MTI

EU: júliusig kikényszerítenék az olcsóbb külföldi sms-küldést

Az Európai Bizottság július 1-ig - a nyári utazási főidény kezdetéig - rá akarja kényszeríteni az uniós mobilszolgáltatókat, hogy a külföldi sms-szolgáltatási díjakat csökkentsék.

A szolgáltatók július 1-ig kapnak haladékot az adatszolgáltatási barangolási díjak mérséklésére, amennyiben ezt nem hajtják végre, az EU-bizottság beavatkozik - közölte Viviane Reding uniós távközlési biztos.

A távközlési szabályozó hatóságok európai uniós csoportja (ERG) soros elnökségét ellátó Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden Brüsszelben ezzel kapcsolatban elmondta: a tavalyi uniós rendelkezés következtében a tagországokban drasztikusan csökkentek a hanghívások barangolási díjai. Magyarországon augusztusban 220-250 forintról 140 forint körüli összegre csökkent a külföldről kezdeményezett mobilhívások ára, a hívásfogadásé pedig mintegy 70 forintra.

A tapasztalatok szerint a szolgáltatók árai beálltak nagyjából az árplafonra, nem alakult ki nagy aláígérési verseny. Az ERG szerint a szabályozási mechanizmust fenn kell tartani, tehát a fogyasztó arra számíthat, hogy a jövőben is a mostani, vagy annál valamivel alacsonyabb áron mobiltelefonálhat külföldről.

Tekintettel arra, hogy az sms esetében is jelentősen meghaladják a mostani árak a tényleges költségeket - miként a tavalyi szabályozás előtt ugyanez volt a helyzet a hanghívások tekintetében -, az ERG azt indítványozza az Európai Bizottságnak, hogy az - mint az EU végrehajtó testülete - kezdeményezze az árplafon rendszer kiterjesztését az sms barangolási díjszabására is.

Az ERG ugyanakkor szorgalmazza, hogy tegyenek lépéseket az úgynevezett "sokkoló számlák" ellen. Gyakran előfordul ugyanis, hogy valaki külföldről hazatérve irtózatosan magas adatbarangolási számlát kap kézhez. Hogy senki "ne szálljon el", hasznos lenne, ha a szolgáltatók "átláthatóságot célzó intézkedéseket" vezetnének be, mondta az MTI-nek Pataki. Mint hozzátette, felmerültek olyan elgondolások, hogy adatbarangolás esetén legyen mód limitbeállításra, vagy olyan jelzőrendszer működtetésére, amely mutatja, hogy összegben "hol tart" a fogyasztás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!