67
  • kjasfhasdfasd
    #67
    Mert bármennyire hihetetlen, egy hardver is elöregszik.
    "Igen, 10-20 évente, lehet, hogy alakitanak rajta. És?" ez jó volt!
  • Vardar
    #66
    Igen. Pontosan. Falkland-szigeteknél meg előre nem kalkulált probléma lépett fel?:D
  • god25
    #65
    ...és miért nem LINUX??
  • r4pt0r
    #64
    Az az emberekről 1 véleményem, és nem a témáról nem ugyanaz.

    És mint írta már Kheller pár 100x 4 éve üzemel a win, és mindig vannak gyakorlatok is, nem 1 helyben állnak a hajók. Ezért nem tudom miért is lenne igazuk az itteni embereknek. :D

  • Sanyix
    #63
    #41

    nem biztos hogy pont így ilyen gombos probléma lesz, de valami hasonló. Jól hiszik.
  • r4pt0r
    #62
    Igen csak én itt még nem írtam. De biztosan. Ellenben itt sok ember azt hiszi hogy csak leemeltek egy progit a polcról és feltették. És majd amikor harcolnak nem fog lőni mert nem kompatibilis a gomb a progival, hát persze. :D
  • torcipepe
    #61
    volt az az eset is, mikor a nemzetközi űrállomás win-es gépeire vírus került és mindenki rögtön elkezdte szidni a wint vagy elkezdett jajveszékelni, hogy most a hekkerek a földnek irányítják az állomást. azt viszont senki nem vette észre, hogy azokat a gépeket arra használják, mint mindenki más: netezni. és hogy semmi köze nincs az irányításhoz.

    és hogy mennyire megbízható a win célfeladat ellátására?? anyám munkahelyén egy taxiközpontban fut egy regisztráló rendszer, ahová be lehet írni az utas adatait. szerintem az a gép még életében nem volt újraindítva vagy ha újra is volt, tuti nem a legnagyobb forgalom közepén. és milyen gép?? egy HP Vectra, olyan amit szarér-húgyér árulnak + egy CD-író, hogy ki lehessen menteni az adatokat. nincs rajta internet vagy játék, fut a program és kész.
    a haditengerészeti gépek is ugyan ilyen módon üzemelnek majd, csak egy helyi hálózat kapcsolja őket össze. ha a tengerészek netezni akarnak, akkor elsétálnak szabadidejükben egy olyan terminálhoz, amin van net, ami csak azért van ott, hogy netezni lehessen rajta.
  • Kheller
    #60
    "Azért, hogy egy általános célú operációs rendszer elfut azon a gépen már eléggé behatárolja a hardvert"

    igen, x86 vagy x64. Mi a probléma vele? Mit használjanak helyette? A "más" platformon elérhetőek a szükséges alkalmazások, fejlesztő, tesztelő rendszerek?

    "Az xp meg arra utal, hogy nem lehet olyan hű de nagyon régi."

    8-10 év azért elég réginek tűnik.

    "Azonkívül biztos felújítják azokat a hajókat néha és akkor logikusnak tűnik a hardver cseréje is, bármilyen tuti is az."

    Igen, 10-20 évente, lehet, hogy alakitanak rajta. És?
    Az meg, hogy neked "logikus" hardver cseréje az nem sokat jelent. Magyarázd meg, egy ilyen speciális környezetben minek kéne egy jól működő hardvert cserélgetni, ha teljesitménye többszörösen is elegendő a használt feladatra.

    "A linux nem határolja be annyira a hardvert, pl többféle processzoron futtatható. "

    mint a gyakorlat is mutatja, a kutyát nem érdekelte, hogy a linux hány féle processzoron tud futni, nem ez volt a fontos, hanem hogy fél évtizede a haditechnikában bevált, stabil programokat tudjanak használni, fejleszteni, tesztelni, üzemeltetni. Erre nekik a win volt megfelelőbb, nem a linux. Felesleges ezen pörögni, sajnos cáfolja a "win megbizhatatlan" FUD-ot, de ez van, el kell fogadni.
  • Sanyix
    #59
    Francnak kell 2 milliót kivágni egy ingyenes szoftverre, francnak kell 150 millából egy egyhétvégés honlapot csinálni, francnak kell több milliárdot 1 méter autópályára költeni... pénzért, jó kis lecsippentett pénzekért. Sokat aludtál mostanában? :D
  • Sanyix
    #58
    Az egyik te vagy?
  • Sanyix
    #57
    "de mint már kiemeltem 4 éve winen fut a brit haditengerészet és az ott szerzett TAPASZTALATOK alapján döntöttek a további bevezetés mellett"

    És irakot is az ott gyártott vegyi fegyverek miatt támadták meg, meg a télapó is létezik, és a gólya hozza a gyereket :D
  • HENCIG
    #56
    Ez nagyon kicsi verne gyulus!
    Előbb-utóbb biztosan megjelennek majd valami akcióparódiában ezek a hibaüzik.
    De az életben....
  • HENCIG
    #55
    Nincs jobb! Ezért használják!
    több:
    Mi az a kékhalál?
    Mi az a fagyás?

    Miért lehetne feltörni ha nincs rajta net?
    Utoljára a milleniummal volt fagyásom és kékhalálom, de azzal rendesen!
    Már az elején megjegyeztem a Vistával kapcsolatban, hogy előbb-utóbb a millenius sorsára jut....csak az eszetlen fogja használni...
    Hát azért kezd bejönni még ha nem is tetszik egyeseknek.
    Mindig óvakodunk az ujdonságtól...nem!
    Az xp igenis király! No és azt hallom, hogy a Win7 is király lessz!
    Hát várom szeretettel a Win7 EE simplicity-t :D

  • Griphons
    #54
    Csak néhány gondolat, ami a hír kapcsán az eszembe jutott:

    "Hiba történt a B34-FRt1112165 Légelhárító Löveg telepítése közben. Próbálja meg a telepítést újra, vagy lépjen kapcsolatba a rendszergazdával"

    "Ön biztosan azt szeretné, hogy a B34-FRt1112165 Légelhárító Löveg működésbe lépjen, és becélozza a közeledő rakétákat? Ha igen kérem üsse be a 16 jegyű aktivációs kódot, és a megerősítő e-mailben található linkre kattintva elindíthatja a kilövést. Ha nem sikerülne időben megtennie ezeket a lépéseket, kérem nyugodjon békében!"

    "Az érzékelő rendszer nem talál ellenséges objektumokat, kérem szűkítse a keresést további kulcsszavak megadásával, vagy vegye igénybe Live Search szolgáltatásunkat!"

    hihihi :D
  • mousee
    #53
    Mondjuk a BKV-nál az XP-s jegyautomatákat én se értem. Mi a francnak egy ilyen egyszerű kütyüre egy XP licensz árát kivágni az ablakon?

    #45 Nem kötekedésnek írtam, hanem példaként...
  • kjasfhasdfasd
    #52
    Azért, hogy egy általános célú operációs rendszer elfut azon a gépen már eléggé behatárolja a hardvert. Az xp meg arra utal, hogy nem lehet olyan hű de nagyon régi. Azonkívül biztos felújítják azokat a hajókat néha és akkor logikusnak tűnik a hardver cseréje is, bármilyen tuti is az.
    Pont azért nem értem, hogy egy célrendszert miért kell általánosra cserélni. Habár ma már a bkv-s jegyautomatákon is xp fut.
    A linux nem határolja be annyira a hardvert, pl többféle processzoron futtatható.
  • DjDano
    #51
    Tudod az a nevetséges, hogy szinte minden nap szénné égeted magad és nem tanulsz belőle....
  • Kheller
    #50
    pontosan.
    ez valamilyen betegség lehet.
  • r4pt0r
    #49
    Mondjuk itt már megszokja az ember, hogy SGn vannak a világ legjobb tudósai, fizikusai stb. Ha valamit itt megmondanak az bizony úgy van. :D
  • Kheller
    #48
    Ja igen, mert a haditechnika már csak úgy van, hogy valaki letelepiti, aztán úgy áll használat nélkül évtizedekig, aztán biznak benne, hogy majdcsak működik. És még véletlen sincsen gyakorlatok havonta többször is, ahol az utolsó gombnyomásig letesztelnek mindent.
    Annyi itt a hozzáértő ember, nem értem miért nem titeket kérdeznek meg, hogyan is kell ilyen rendszereket üzemeltetni, elvégre mindenhol tökkelütött idióták dolgoznak, bezzeg itt összegyűlt a haditechnika és hadiinformatika krémje
  • Vardar
    #47
    Mert az elmúlt 4 év alatt annyi rohadt sok éles helyzet volt. Húha meg sem tudom számolni.
  • Kheller
    #46
    "Mindezek fényében nem lehet azt mondani, hogy speciálisan a haditengerészet céljaira fejlesztetté volna, "

    ahogy a linuxot sem, és még egy csomó más rendszert sem. A lényeg nem ebben van, hanem pl a fejlesztő eszközökről, tesztelhetőségről stb. Nekik erre feladatra a GYAKORLATBAN a win évek óta bevált. Most bevezeték mégtöbb hadieszközön, ennyi az egész.
  • Kheller
    #45
    akkor már csak azt áruld el mi a frász köze van egy szuperszámitógépnek (ami az esetek 99%-ban egyetlen primitiv műveletet vagy feladatsort hajt végre x millió processzoron/gépen) egy hadihajó vezérlőrendszeréhez...
  • mousee
    #44
    Minden helyre a megfelelő OS kell és kész. Amúgy körbenézel, pl hány szuperszámítógépen fut win? :P

    Amúgy meg kikérem magamnak, a gépemen 2008. március közepe óta nincs windóz :)
  • Doktor Kotász
    #43
    Akkor most már értem, hogyan fordulhatott elő a falklandi háborúban, hogy egy számítógép fagyás miatt nem tudtak tüzelni a fenyegető argentín repülőre, és annak sikerült egy irányítatlan bombával telibekapni a hajójukat.
    MS szoftver futott azon a hajón is. :-)
  • ziipp
    #42
    Jól rámutatsz a lényegre, de pont ez kérdőjelezi meg a döntés helyességét. Számukra nem kell csili-vili oprendszer, hanem az a fontos, hogy biztosan üzemeljen akár évtizedekig. Az XP viszont pont arról szól, hogy a felhasználókat megörvendeztessük mindenféle extra szolgáltatásokkal, szép felülettel, egyszerű kezelhetőséggel, stb. Mindezek fényében nem lehet azt mondani, hogy speciálisan a haditengerészet céljaira fejlesztetté volna, nem beszélve a biztonsági kockázatról, hiszen napjaink egyik legelterjedtebb oprendszere.
  • r4pt0r
    #41
    Hagyd itt sok pistike van akik nem látnak ki az ablakon.
  • Kheller
    #40
    "Rengeteg dolog volt a világon amit jónak gondoltak aztán élesben elhasalt"

    Akkor tizedszer is idézném: "A Windows 2000 immár négy éve teljesít szolgálatot a felszíni flottában"

    A win már BIZONYITOTT ilyen környezetben. A linux még nem... Valószinűleg ezért választották azt és nem freedos-t. Másrészt nyilván elég sok vezérlőszoftverük készült el a korábbi években winre, amik szintén nem pistike szintű termékek.
  • Vardar
    #39
    Jaaa:D Hát mondjuk ennyi erővel ami nem szárazföldi minden veszélyes.
  • Amcir
    #38
    Én tengeralattjáróra nem szállnék arra utaltam egy merülő fémkalitka csodálom a rajtuk szolgáló tengerészeket na ez más téma. Hát tény hogy van jobb de rosszabb is.
  • sbela
    #37
    Szerintem az M$ odadta a kódok egy részét vagy egészét, és azért alkalmazzák ezt, mert ha megpatchelik egy kicsit a biztonsági részét a winnek akkor már nem is olyan rossz. Szerintem.
  • Vardar
    #36
    Jah, meg FreeDOS, OpenSolaris meg minden:D
    Én igen is rászállnék egy Linuxos tengeralattjáróra. Mivel a Linux eléggé testreszabható képesek lehetnek az angol flottánál létrehozni egy a követelményeknek tökéletesen megfelelő rendszert. Bár itt a kész vs. fejlesztett termék a fő kérdés. A lényeg az, hogy az XP-nél van JOBB IS, ROSSZABB IS.
  • Vardar
    #35
    Rengeteg dolog volt a világon amit jónak gondoltak aztán élesben elhasalt:D Én egy külön erre a célra specializált rendszerrel nagyobb biztonságban tudnám magamat. De majd az idő úgyis megmondja, hogy helyes döntés volt e.
  • inv
    #34
    ahogy mondod :D
  • Alfa Of NS
    #33
    Furcsa tényleg egy kicsit, de egyrészt a WinXP önmagában alapvetően megbízható. Tán a Siemens az akinek az ipari tesztjén átment, gyárban lehet használni. Az angolok meg amúgy sem túl hülyék, ha tpasztalataik alapján jó nekik, akkor valszeg meg is felel.
  • Zoleeca
    #32
    Nem az első eset lenne, hogy a Microsoft nyújt támogatást kiöregedett operációs rendszerekhez is (amikhez hivatalosan már nincs) - természetesen szép nagy pénzmagért. Ez talán még mindig jobban megéri mint lecserélni mindent egy újabb rendszerre. Azt meg nem tudom miért hiszi itt mindenki, hogy egy windows van aminek egyik keze a netrelóg a másik meg irányítja a hajót. De persze itt jól meg lehet mondani, hogy "hú hát de hülyék ezek! Hát ha engem megkérdeztek volna, tutira megmondtam volna hogy ez tök hülyeség!!! Hát ezek nem normálisak!"

    De most komolyan...
  • flexike
    #31

    Ahhaa!!

    Mostmár értem miért veszi át olyan hamar a világ felett a hatalmat a SKYNET !!!


    :-)
  • Kheller
    #30
    Mi köze a hardver régiségének ehhez? CÉLRENDSZER, hozzá valós speciális driverekkel, programokkal.

    Egyébként egyáltalán nem ritka, hogy sokéves vagy évtizedes hardvereket használnak ilyen helyeken, mivel azokat bitszintig teszteltek már, vagy akár olyan szinten tesztelték, hogy az összes elágazás összes lehetséges értékét kipróbálták már. A teljesitménye meg bőven elegendő a célprogramok futtatására, igy értelme sincsen a legújabb (katonai szempontból teszteletlen) hardvereket belerakni.
    Mondom, nagyon el kéne vonatkoztatni, az otthoni kis homokozókból, ez egy más világ.
  • kjasfhasdfasd
    #29
    ha jól emlékszem az állam bárhány gépen használhat MS terméket azért a fix összegért amit fizetünk, gondolom az angoloknál is hasonló a helyzet... így tényleg olcsóbb, kivéve, ha nem lesz elég hatékony az új rendszer
  • Amcir
    #28
    Mitől maradt benne az előző post?