MTI

EU: 86 forintról akár 30-32-re csökkenhet az SMS átlagára

Ha megvalósul az uniós távközlési biztos terve, akkor a magyar mobil előfizetőknek az eddigi átlagosan 86 forint helyett csak 30-32 forintba kerül egy SMS küldése az unión belül - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke.

Pataki Dániel, aki egyben az Európai Hírközlési Hatóságok Szövetségének (ERG) is az elnöke, hozzátette: bár egyelőre még nem hivatalosak az elképzelések, üdvözlik a kiszivárgott terveket. Aláhúzta: a tervezet visszatükrözi az ERG javaslatait, amelyeket a nyáron terjesztett az uniós bizottság elé. Az elnök elmondta: az ERG javaslatai között a hangpiaci szabályozás 2010 utáni meghosszabbítása szintén szerepelt. Ha ez megvalósul, akkor folytatódik a tavaly nyáron megkezdődött tendencia, s 2013-ig az unióban tovább csökkennek a hangromaing árak.

A brüsszeli tervek a hét elején szivárogtak ki: az elképzelések szerint a jelenleginek mintegy harmadára csökkenhet az Európai Unión belüli nemzetközi SMS-ezés díja. Értesülések szerint a jelenlegi mintegy 29 eurócent helyett a jövőben 11 centre csökkenne a más tagországba küldött SMS-ek ára. Viviane Reding, az unió távközlési biztosa a következő hetekben tervezi a testület elé terjeszteni a tervet, hogy abból hivatalos javaslat lehessen. A luxemburgi biztos most kezdte el köröztetni a részleteket a brüsszeli illetékesek között, hogy azok előzetesen tanulmányozhassák elképzeléseit.

Az adatok szerint évente mintegy 2,5 milliárd szöveges nemzetközi üzenetet váltanak mobiltelefonon az EU-ban. A más országba küldött SMS-ek ára jelenleg esetenként tízszeresére is rúghat a helyi üzenetekének. A Reding-javaslatot a bizottság után még az Európai Parlamentnek és az EU-tagországoknak is jóvá kell hagyniuk.

Információk szerint a biztos azt is kezdeményezi, hogy további három évvel, egészen a mostani uniós költségvetési időszak végéig hosszabbítsák meg a mobiltelefonos nemzetközi hívások árának kötelező érvényű korlátozását is. Utóbbit tavaly határozta el az EU, és a bizottság szerint egyértelműen sikernek bizonyult. A tervek szerint az internethasználat ára is jelentős mértékben, megabájtonként egy euróra csökkenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #4
    remélem, hogy ezáltal a belföldi SMS ára is csökkenni fog. 4-5 éve vettem Praktikum kártyát és mind a percdíj, mind az SMS 36Ft volt akkor. véleményem szerint pedig még mindig ugyanannyi, mert az eu-s szabályozás csak annyit ért el, hogy ne emeljék, csökkentésről szó sincs.
  • Molnibalage #3
    Azt árulja már el valaki, hogy miért van pofájuk több pénz kérni külföldre telefonálásért? Alapvetően a nagy mumutcégek ott vannak mindenhol nem? MINDEN országban ki kellett építeni a helyieknek a hálózatot, tehát szó sincs semmiféle plusz költésgről. Technikailag mi kerül többe azon, hogy messzebre is megy a jel? Magyarázza meg már ezt valaki meg. Én nem értem..
  • Tetsuo #2
    Azert az megse jarja, h mindenki hatarok nelkul utazgat munka, v eppen szabadsag ugyben, a kibszott telefont meg nem lehet hasznalni mert qrva draga..
    V a zsebedben 3 simkartya.. ha unio, akkor legyen unio. Mindenhol egyforma arak es szolgaltatas.
  • hiftu #1
    Jaj de jó! A percdijak meg majd felszöknek az egekbe.
    Senki ne higyje, hogy a társaságok csak úgy szó nélkül lenyelik ezt.
    Ha csökken a profit, akkor kevesebb pénz jut fejlesztésre.
    Ha kevesebb a pénzük, akkor lemaradnak a versenytársaktól és
    könnyebb célpontjai lesznek egy ellenséges felvásárlásnak.
    Ezt egyik cég sem akarja. Valahonnan vissza fogják pumpálni a kiesett
    bevételeket.