SG.hu

Iparági összefogás az IKT szakemberhiány mérsléklésére

A mai napon a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT), a magyar kormány, a parlamenti pártok képviselői és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodását írt alá a TITAN kezdeményezés felkarolásáról.

Az Informatikai Albizottság mai rendkívüli ülésén jelentették be a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács és a magyar kormány közösen indítandó, TITAN ("Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére") elnevezésű kezdeményezését. A MEFIT és az általa képviselt informatikai iparág részéről számos ötlet és elvárás merült fel a szakemberhiány csökkentésére, az EU forrásokból megvalósuló e-képzettségi képzések hatékonyabbá tételére. Megfogalmazódott az igény egy, a célokat minél tökéletesebben szolgáló képzési keretprogram lefektetésére és gyakorlatba való átültetésére.

A MEFIT által körvonalazott, most életre hívott TITAN Keretprogram elsődleges és legfontosabb célja az IKT-képzettségek foglalkoztatási fókuszú fejlesztése Magyarországon. Elsősorban a magyar vállalatok európai és nemzetközi versenyképességének növelésére és a digitális gazdaság követelményrendszerének elsajátítására fókuszál. Céljai között szerepel a KKV-k technológiaváltáshoz való alkalmazkodásának felgyorsítása, a munkáltatók képzési kultúrájának a piaci követelményekhez igazítása, az egységesített akkreditációs és certifikációs pillérek felállítása, illetve a képzésben részesülők pályázati adminisztrációs- és önrész-terheinek minimalizálása.

"Az Informatikai és hírközlési albizottság nevében szívből üdvözlöm a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács tetterejét, segítő szándékát és szakértelmét." - mondta Márfai Péter, a Gazdasági és informatikai bizottság Informatikai és távközlési albizottságának elnöke. "Az albizottságban dolgozó öt parlamenti párt mindegyike támogatja a magyarországi e-Befogadás ügyét, és azt az összefogást, ami az e-képzettségeknek a tudáspiramis szintjeihez való igazodását segíti elő. A TITAN Program olyan sikerekkel kecsegtet a magyar gazdaság és társadalom felzárkóztatásának tekintetében, melyek elérése megkívánja a legszélesebb körű szakmai és politikai támogatást - mi ebben megbízható partnerek leszünk."

A keretprogramot a Microsoft Magyarország, a Cisco Magyarország, a HP Magyarország, az Intel Magyarország, a Magyar Telekom, a Revolution Software, az Xapt, a FreeSoft, valamint az Inforum, az IVSZ, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Enterprise Europe Network-ből álló állandó szervezet, a MEFIT (Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács) alakította ki, és bízta meg a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványt a program hosszú távú menedzselésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!