Napi Online

Már fejlesztik a robotikus rovarokat

A miniatürizáció, a mesterséges intelligencia, a bio- és robottechnológia, illetve a nagy sebességű hálózatok összeolvadása jelenti a jövő adatbiztonsági kihívását, amelyek komolyan megtervezett, sokoldalú és rugalmasan fejlődő biztonsági rendszereket követelnek - állítja a Canon megbízásából készült jövőkutatási tanulmány.

Ian Person futurológus jelentése szerint a jövő irodáinak technológiai környezete sokkal összetettebb lesz, mint napjainkban, ezért lényegesen több és változatosabb biztonsági fenyegetéssel kell szembenézni. Képzeljük el, ahogy apró robotikus rovarok behatolnak egy irodaépületbe, beköltöznek egy-egy kulcsfontosságú berendezésbe, majd megkezdik az adathalászatot vagy esetleg kártékony szoftvereket juttatnak az eszközön keresztül a vállalat informatikai rendszerébe. Annak ellenére, hogy ez úgy hangzik, mint ha egy tudományos-fantasztikus film egyik jelenete lenne, a hadászati fejlesztések már most is hasonló irányba mutatnak - olvasható a tanulmányban.

Az autonóm mesterséges intelligenciák fejlődése már önmagában komoly fenyegetést jelent, mivel általuk egyre kifinomultabb vírusváltozatok készíthetők. Person a biotechnológiai és a szintetikus biológiai kutatásokra is felhívja a figyelmet: szerinte a jövőben akár olyan élő baktériumokat is tervezhetnek, amelyek saját sejtjeiken belül nem csupán elektromos áramköröket képesek kialakítani, hanem ezeket árammal is ellátni.

Az intelligens baktériumok szaporodásuk következtében nagy kolóniákat alkothatnak, így akár kifinomult gépekként működhetnek, ami talán az egyik legnagyobb kihívást jelentheti a jövő biztonsági szakemberei számára. A levegőben vagy az emberek bőrén található baktériumok könnyedén megélnek a billentyűzetek és a multifunkciós nyomtatók felületén vagy akár az iroda falain is. Ha már a billentyűlenyomások észlelésével összegyűjtik az információkat, kikerülnek minden - már a számítógépen lévő adatokat védő - biztonsági óvintézkedést. Sőt az is előfordulhat, hogy a baktériumok képesek lesznek az agytevékenység érzékelésére, és ezzel minden olyan biztonsági rendszer használhatatlanná válik, amelyet emberek működtetnek. Az elemzés szerint a legveszélyesebb fenyegetés abban rejlik, hogy ezek a baktériumok befolyásolhatják az emberi viselkedést is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robeast #1
    Ajánlott olvasmány:
    Greg Bear - A vér zenéje