdonaban van, az alap x86 meg az inteleben. Az ibm pedig kiszalt a pc uzletbol. Ha az amd becsodol, akkor egy tajvani vagy kinai gyarto fogja megvenni, nekik meg mindig van eleg penzuk.

    ps: Be kellene vezetni, hogy mindenki csak akkor irhat ujra egy forumhoz, ha nem o volt az utolso hozzaszolo, vagy eltelt legalabb par ora. Igy meg lehetne allitani azokat akik 4-5-6 egy-egy szavas hozzaszolassal rongaljak a forumok olvashatosagat. Ha bevezetnek akkor mindenki megprobalna a hozzaszolasaban ertelmeset es kevesbe sertot irni. (legalabbis a legtobben)
  • rumkola
    #35
    Szemellenzővel járó AMD tulajok (vga vagy cpu mindegy) meg arról regéltek, hogy mekkora nyereséget termelt az utolsó negyedévben az AMD. Amikor meg azt mondtam, hogy csődközelben van nekem estek és kimagyarázták a negyedéves üzleti jelentéseket....


    1,4 milliárd rettentő összeg, nem tudom mi lesz a helyzet a továbbiakban.
  • who am I 7
    #34
    Na a két oberkocka megtalálta egymást
  • FlyingV
    #33
    ... ó és még azt is, aki 6 hsz-en keresztül nyomorítja a topikot és ehhez hasonlóan értelmes dolgokkal fecsérli mások idejét..

    mellesleg azt kell látni, mint itt többen leírták, hogy az intel rájött, az AMDnek az nagy energiákat/pénzt/infrastruktúrát spórol majd meg, ha kiszervezik a gyártást, ergo 100%osan a fejlesztésre tudnak majd koncentrálni, de így is jut a markukba elég pénz a gyártás-eladás mechanizmusból. és avval viszont tisztában van az intel, hogy nem nehéz egy kis időráfordítással lenyomni az ő cuccaikat, és láttuk már, hogy milyen, amikor az AMD elkezd fejleszteni :) Kicsit olyan ez az egész, mint ami most történik az nV-vel

  • Sanyix
    #32
    úgy gondolom, hogy ez a "tárgyalás" kb ennyiből fog állni:
    -intel: hogy meritek kiszervezni a gyártást, ebből baj lesz!
    -amd: baj? x86 stop? Akkor bizony x86-64 stop fiam, és majd nézhetsz :)
  • A1274815
    #31
    Mondjuk én személy szerint nem rajongok a mikrókódért, jobban szeretném, ha az inkább be lene drótozva, mint mondjuk RISC processzorok esetében, illetve az AMD-ken az utasítások egyrésze.

    Azért nem használom a RISC jellegű kifejezést a mikrókódra, mint írtam a RISC utasításokk között komplexek is akadnak, a RISC technológia egyrésze sok regiszert is alkalmaz, valamint néhány esetben regiszter ablakozással támogatják a függvényhívást. Mikrókódban meg a regiszreken végzett összeadást úgy kell "elmagyarázni".
  • dez
    #30
    Azért írtam, hogy RISC jellegű.

    AMD-nél egyébként először egyforma hosszúságű makro-OP-okra (az Intel ezt az x86/stb. utasításokra használja), és a pipeline egy későbbi szakaszában "esnek szét" mikro-OP-okra.

    makro-/mikro-OP-ok sorozata = mikrokód -> ezzel csak óvatosan! Ez egyesek szerint teljesen rossz így. Ph!-n volt erről nemrég egy vitám, ahol páran ezt igencsak vehemensen elutasították. Mivel a mikrokód (kiv. amikor FW kódot értenek alatta, de az ritka) a proci ennél mélyebb szintű vezérlése. Pontosabban (de ezt hiába is emlegettem), eredetileg az utasításvégrehajtás is közvetlen ALU, stb. vezérlést megvalósító mikrokód-vezérelt volt -- és ehhez képest a mikro-/makro-OP-os móka egyfajta késleltetett mikrokódnak fogható fel. De ezt is mereven elutasították.
  • A1274815
    #29
    "Azt amúgy ugye tudod, hogy a gépi kód már most is azonnal fordításra kerül az x86 procikban RISC jellegű kódra, és az hajtódik végre?"

    Pontosabban nem RISC, mert a RISC utassítások között vannak elég komplex jellegűek is (pl.: MAD, DP3/DP4, stb.), hanem mikrókód.

    "Számos programnak van PowerPC "kiadása". Szóval a Windowst is bojkottálni kellene. :)"

    A Windowsnak is volt, csak valaki, ahogy mondtad, bojkotállta. Illetve ott az XBox360-on még él, igaz némileg módosult PPC, de lényegében még mindig az.
  • dara
    #28
    Na az meg a másik.
  • dez
    #27
    No és tudod, mi ennek az egyik legnagyobb akadálya? Hogy a legelterjedtebben használt C-fordító az Intel saját C-fordítója, ami néhány dologban "saját utakon jár" -- épp csak annyira, hogy nem kis meló egy komolyabb programot más fordítóval fordíthatóvá tenni... Némileg hasonlít a dolog a korábbi Internet Exproreres trükközésre a MS részéről, vagy pl. az utóbbi a Javaval is hasonlóan bepróbálkozott. Csak erre még nem figyelt fel az EU, az amcsik meg még kevésbé. (Jahh, AMD procikra is szarabb kódot generál, korábban még a SIMD utasítások [SSEx] kihasználását is alaposan megnehezítették az utóbbin [ezért nem használta sok program AMD-n], a 3DNow!-t meg persze sosem támogatták.)

    Tehát az első lépés az Intel fordítójának a bojkottálása kellene legyen. Csak pl. kissé ellene hat ennek az is, hogy nem minden optimizálási megoldás publikus.

    Persze ott van még az endianess eltérése az x86 és PowerPC között, bár úgy tudom, a legtöbb PowerPC már mindkettőt ismeri.

    Linuxon ez főleg nem lenne gond, hiszen ott eleve adott a GCC, mint alap C-fordító (csak az optimizálásán kellene reszelni, pl. a fent említett megoldásokat átültetni). Számos programnak van PowerPC "kiadása". Szóval a Windowst is bojkottálni kellene. :)

    Azt amúgy ugye tudod, hogy a gépi kód már most is azonnal fordításra kerül az x86 procikban RISC jellegű kódra, és az hajtódik végre? Nos, az ilyen fix hw-es fordítás licenchez kötött, de van megoldás: a hasonló, de átprogramozható fordítás, ahol egy adott ISA emulációja program kérdése. Szerintem emulációhoz nem kell licence... (Azt hiszem, a Transmeta is ezt csinálta, csak kicsit megelőzte a korát.)
  • dez
    #26
    szerint = helyett
  • dez
    #25
    Én azt nem értem, miért nem kérdezi meg senki, hogy akkor miért nem pattogott az Intel, amikor még jópár évvel ezelőtt a Chartereddel is gyártatott procikat az AMD? Az ráadásul valóban teljesen külső cég volt.
  • dez
    #24
    Egyátalán nem ez itt a lényeg.
  • dez
    #23
    Szerintem meg azt kellene lelőni, aki kisbetűvel kezdi a mondatokat.
    Meg aki mindenáron semmitmondó általános magyar szavakat akar használni az angol szakkifejezés szerint.
    Kis hülye.
  • dez
    #22
    Huh, az egy dolog, hogy nincs nálatok otthon egy szótár sem, de a net korában ilyet kérdezni...
  • A1274815
    #21
    Erről azért megint szó sincs. Fordított helyzetben ugyan az az eljárás, de kár olyasmiről vitázni, ami meg sem történt és kétséges, hogy valaha is megtörténjen.
  • A1274815
    #20
    Hol itt a cikk?
  • WoodrowWilson
    #19
    Érdekes, hogy azon paráztok, hogy nehogy megszűnjön az AMD (jogosan), mert monopolhelyzetbe kerül az Intel, viszont fordítva már elvesztitek a józan ítélőképességeteket, és annak meg örülnétek, ha az ördögi Intel szűnne meg, és az AMD kerülne monopolhelyzetbe.
  • A1274815
    #18
    "Csinálnak szépen egy PowerPC alapú bika sokmagos procit, és ......
    ....by by Intel..."

    Csak éppen ilyet nem lehet csinálni: a kompatibilitás nagy úr. Csak emulációval futnának a napjainkban elterjedt programok és ráadásul dög lassan. Az x86-tal való kompatibilitás nagyobb monopoliumot élvez, mint a Microsoft a Windows-zal, mint ahogy, bár látszólag sokan nem fognak ezzel a kijelentésemmel egyetérteni, de kit érdekel, igazából ők vannak kevesebben, a Windows a ráépülő programok és a használhatósága/hemi-univerzális mivolta miatt nem csak monopol, hanem jelenleg rendesen nem is kiváltható. Ugyan ilyen az x86 is. Csak míg a Windows-t jelenleg csak a Microsoft gyárgya, x86-atot nem csak az Intel. Magyarán az x86 "monopoliumon" belül verseny van még és ezt foggal-körömmel meg kell védeni.

    Ez a kedves Intel fanatikusoknak is szól.


    Ami további érdekesség, hogy vannak olyan Intel fanatikusok is, akik anti-szemták, de valahogy még sem zavarja őket, hogy az Intel Izraelben gyártat és terveztet többek között.
  • feherf
    #17
    CIKK
  • szily3
    #16
    IBMAMDATI...
    erre valyon mit lepne az intel???
    amugy meg en is intel procit hasznalok, es asszem a kovetkezo is az lesz, de attol meg az AMDvel sokkal jobban szimpatizalok meg az uzletpolitikajuk is szimpibb. Lenyeg h ha az AMD eltunik, nekunk lottek!
  • coolbboy83
    #15
    Hát az Apple-t én is leszerelném a kizárólagos Intel prociról......
    Ha csődbe menne az AMD?? Akkor az IBM kilóra megveszi, mert így is tartoznak neki... egyesítik meglévő erejüket, eldobják a szar x86-ot, amitől már eleve időszerű a szabadulás. Csinálnak szépen egy PowerPC alapú bika sokmagos procit, és ......
    ....by by Intel...
    A szilícium megmunkáló berendezéseket többségében az IBM fejleszti és gyártja..... vajon mi lenne az Intellel:-D??

  • A1274815
    #14
    Nem lérdekelne, mert a többség kénytelen kellett, a könnyeben elérhető olcsobat venné nagyobb menyíségbe. Az Intelnek, meg ugye nem is kicsi az ára, ráadásul, ha a csempészésen még keresni is akarnátok. Max néhány Intel fanatikusnak tudnátok eladni.

    DE a lényege az általam javasolt húzásnak az lenne, hogy mesterségesen növelni az AMD és a VIA részesedését, valamint még az Applet is belekényszeríteni, hogy ne csak az Intellel haverkodjon, ha eladni is szeretne valamit az EU-ban.
  • OldM4n
    #13
    Következő a helyzet: Ha az AMD csődöt jelent, akkor az Intel egyedül marad egy óriási felvevő-piacon. Monopolhelyzetben. Tudjuk mivel jár. Nincs fejlesztés, csak minimális, mert nincs fejlesztési prés, nincs árverseny, mert egyedül van, te pedig annyit adsz a prociért, amennyit az intel kér érte. És nem szívbajosak, ezt már tudjuk! Most az x86 szerződés megtámadásával ki tudja nyírni az AMD-t, ha nagyon akarja. Ha eléri, hogy egy-két évre eltiltsák a gyártástól az AMD-t, akkor annak reszeltek, és az nekünk nagyon nem lesz jó! Ha át is vészeli az AMD (pont az ATI bevételeiből) ezt az időszakot, fejlesztésre bizonyosan nem marad pénze, azaz a per végére mondjuk egy két éves technológia lesz a kezében.. pfff. Szerinted? Desktop fronton van az Intel, van az AMD, és nagyjából pont. A C3 marad laptopba, minimális mennyiségben, nem piaci tényező. A RISC marad szerverben, nagyjából ennyi.

    Nincs valakinek kölcsön egy-két milliárd dollárja? Csinálnék egy CPU gyárat..
  • dara
    #12
    Már csak azért sem akar ilyesmit, mert gondolom akkor a kersztlicencszerződés megsértésére hivatkozva kérné az AMD érintett termékeinek forgalomból való kivonását. Erre gondolom az AMD kérné ugyan ezt az intel processzoraira vonatkozóan. És akkor hirtelen eltünne minden x86 proci, amiben akár milyen formában ott az x86-64... Ergo az intel gyakorlatilag teljes termékpalettája is. Nagy cég az intel, több lábon áll, de ezt nem bírná el.
  • rootkiller
    #11
    Az azért lenne jóó, mert egy két haverral nekiállnánk intelt csempészni amcsiból, vagy ha olcsóbb, akkor kínából, és meggazdagodnánk belőle.
  • Abu85
    #10
    Nem akar itt az Intel semmilyen komoly galibát, csak késleltetni akarja a Foundry létrejöttét. Ha okos az AMD, akkor márciusra időzítik a dumcsit, mert akkorra már ki lesz szervezve a gyártás. Ergo az Intel már nem tud semmit késleltetni.
  • A1274815
    #9
    Az Intelt a verseny ellenes tevékenységei miatt, aminek a bizonyítékait ugyebár "véletlenül" megsemmistette. 2 éver kikéne tíltani az EU-ból, de olyan színten, hoggy még az Apple se hozhatja be termékeiben. Jó kis lecke lenne.
  • jaspercry
    #8
    Egy kicsit meg kell piszkálni a phenom 2 -est overckock!és nem kell annyit várni a renerelésre...ÉN biztos ,hogy most Intelt nem veszek!Icore7 drága.
    Sajna az üzlet háború, a japánok régota igy gondolják,és a háborúban minden
    megengedett,nincs FAIRPLAY.....szegény AMD ,de ugy gondolom ,hogy csak egy kicsit pattog az Intel ,de nem lesznek lépések....
  • WoodrowWilson
    #7
    Így van, senki se vegyen többet Intel procit, mert az Intel a minél nagyobb profitra törekszik! Nehogymár egy piacgazdaságban ez legyen a lényeg!
    Nehogy azt hidd, hogy az AMD nem ugyanezt csinálná hasonló helyzetben. Ilyen a világ.
  • Déta
    #6
    Jajajajajjj, azok a sok kis 5 perc összegyűl majd, vigyázz...

    U.i: Szép dolog, ezen elmélkedni, bár annak jobban örülnék, ha a kis- és nagybetűk, írásjelek meg hasonló semmiségek bevezetését is szorgalmaznátok... Amúgy megsúgom, hogy az idegen szavak szótárában ez szerepel: "licenc - gyártási engedély, gyártási jog". Én nyertem, hahaha.
  • Ahoy
    #5
    nemtökmindegy, hogy licensz vagy licenc, vagy liszensz...

    hanem itt az a lényeg hogy tönkre akarják tenni az AMD-t... undorító amit az Intel csinál...hányok tőlük. Eddig Intel prociban gondolkoztam az új gépbe... de mostmár kizárt. Inkább veszek egy olcsó Phenom II-est, és 5 perccel tovább várok a renderelés végére. Játékra meg VGA kell..OTT pedig egyértelműen az AMD-ATI alázza az nvidiát.
  • DjDano
    #4
    Illetve még annyit kiderítettem, hogy az Angol és Kanadai nyelvterületen a Licenc (Licence) szót használják, az USA-ban meg a License kifejezést
  • DjDano
    #3
    A licenc az eredeti szó, tehát biztosan helyes, a licensz az magyarosított forma de szintén helyes. A liszenszről fogalmam sincs...

  • FlyingV
    #2
    vagy az engedély/felhatalmazás (magyarul) vagy a license (angolul). azt meg pusztán le kéne lőni, aki egy kb ugyanolyan hosszú magyar szó helyett az angolt használja. pontosabban aki ezt elkezdte.
  • B0nFire
    #1
    off.

    Jó lenne már végre tisztába tenni a szó írását és ejtését. Valaki licencnek írja, valaki licensznek, valaki liszensznek. Most melyik a helyes?