MTI

Harmadára csökkenhet a külföldi SMS ára

Közel egyharmadára csökkenhet az Európai Unión belüli nemzetközi sms-ezés díja az Európai Bizottság illetékesének most kiszivárgott terve szerint.

Viviane Reding távközlési biztos a következő hetekben tervezi a testület elé terjeszteni a tervet, hogy abból hivatalos javaslat lehessen. A luxemburgi biztos most kezdte el köröztetni a részleteket a brüsszeli illetékesek között, hogy azok előzetesen tanulmányozhassák elképzeléseit. A szerdán kiszivárgott értesülések szerint a jelenlegi mintegy 29 eurócent helyett a jövőben 11 centre csökkenne a más tagországba küldött sms-ek ára. Évente mintegy 2,5 milliárd szöveges nemzetközi üzenetet váltanak mobiltelefonon az EU-ban. A más országba küldött sms-ek ára jelenleg esetenként tízszeresére is rúghat a helyi üzenetekének.

A Reding-javaslatot a bizottság után még az Európai Parlamentnek és az EU-tagországoknak és is jóvá kell hagyniuk - mindkét fórumon még viták várhatók a témában. Reding azt is kezdeményezi, hogy további három évvel, egészen a mostani uniós költségvetési időszak végéig hosszabbítsák meg a mobiltelefonos nemzetközi hívások árának kötelező érvényű korlátozását is. Utóbbit tavaly határozta el az EU, és a bizottság szerint egyértelműen sikernek bizonyult. A tervek szerint az internethasználat ára is jelentős mértékben, megabájtonként egy euróra csökkenne.

Mint már Reding korábban jelezte, javasolja a hívások árának másodpercenkénti kalkulálását is a jelenleg sok esetben alkalmazott percenkénti számítás helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!