Alex

Szélessáv terén jó a hazai helyzet

A KSH ma kiadott jelentése szerint 2008 szeptember végére a hazai internet-előfizetések száma majdnem elérte a 2,2 milliót. Ezek kétharmad része szélessávú megoldás.

Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek köszönhető. Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 62 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet. A szélessávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 35%-kal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, közel 16%-kal. A szélessávú (kábel- és xDSL-) internetelőfizetések száma egy év alatt 24%-kal nőtt.

A statsztikai hívatal közlése szerint 2008 III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 399 volt, 63-mal több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 34 cég tudhatja magának az előfizetések 90%-át. 2008 III. negyedévében az internet-előfizetések száma 5%-kal emelkedett az előző negyedévhez képest. Szeptember végén 30%-kal volt több előfizetés, mint 2007 azonos időszakában.

Az összes előfizetésen belül 2007 III. negyedévéhez képest közel 3 százalékponttal esett a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt), majdnem 5 százalékponttal csökkent az xDSL-, több mint 1 százalékponttal nőtt a kábeltévés- és megközelítőleg 6 százalékponttal lett magasabb a vezeték nélküli szegmens előfizetéseinek részaránya. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben túllépte a 35,6 milliárd forintot, ami folyó áron 22%-kal volt több az egy évvel korábbinál.


Szintén érdekes tendencia, hogy miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak száma tovább esett. 2008 harmadik negyedévének végén - előzetes adatok szerint - 3,2 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 7,6%-a kábeltévés), 138 ezerrel kevesebb, mint 2007 azonos időpontjában és 54 ezerrel kevesebb, mint június végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak végén 31,4 volt. A vezetékes kategórián belül 18% az ISDN-vonalak aránya. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 9, időtartama 12%-kal csökkent az előző év harmadik negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

Az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések (adatcélú forgalom nélküli) időtartama 447 perc volt, ami 4%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,0 percet, internethívások nélkül 2,9 percet tett ki. Még mindig elmondható, hogy az árak mérséklődése és a gyakran jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó akciós díjcsomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek, mint mobiltelefonról. Az összes telefonbeszélgetés időtartamának 74 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki. A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások száma 57, időtartama 60%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #10
    Mindre ráuszítan az összes hivatalt ami csak van.
  • chuky123 #9
    Ez nem csak az internetszolgáltatóknál van ez hogy a régi ügyfeleiket lesz*rják.
    Ahelyett inkább jutalmaznák a hüséges ügyfelet.
    Akcióznak, ha nem figyel a régi ügyfél és nem köti újra a szerzödését akkor neki a régi magassab áron számlázzák ugyanazt a szolgáltatást. Ugyanez van pl. a kötelező biztositásoknál is. Vicc hogy ujrakell kötni ugyanannál a biztositónál a kötelezőt hogy kevesebbet kelljen fizetni. Sztem ilyen is csak MO-n van.
  • balage187 #8
    Nekem 4Mbit/256kbit-es Invitel ADSL-em van, de minthogy tavol vagyok a kozponttol ezert ez valojaban 3,6/210 koruli. Eleg draga, telefonnal egyutt valamivel 10k feletti a havidij, viszont az a sebesseg, ami maximalisan elerheto (3,6/210) mindig megvan. 2004 ota vagyok elofizeto, azota ha jol emlekszem kb. 4-5x volt netkimaradas, ebbol a legtobb esetben elore tajekoztattak emailben, es a kimaradas a hajnali orakban (pl. 4-6-ig) volt. Ket olyan eset volt, amikor elore nem szoltak, de akkor is megjavult 1-2 ora alatt. Szoval ilyen szempontbol elegedett vagyok vele.

    Bar, ha majd egyszer lesz itt is Digi, akkor mar el fogok gondolkodni a valtason.
  • Molnibalage #7
    Nekem 1,5 alatt az Invitelnél 1-szer nem volt 2 óráig és mindig megban a sávszél. Ez dícsérendő. Az ára viszont nem meg az üzletpolotikia amit folytatnak. Már nem volt hűségnyilatkozatom és árat csökkentettek. Igen ám, de én a régi árért kaptam a netet. 10 ropi, 4096/256 kbps. És mindenzt Bp. mellett. Ez egy vicc. Aztán elmentem emeltetni és akkor derült ki, hogy a megduplázott sávszél is olcsóbb már a réginél (amit nekem drágbábban adtak!). Megnézném, hogy a Fogyasztóvédelem mit szól ahhoz, hogy ugyanazt a szolgáltatást eltérő áron adják... A 9 ropi 8192/512 sávszélen sem kell hasraesni... 512 upload? Ez valami vicc? Az... Nem torrentezéshez kell, csak szimplán sokat adatot töltök fel.
  • paleeca #6
    Szerencsés helyen lakhatok ebből a szempontból,mert 4 év alatt 2x volt internet kimaradásom, abból 1x ki is jöttek javítani. Ennyi belefér!
  • KasztnerTokman #5
    T-kábelemem van 4megabites netem van anno még 384kval keztem én mindig full sávszéllel szedek! és ezt nem viccből mondom! viszont néha behal a net föleg régebben akkor havi 1 szer tuti valami gebasz volt, elmegy a központ én meg nézem hogy hova fogyott a Zinternet :'((
    Mostanába mondjuk nem szokta csinálni.
    a csak akkor nem hogyha tényleg az adott távoli szerver nem tud kiszolgálni ilyen kapcsolattal pl rapidshare,filefront.
    Többi szolgáltatót nem próbáltam még mert itt nincs is adsl és UPC.
  • rewel #4
    Csak azért, hogy okulj is, ne csak ócsárolj....
    Román szélessáv
  • schrank #3
    a digi is csak addig jó amíg ló...sz előfizetői tábora van majd ha neki is lesz fél millió előfizetője megnézem mit tud a román technológia ...
  • nnnnnn3 #2
    Szélessáv téren jelenleg csak a DIGI-nél mondható hogy "jó" a helyzet. A többi szolgáltató a UPC-vel az élen elmehetnek valahova. Fejleszteni is kellene a hálózatot nem csak a "maximális"/"elméleti"/"sosem éred el" sebességeket hírdetni...
  • Alwares #1
    350kbps-el töltök a 8 megás netemmel meg, hogy most hogy ledobott 10-edjére a Tszar valahogy ezt nem nagyon tudom értékelni....