20
  • uniu
    #20
    ugyan el kell tartani azt a sok inyenélőt, hiszen kik szavaznák meg ezeket a neokomcsikat újra és újra ?
  • bakagaijin
    #19
    EU-ban a 2/3-os adó (a teljes bérköltségből, nem a bruttóból) nagyjából ugyanaz, kb 10% különbség van. Ha ettől eltérőt akar valaki akkor EU-t is el kell hagynia :). Mondjuk az is igaz, hogy munkavállalóként ezzel nem fogsz találkozni, csak a nettó-bruttó százalékkal. Ebben Mo valóban a top az EU-ban.

    Tinman, Te pedig szerintem sürgősen keress valami más helyet ha kétdiplomás IT/közgazdász vagy, 600 bruttót ilyen paraméterekkel nem nehéz találni.
  • Hedgehunter #18
    Pakolj ossze es hagyd ott az orszagot...
  • Zoleeca
    #17
    Soha?
    A legjobb még az örökösödési adó vagy mi a szösz...
    Meg a rengeteg illeték, amit azért fizetsz hogy a te adódból eltartott közalkalmazottak elvégezzék a munkát, ami a feladatuk lenne (nem velük van ba).
  • Admiral
    #16
    Azt azért valaki megmondhatná, hogy a drágalátos állam mikor óhajtja lejjebb vinni a jelenleg kb. 80%-os (!) adókat... Igencsak kezd elegem lenni abból a rabszolgatartásból, ami itt van.

    Nem elég, hogy eleve szénné adóztatják a fizetésemet (kb. 60% -ot kapásból lecsípnek róla), ha ezek után én bármit vásárolni merészelek, még azután is igencsak tekintélyes adót kell fizetnem (20% ÁFA, benzin kb. 50%-a is adó, lakásvásárlásnál több százezres illeték, ilyen adó, olyan adó, stb.)

    Szóval, nagyon elegem van abból, hogy a napi 8 órából 6-ot az állam részére rabszolgaként dolgozom, és ezért szinte semmit sem kapok cserébe. (Max. azt, hogy ha tiltakozni merészelek, megpróbálják kilőni a szememet gumilövedékkel.) Miközben tudjuk, hogy hova megy a pénz valójában (bizonyos ingyenélő népcsoportok eltartása, tolvaj politikusok és holdudvarának meggazdagodása, 40 évesen nyugdíjba menő rendőrök, stb.)
  • JTBM
    #15
    Nagyon egyszerű, CIB honlap, 60M forint hitel, 120 hónap és ennyi. ;-)))

    Ha nem számítjuk a havi 700K lakhatási költség különbséget, akkor persze tényleg hasonló a költség vidéken és Bp.-en. De ez ugye nem egy elhanyagolható tétel a családi budget-ben...

    A napi elvesztegett 2-3 óra utazási idő többlet ugyan nem pénz, de évek az ember életéből...
  • mrzed001
    #14
    A programozó TERMELŐ munkát végez ... míg az általa megtermelt javakból eltartott KÖZALKALMAZOTT NEM!
    És ha már az ő munkájából eltartott megkeresi a magáét (tudjuk milyen horror magas bérek vannak egyes állami intézményekben ugyebár), akkor ugyan az őt megfizető miért ne keressen jobban ???
    Ez persze csak az egyik érv.

    Fel lehetne hozni azt is, hogy éppen a programozók, akiknek a LEGESLEGlogikusabban kell gondolkodniuk, hiszen a szgép egy a tiszta logikára épülő "állat".

    Vagy azt, hogy a fejükre ültetett managerek és semmirekellő vezetők mennyivel JOBBAN keresnek, pedig nem egy közülük sík hülye ... (a programozó el tudná a főnökének a munkáját végezni, az viszont az övét SOHA ... és programozóból nem lehet vezető, merthogy akkor mégis ki a fax fogja megcsinálni a melót ???)

    Amúgy torreadorzzal is egyet kell értenem, főleg a végén amit írt.
  • orkaman
    #13
    hogy jött ki neked 1 milla/hó?
    lol.

    amúgy hozzáfűzni valóm:
    lakás/ház tényleg drágább, ez nem vitás. De az össes többi egyforma, vagy még olcsóbb is Bp-en. Fűtés, villany, víz nincs különbség. élelmiszer dettó. Talán még pár szolgáltatás (fodrász, kozmetikus, kertész, inas :P) drágább. Meg persze hozzá lehet adni a napi munkábajárás miatti időveszteséget. Én gyalog 20 perc alatt benn vagyok a munkahelyen. Busszal 25-30. Bicajjal 5. Autóval 8-10.
    Persze ha nincs hó értelemszerűen bicajjal megyek. Azaz napi 10 perc az időveszteségem. (20 perc de akkor már vitem és hoztam a gyereket a suliból.)
    A többi mehet hobbi/család/otthoni teendők.

    Amúgy vidéki megyeszékhely. informatikai munkakör. És nem írom le mennyit keresek mert meg leírni is fájna. Lényeg hogy nem éri el az átlagfizetést. (nem a szellemi/diplomást, hanem úgy általában.)
  • JTBM
    #12
    Egy hasonló adottságokkal rendelkező (jobb) lakás nm ára Bp.-en 600K+, vidéken 150-250K.
    Tehát 100nm-es lakás Bp.-en 60M+, vidéken 15-25M.
    Törlesztő (10 év-re)
    Bp. (60M): 1 003K / hó
    Vidék (20M): 334K / hó

    A rezsiköltség marginális a lakás bekerülési költségéhez képest - az egyébként nagyjából ugyanannyi, Bp. max. 10-20%-al drágább a magasabb szakember árak miatt.
  • Tinman #11
    Az iskolában dolgozó rendszergazdák az IT hierarchia legalja. Először azt hittem 1-2-nél, hogy csak ők ilyenek... de nem. Fele simán szakbarbár.
  • AgentKis
    #10
    "A statisztikából megint rendesen kimaradt, hogy hol van a munkahely. Vidéken minimum a felébe kerül a megélhetés - a lakhatási költségek miatt."

    Te hol laksz? Rózsadomb??

    Én vidéken (délalföld) egy átlag (2 szobás panel) lakás rezsije itt 35e körül van/hó. A törlesztője is kb. ennyi 20 évre...
    BP-n ugyanez 30e rezsi és 45-50e törlesztő. Hol is van az a dupla költség?? Viszont errefelé egy 30-35 éves informatikus (elég sok ilyet ismerek és én magam is az vagyok.) bére nem éri el a 200 nettót. Esetleg néhány banknál, de a 300at ott sem. Aki meg iskolában dolgozik rendszergazdaként, örül ha 100at megkap. Igaz, hogy ő tényleg otthon van 4kor...
  • JTBM
    #9
    Abban tévedsz, hogy kevered a kommunizmust a szocializmussal. 1989 előtt kommunista rendszer volt Magyarországon, 1989 óta van szocializmus. Kapitalizmus utoljára a II. v.h. idején volt.

    Kapitalizmus magas béreket jelent + alacsony adókat.

    Kommunizmus: Állam termel és osztja szét a dolgokat pofára - 1989 előtti Magyarország.

    Szocializmus: Piac termel, az emberek pénzének 60%-át az állam lenyúlja, 25%-ból működik és közszolgáltat, a ~35%-ot pedig szétosztogatja pofára.

    Kapitalizmus: Piac termel, ~30% a munkabérre jutó adószint, az emberek pénzének ~25%-át az állam elkölti működésre és közszolgáltatásokra és ~5%-át szétosztogatja pofára.

    Minél többet osztogat az állam, annál kisebb a hatékonyság és ezzel együtt kisebbek a fizetések is.
  • torreadorz
    #8
    "Sajnos ezt jelenti a szocializmus, alacsony béreket és magas adókat... "
    Nem nem ezt jelenti. A szocializmus alacsony béreket jelentett minimális adózással. Cserébe kaptál egy nem túl magas szolgáltatást de azt mindenkinek nagyjából egyforma volt.
    A kapitalizmus meg magas béreket jelent de nagy jövedelemkülönbségekkel.

    Na most ehhez képest magyarországon jó magyar szokás szerint a két rendszer összes negativ elemét átvettük, a jókból meg egyet sem.
    Azaz kurva magas adók, kurva alacsony bérek, kurva szar ellenszolgáltatás (lásd egészségügy stb) és óriási jövedelemkülönbséget.

    Legjobb példa erre a kapi-szocializmusra pl. az állami tenderek. Látszólag kapitalizmus van, mert ugye megtendereztetik pl. a beszállított, valójában meg szocialista hagyomány szerint ugy irják ki hogy a sogor koma csókos nyerje meg, lehetőleg a legdrágább áron mert abból lehet sokat lopni.

    Tinman:
    "300k nettó... gyerekek, azt ki kell termelni!"
    Rég ki van termelve. Ez bruttóba kb. 600 ezer forintot jelent. Az elveszett részét keresd az eltartott cigányokon, a leszázalékolt 30-40 éves álrokkant nyugdijasokon, az 5xös áron épitett 4-es metrón, az alföld országában épülő végeláthatatlan völgyhidakon és az alföldbe fúrt alagutakban...
  • Tinman #7
    300k nettó... gyerekek, azt ki kell termelni!
    IT placcon dolgozok elég régóta, de ilyen fizetésről álmodni sem mernék, helyette alig keresek többet, mint egy közalkalmazott, aki már 4-kor otthon van.
  • JTBM
    #6
    A statisztikából megint rendesen kimaradt, hogy hol van a munkahely. Vidéken minimum a felébe kerül a megélhetés - a lakhatási költségek miatt.

    Nyugattal összehasonlítva nem szabad elfelejteni, hogy a 300K nettó a 60%-os adó és járulék miatt pont 750K adó előtti fizetés jelent, ami már Nyugat-Európában is elmegy (€36K/év)
    De ott a fizetés erre a részére csak 25-30%-os adó és járulék sarc jut, tehát ott nettó 525-563K lenne a fizetése egy ugyanannyit kereső dolgozónak. Ráadásul Nyugat-Európában (áltában) nem megy 50% felé a teljes adó és járulék sarc mértéke magasabb fizetésnél sem.

    Sajnos ezt jelenti a szocializmus, alacsony béreket és magas adókat...
  • matrix01
    #5
    Egyrészt nem nevezhető soknak a 300k, pláne ha informatikáról beszélünk. Kevés olyan embert ismerek az informatikusok között, aki 40 éves korára még normálisnak mondható. Valljuk be elég idegőrlő foglalkozás, és válások száma is elég magas.
    Aki ezt a területet választja, jól gondolja meg. Nem minden a pénz!
  • zola2000
    #4
    300k az tényleg xar, nyugaton kb annyi a minimálbér, mondjuk pl franciaországban meg 400k. (mondom én aki havi 80at kapok havonta) itt botrányosan alacsonyak a bérek, valószínűleg jövő nyártól már én is írországban fogok dolgozni 350ezer forintnak megfelelő euróért, ami kevés, de indulásként elmegy

    Martin (576) szavaival élve kabbe gyíkok én leléptem ^-^
  • torreadorz
    #3
    Meg mihez képest sok az a nettó 300? Az árakat figyelembe véve, kb. netto 250-nek kellene lenni az átlagfizunak... Mert ez egy olyan ország hogy az árak nyugatiak a bérek meg balkániak...
    Szóval az a nettó 300 nem magas, épphogy csak hozza azt a szintet ami elvárható lenne bérek tekintetében ebben az országban, pont az a szomorú (és vicces is) hogy ezt titulálják magasnak. El kell menni nyugatabra és szétnézni hogy az az informatikus aki itthon nettó 300ért dolgozni mert akkor a szakértelme, külföldön mennyit keresne (megsúgom, ennek a többszörösét miközben meg a kiadás oldal nem nő a többszörösére)
  • freemanone
    #2
    Miért is kérnénk kevesebbet, amikor szakember csak kevés van aki érti is a munkáját... viszont szükség lenne rá mert terjeszkedni kell. Ördögi kör.
  • 05lampard
    #1
    ..és ez így van rendjén.